Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Да очакваме ли бум на сделки с имоти до края на 2018 г.?

2018-10-02   |  https://profit.bg

Можем ли да очакваме бум на покупките на имоти в седмиците и месеците до Нова година? Отговорът на този въпрос ни дават, както статистиката от Имотния регистър към Агенцията по вписванията, така и от една от най-големите имотни агенции у нас.

Средногодишно, на база сключените сделки с имоти в последните 10 години, можем да заключим, че в периода от 1 октомври до 31 декември ще се осъществят близо 70 хил. сделки с имоти.

Именно толкова (69 542) е средният им брой за периода 2008 – 2017 г., ако се вземе предвид само четвъртото тримесечие на годината.

В последните три години бройката е подобна, като варира от 66 до 70 хил. броя.

Нещо повече – освен че последното тримесечие е най-силното за имотния пазар, справката ни сочи, че именно в него се осъществяват около 30-31% от всички сделки през годината.

В последните 10 години този процент варира от 29.06% през 2013 г. до 33.69 на сто за 2009 г. Или иначе казано, дори и в първата цяла година след кризата, настъпила през 2008 г., четвъртото тримесечие отново е най-силното за пазара.

За миналата година този процент бе 30.98%, а за рекордната за момента като сделки 2008 г. - 30.78%.

Мнението си за пазара на имоти в следващите три месеца сподели с нас Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

"Действително предстоят най-силните месеци през годината, както с оглед приключване на вече започнати сделки, така и за стартиращите търсене на имот, тъй като много от хората са направили план да закупят преди края на тази година.

Заедно с активизацията на градските пазари, в последните месеци на годината се усеща подем и във ваканционните курорти. От една страна, това се случва в морските курорти, където след активния летен сезон се активизират купувачите, на които им е харесала почивката в морските ни курорти и които се подготвят със собствен дом за следващото лято", споделя Стойкова.

"От друга страна, планинските курорти също се активизират в очакване на зимния сезон. Така че можем да кажем, че последното тримесечие на годината, а и цялото второ полугодие, са период на подем за имотния пазар, в който проличават ясно назряващите по-рано през годината тенденции.

А тази година тенденциите бяха за активен пазар в цялата страна. За пръв път от 10 години насам всички пазарни сегменти се движат синхронно и в положителна посока, така че предстои да изпратим една много успешна година", допълва още тя.

Припомняме, че за второто тримесечие на 2018 г. се отчиташе ръст на сделките с имоти във Варна и Пловдив, но и спад за София.

Въпреки по-малкото нови сделки и то по данни на Агенцията по вписванията, където не се отчитат сделките на зелено, налице е сериозен ръст на цените в повечето от кварталите на столицата.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Пловдив

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в морските курорти

Вижте нашите предложения за имоти в планинските курорти

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване