Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Годишният ръст на цените на имотите в Пловдив достига 11% през третото тримесечие

2017-11-02   |  Investor.bg

Пловдив е сред най-динамичните жилищни пазари в страната с нараснало търсене и недостатъчно предлагане, което води до ускоряващ се ръст в цените на имотите, констатира компанията за имоти Bulgarian Properties.

По-осезаемото нарастване на цените във втория по големина град в България започна от края на 2016 г., като към третото тримесечие на 2017 г. достига 11% на годишна база, сочат данни на компанията.

Средната офертна цена на жилищата в Пловдив е 650 евро/кв.м за този период, като сделки се сключват дори на по-високи от средните цени - около 700 евро/кв.м, показва още статистиката.
Към момента търсенето изпреварва предлагането и макар че на пазара излизат много сгради ново строителство, купувачите са все още предпазливи при покупките "на зелено". Това предлагане се очаква да се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството на новите сгради ще напредне.

Според Цветелина Паскова, старши брокер на компанията в Пловдив, предпочитаните райони за покупка са центърът, Кършияка и районът около Гребната база. "Търсят се имоти както за основно жилище, така и за инвестиция, като има и чуждестранен интерес към инвестиция поради силния наемен пазар", посочва Паскова.

"Цените на имотите в Плодив са с около 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат постигнати, са сходни с тези в столицата. Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София и съответно жилищният пазар във втория по големина град в България е изключително атрактивен за инвеститори от страната и чужбина", допълва тя.

Според данните на Агенцията по вписванията обемите продажби в Пловдив спадат през третото тримесечие, но това се дължи на големия дял на покупките ново строителство и невписаните все още сделки с имоти с този тип имоти, заключават от компанията.

Атрактивни предложения за имоти ново строителство в гр. Пловдив

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване