Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Достъпността на жилищата като цяло се подобрява

2021-02-23   |  Боряна Генчева, capital.bg



Общият доход на българските домакинства е нараснал с 23% през последните пет години. За същия период средният ръст в цените на имотите е 38% според данни, изнесени от "Ера България". Макар за периода като цяло доходите да изостават като ръст от цените, от 2017 г. насам кривите им нарастват почти успоредно, каза Антон Андонов.



Жилищата стават все по-достъпни в последните години. Един квадратен метър в София вече може да се купи с около 1.2 средни заплати, казва Полина Стойкова. По данни на Bulgarian Properties средната цена на кв.м жилище през 2020 г. в столицата е 1110 евро. За сравнение, през 2008 г., когато доходите са били по-ниски, а имотите по-скъпи (средна цена за София 1340 евро на кв.м), за 1 кв.м са били нужни около три заплати. След 2012 г. обаче нивата вече са под 1.5 заплати и постепенно намаляват.



Наред с доходите други стимулиращи фактори за жилищния пазар са ниските лихвени проценти и достъпността до кредити, ограничените възможности за алтернативни инвестиции и вътрешната миграция. "COVID кризата засега остави жилищния сегмент от имотния пазар незасегнат, той дори получи нов тласък за развитие и по-голяма гъвкавост", казва Стойкова. Завръщат се хора от чужбина в България, от големите градове към по-малките населени места. И ако преди активността е била съсредоточена само в няколко големи града, сега тя е по-равномерно разпределена из страната.



Разгледано по ръстове по тримесечия, по данни на Bulgarian Properties поскъпването е било най-интензивно през 2016-2017 г. През 2019 г цените остават почти без изменение, а и през 2020 г. има слаб ръст на годишна база - за София от около 2%. Сделките са били по-малко, т.е. пазарът е бил по-слабо ликвиден. "Заради затварянето работната година все пак беше десет месеца", отбелязва Полина Стойкова.

Разгледайте нашите оферти в София


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване