Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Строител: Имотният пазар отчита рекорди през първото полугодие на 2021

2021-08-27   |  Десислава Бакърджиева, в-к Строител, Тема на броя, 27.08.2021 г.

Ръстовете се дължат основно на жилищния сегмент, който е благоприятно повлиян от пандемията


На фона на продължаващата пандемия и трудностите, с които се сблъскват редица отрасли на икономиката, пазарът на недвижимите имоти у нас е не само стабилен, но е във възход и отбелязва рекорди през първата половина на 2021 г. Евpoпeйcкaтa cтaтиcтичecкa cлyжбa Еurоstаt отчита, че Бългapия e нa ocмo мяcтo в ЕС пo pъcт нa цeнитe нa жилищa пpeз пъpвoтo тpимeceчиe на 2021 г. кaктo нa гoдишнa, тaкa и нa тpимeceчнa база. Cпopeд Еurоstаt мeждy янyapи и мapт т.г. стойностите ca нapacнaли cъc 7,5%, кoeтo e нaд cpeднoтo paвнищe в EC пpeз пepиoдa. В сравнение с чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2020 г. цeнитe нa жилищaтa y нac ca се повишили c 3,2%, кoeтo e пoчти двa пъти пo-бъpз тeмп в cpaвнeниe cъc cpeднoтo paвнищe в EC.

По данни на Агенцията по вписванията през първите шест месеца на годината е имало 105 402 сделки с имоти, като спрямо същия период на миналата година те са с 39,4% повече, а в сравнение с януари – юни 2019 г. ръстът достига 13,9%.

Полина Стойкова, MRICS, изп. директор на Bulgarian Properties, коментира пред в. „Строител“, че ръстът на обема от сделки се дължи основно на жилищния сегмент, който в момента бележи изключително голямо търсене.

„Сделки се реализират буквално за дни, когато има атрактивни имоти. Цялостното усещане за първото полугодие на 2021 г. е за отминаване на всички негативни ефекти от COVID-19. Наблюдава се не само възвръщане на възходящия цикъл, но и растеж на цените и обемите от сделки на нива отпреди пандемията. Тоест жилищният пазар е изцяло възстановен, дори е благоприятно повлиян от кризата – в тези несигурни времена хората искат да влагат средствата си и търсят по-големи площи, които да обитават, или искат да притежават втори или трети имот, селска къща. Забелязваме и завръщане на наши сънародници от чужбина, които придобиват недвижимости. За първи път виждаме оживление в много посоки, което се дължи основно на българския купувач“, заяви Стойкова.

По думите й усещането за жилищния пазар е като бума през 2006 – 2008 г., но сравненията с този период са малко трудни. „Тогава пазарът беше сложен по различен начин и факторите бяха други“, допълни тя.

Наблюденията на експерта са, че повечето големи градове са активни, но София остава водещият пазар.

„Интересното за столицата е, че през второто тримесечие забелязваме ускоряване на ръста на цените. Преди те се движеха около 2 - 3% годишно, а сега през второто тримесечие отчитаме 8% повишение. В някаква степен това е резултат на засиленото търсене, но се дължи и на факта, че на пазара има готови обзаведени жилища, някои купени в етап на строителство, които сега се продават на по-високи цени. Поскъпването на материалите също оказва влияние“, сподели Полина Стойкова. Тя изтъква, че от началото на пандемията интересът се е насочил към по-големи жилища в София, като е нараснал делът на тристайните и четиристайните. „През 2021 г. на пазара се върнаха и хората, които търсят инвестиционни апартаменти, което засили интереса към двустайни жилища и се ребалансира съотношението на нивата отпреди пандемията. Това е интересно да се отбележи, защото купувачите на инвестиционни имоти се бяха оттеглили от пазара. Завръщането им е разбираемо, тъй като няма много алтернативи за вложения – лихвите на банките са отрицателни, а инфлацията топи спестяванията и т.н.“, поясни изп. директор на Bulgarian Properties.

Данните на компанията показват, че средната цена в София през второто тримесечие е 1175 евро на кв. м, при 1150 евро на кв. м в периода януари – март т.г. и 1120 евро на кв. м в края на 2020 г. „Виждаме как се приближаваме към 1200 евро средна цена, което беше постигнато през 2008 г.“, подчерта Стойкова.

Вижте нашите оферти в София

За Пловдив тя счита, че е доста активен и през последните години пазарът е регистрирал най-високите си ръстове, свързани не само с инициативата Европейска столица на културата, но и във връзка с отварянето на доста работни места. „Средните цени минаха 800 евро на кв. м и започват да догонват по-високите стойности във Варна и Бургас, като в Пловдив все още има потенциал за ръст. Новото строителство е доста активно и на моменти има повече издадени разрешителни за строеж от София“, отбеляза тя.

Вижте обяви в Пловдив

Според нея няма областен град, който да е изненадал специалистите през първото шестмесечие. Във всички има умерен ръст, като единствено прави впечатление Варна, където по-бавно се случват нещата. „В морската столица ръстът на цените е почти нулев. Там и преди пандемията нямаше резки скокове подобно на Пловдив и София. Средно за всички големи градове увеличението на цените е 5 - 6% годишно. Но може да отбележим, че Перник изживя двуцифрен ръст на стойностите през последните години. През 2015 г. той беше на едно от последните места като цени, а сега е на челни позиции в по-малките области и се нарежда след Велико Търново, Шумен и Плевен. Перник е близо до столицата, инфраструктурата към него е подобрена и хората се ориентират натам“, сподели Полина Стойкова.

За ваканционните имоти отбеляза, че напоследък търсенето не е със силно изразена сезонност. През 2021 г. много хора са се ориентирали към покупка на имот на морето още февруари-март. „За пръв път от 10 г. насам първото полугодие е много силно откъм сделки с недвижимости на морето, обикновено това се наблюдава през второто шестмесечие. При ски курортите пазарът е силен по всяко време, дори през юли Боровец бележи страхотен ръст. Има хора, които обичат да почиват в планината“, разказа Стойкова.

В най-големия курорт Слънчев бряг цените са около 500 евро на кв. м, или не са много по-различни от предходни години, но предлагането е доста ограничено, има недостиг на качествени оферти и съответно това дърпа цените нагоре. „Ако миналата година можеха да се намерят двустайни апартаменти за 25 - 30 хил. евро, сега те са между 32-35 хил. евро. Предлагането е по-малко, защото някои собственици имаха затруднения, а руснаците изчакваха да видят какво ще се случи. Нямаше паническо разпродаване, както се говореше. Очаквам да има нови оферти и предлагане, но цените ще се променят по-осезаемо“, разясни тя.


Вижте нашите оферти в Слънчев бряг

Стойкова забелязва, че по-предпочитано място за българите се очертава да бъде Свети Влас, където много от имотите имат гледки към морето. Допълнителен плюс е, че Свети Влас е целогодишно обитаван. Там цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка – средно около и над 35 000 – 40 000 евро.

Поморие също е доста любопитен курорт за българите, но там те търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово. На юг от Бургас интерес традиционно привличат Созопол, Черноморец и Лозенец – там средните цени са около и над 1000 евро на кв. м, като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро на кв. м“, информира Полина Стойкова. Тя добави, че Северното Черноморие е станало особено популярно за туризъм през тази година, защото разполага с атрактивни предложения в района на Каварна, Бяла, Балчик, а също и в селата в близост до морето.

Бумът при селските къщи, започнал в началото на пандемията, продължава.

Те са се затвърдили като желан имот в различни части на страната, като най-голямо търсене се регистрира около Стара Загора, Пловдив, Варна, Велико Търново, Троян. Статистиката на Bulgarian Properties сочи засилен интерес и към ремонтирани и към нови къщи. „Миналата година отчетохме ръст на средните цени на къщите, които се търгуваха за около 36 хил. евро. През 2021 г. тенденцията продължава – имаме сделки за 60 - 90 хил. евро, зависи от района, в който се намират“, каза Стойкова.

Вижте обяви за селски къщи

Тя коментира и ниските лихвени проценти на кредитите. Според нея те също влияят на пазара, защото купувачите по-лесно се решават да купят по-голямо жилище и не са притеснени от недофинансиране. За наемния пазар Полина Стойкова обясни, че се забелязва възстановяване. По думите й има търсене, отдава се активно и летните месеци наподобяват тези преди кризата, но не и по отношение на цените на наемите.

Прогнозата на изп. директор на Bulgarian Properties за развитието на жилищния сегмент до края на годината е, че ако няма съществени затваряния на бизнеси и налагане на ограничения, сходни на тези в изминалите пикове на заболеваемост от COVID-19, няма да има сътресения и сделките ще продължават да се сключват. Стойкова предполага, че годината ще завърши с 8-10% ръст на цените на жилищата.

Повече наети офиси и по-малко проекти в строеж

През второто тримесечие на 2021 г. пазарът на офиси е отбелязал увеличение при наетите площи с 53 592 кв. м. Общият обем е надвишил средните нива за последните 5 г. с 33%, като една от причините е натрупването на отложено търсене вследствие на пандемията. Това показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за периода, в който е записано още, че преместванията и подновяванията доминират сред сделките за наем заради стремежа на фирмите да консолидират и оптимизират пространствата си. Нетното усвояване достига 26 418 кв. м отчасти заради завършването на нови проекти с голям дял на предварително отдадени площи в тях.

„Все още е рано да кажем дали тези цифри са признак за възстановяване на офис пазара, или резултат от дългия период на изчакване от страна на бизнеса през последните 18 месеца. И в двата случая сегментът все още изпитва затруднения да се върне трайно на пред­кри­зисните нива. Високият процент дистанционна работа и все още нестабилните темпове на възстановяване на икономиката влияят върху търсенето. От друга страна, по-слабата наемна активност води до задържане на новото строителство и предпазливостта на предприемачите не позволява да се натрупат сериозни дисбаланси в търсене и предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на компанията спадът при проектите в строеж през второто тримесечие е осезаем. След завършването на сериозен обем площи през последните месеци към момента в процес на изграждане са едва 212 184 кв. м, или с близо 40% по-малко спрямо началото на 2021 г. Новите пространства с разрешение за ползване са 98 545 кв. м, с които общият обем офиси клас А и Б в София достига почти 2,190 млн. кв. м.

В изследването се посочва, че през второто тримесечие делът на незаетите пространства в столицата е 14,3%, покачвайки се от 12,9% в началото на годината. Офертите за наем на първокласни площи са около 15 евро/кв. м за централната част на града и 12-14 евро/кв. м за периферията около главните булеварди.

Анализ на Colliers за пазара на търговски площи в София за първото полугодие на 2021 г. отчита, че сериозна част от големите центрове са използвали трите вълни на пълно или частично затваряне поради пандемията като възможност за преустройства и освежаване. За пример те посочват The Mall със зоната си за хранене, Paradise Center с ниво -1 и Mall of Sofia.
Специалистите от компанията са убедени, че предлагането на модерни площи в търговските центрове в София остава стабилно. Усвоените площи за първото полугодие на 2021 г. са 10 500 кв. м.

„Търговските улици в столицата запазват стабилни нива на заетост и нови откривания спрямо края на 2020 г. Бул. „Витоша“ бележи лек спад в свободните площи за първото полугодие от 9% на 7,5%“, посочват от компанията.

Наемните нива в София са се запазили непроменени – 34 евро на кв. м за търговски център, 50 евро на кв. м на бул. „Витоша“.

Colliers прогнозира, че през втората половина на 2021 г. ще се откриват нови обекти в търговските паркове, като само за София се очаква те да се разположат на над 10 000 кв. м. Този формат ще остане предпочитан при развитието на търговски площи в по-малките населени места и оптимален вариант за позициониране на оператори тип „биг бокс“. Очак­ва се и интерес към позициониране на главни търговски улици. Нова тенденция, следствие на пандемията, е релокирането на малки местни фирми от големи центрове към търговски улици. „Наемните нива на първокласни локации в търговски центрове и на главните търговски улици ще се запазят“, предполагат още от компанията.

По данни на Cushman & Wakefield Forton към средата на 2021 г. 52 000 кв. м в ритейл паркове са в строеж или в етап на планиране. Общият обем на съществуващите площи достига 179 360 кв. м, но гъстотата им е значително по-малка спрямо средните нива в Югоизточна Европа. „У нас на 1000 жители се падат едва 27 кв. м, докато гъстотата в Сърбия и Румъния е съответно почти два пъти и около три пъти по-висока. В ритейл парковете стойностите са приблизително 8 - 10 евро на кв. м в столицата и 7 - 9 евро на кв. м за областните градове“, посочват от компанията.

През второто тримесечие на 2021 г. индустриалните и логистичните площи в София са отбелязали активност както при наемите, така и при изграждането на нови проекти, сочи изследване на Cushman & Wakefield Forton. Усвоените, наети и завършени за собствено ползване площи през април – юни т.г. са почти 54 000 кв. м, което според експертите е близо до обемите от периода преди пандемията.

„Наемният пазар в столицата е воден от консолидация и оптимизация на пространства на установените локации. По-бавният темп на усвояване на нови проекти се отразява в почти незабележимо покачване на свободните площи, като делът им все още е около здравословните 4%“, допълва Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Статистиката на компанията показва, че обектите в строеж са около 330 000 кв. м, почти 70% от които са строителство по поръчка (built-to-suit) или за собствено ползване. Доминират проектите за складове и логистика за компаниите в бързооборотния сектор, стоки за дома и хранителната индустрия. Очак­ва­нията са за активен пазар и през втората половина на годината, когато ще бъдат приключени значими сделки за покупка на парцели, отдаване под наем и проекти за строителство по поръчка.

От Cushman & Wakefield Forton изтъкват, че офертните наеми в индустриалния сегмент в София са стабилни, на приблизителна стойност от 4,2 – 4,4 евро на кв. м за средно големи площи. „Имотите над 10 000 кв. м се предлагат за 3,8 – 4 евро на кв. м. Доходността е под натиск заради нарастващия инвеститорски интерес. Понижава се до 8% за София през последното тримесечие, но се очаква да остане стабилна в краткосрочен план“, допълват специалистите.

Вижте нашите оферти на морето

Офиси в София

  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване