Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Репортаж по Нова ТВ: Продажбите на жилища в столицата нарастват с 15%

2014-04-08   |  www.novanews.bg

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова даде интервю пред Нова телевизия за тенденциите на пазара на имоти в София.

Наблюдава се раздвижване на имотния пазар. За първите три месеца на годината продажбите на жилища само в столицата са с 15 % повече спрямо същия период на миналата година. С близо една трета пък са нараснали и запитванията към брокерите, показва анализ на една от компаниите за недвижими имоти. Означава ли това, че предстои промяна в цените на жилищата, провери Георги Георгиев.

Нови покупки на жилища, но при старите цени. Това е тенденцията на пазара на имоти през последната половин година. Сега средно срещу между 600 и 800 евро на квадрат можем да купим апартамент в столицата.

Цената остава основен фактор при избора, но купувачите вече са склонни да платят и малко повече, разбира се в рамките на пазарната стойност, но да купят жилището, което наистина им допада и отговаря на всичките им изисквания.

От скоро Тодор е новодомец. Купува апартамент в квартала, където преди това е живял под наем.

„10 години съм тук – реших да остана. Познавам квартала, работата ми е близо, а и може би, защото съм живял преди тук”, обяснява Тодор Попов.

През последната година най-много се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Освен добрата локация купувачите се насочват най-вече към ремонтирани жилища до 50 хиляди евро – особено, ако това е първият имот, който купуват. По-луксозните апартаменти достигат и 100-120 хиляди евро.

„Предпочитат се нови комплекси, затворени комплекси – за да е спокойно и да има по-добро качество на живот. Купувачите търсят готови решения – склонни са да правят някои компромиси, но да могат по-бързо да се нанесат – големи ремонти не се предпочитат”, обяснява Полина Стойкова – оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Сериозен ръст при сделките с имоти брокерите регистрират през последните месеци. Въпреки раздвижването на пазара цените остават същите.

Прогнозите на бранша са цените да се запазят и през следващите месеци, когато се очакват нови покупки на жилища в столицата.

По данни на компанията, изготвила анализа, от началото на годината досега средният размер на заема, който теглим, за да купим жилище, е 26 000 евро.

Повече по темата гледайте във видеото.

Get the Flash Player to see this player.



Вижте най-новите ни обяви от София!

Вземете предварително одобрение за кредит

Продайте имота си с нас!

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване