Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова на "Шумът на парите": Чужденците на имотния пазар все още са малко

2019-04-17   |  Profit.bg

Цените в София остават без промяна в началото на годината и се движат около 1080 евро за квадратен метър. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на десетото издание на "Шумът на парите". Тя взе участие в имотния панел на финансовия форум.

Стойкова разкри статистически подробности за първото тримесечие, които, според нея, не са изненадващи.

"В София цените се движат средно около 1080 евро за квадрат и остават без промяна спрямо предходната година. Миналата година ръстът беше около 4% спрямо 2017 г., което още тогава беше индикация, че повишението на цените затихва", коментира тя.

Ръстът на цените се забавя и в Пловдив, като достига малко под 8% за първото тримесечие. Цените на имотите в Бургас пък за първи път изпреварват тези във Варна, след като миналата година се изравниха.

"Преди Варна беше близо до София като цени, но в последните години поизостана", заяви Полина Стойкова.

Тя коментира и чуждестранния интерес към българския имотен пазар, като сподели, че той все още не се е възстановил до нивата отпреди финансовата криза от 2008 г.

"Ние поставяме България на световната карта, имаше публикации в New York Times за български имоти. Сайтът ни се посещава от много потребители от други държави. Този чуждестранен интерес обаче не се материализира по една или друга причина.

Няма кой да замести британците и руснаците, които преди години бяха в основата на активността от чужбина. Пазарът в големите градове обаче засега си остава доминиран от българските купувачи", коментира Стойкова.

Тя смята, че чужденците не са достатъчно информирани какво предлага България. Има нишови места или бизнеси, които се радват на интерес и някои професионални "номади" се местят в България, но те са по-скоро изключения, според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

"Вече има и чуждестранни инвеситори, които се изтеглят от страната и може би има нужда от надграждане на икономическия модел на развитие. Изглежда аутсорсингът и привличането на такъв тип инвестиции не са толкова позитивни за нас в дългосрочен план, тъй като не са чак толкова устойчиви", каза още Стойкова.

По думите ѝ eдинствената положителна изненада в началото на 2019 г. е големият обем сделки, с които годината стартира.

"В момента сме във върхова форма, не знам дали е само при нас като компания или за пазара като цяло, но имаме рекорден брой сделки", коментира Полина Стойкова.

Сред перспективните инвестиции в следващата година Стойкова открои Пловдив като град, който е активен и в сегмента на наемите.

"Като университетски център той привлича голям брой млади хора, което не е за подценяване", заяви тя.

Вижте нашите имоти ново строителство в София

Топ оферти ново строителство в Пловдив

Топ оферти ново строителство във Варна

Вижте нашите оферти в морските курорти

Вижте имотите за продажба в планински курорти

Експресна оценка на жилищен имот

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване