СТАТИИ

Имотният пазар не дава индикации за промяна

Строителство имоти, бр.18, 13.05.13

Няма да настъпи съществено изменение в тенденциите на пазара на недвижими имоти до края на годината. Цените ще се задържат около нивата от 2012 г., а търсенето при градските имоти ще продължи да бъде доминирано от български купувачи. Интересът от страна на руски купувачи също ще се запази и ще нараства. Това показват данните на „Бългериан Пропертис" за първите три месеца на 2013 г.

Експертите са отчели, че през изминалото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в столицата е била 719 евро на кв. м. За сравнение стойността на жилищата през първото тримесечие на 2012 г. е била 735 евро за кв. м или е налице 2,2% спад на годишна база. Спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г. обаче няма из¬менение на нивата - 720 евро на кв. м.Като цяло средната цена на закупуваните имоти в София не се е променила съществено през последните две години. През изминалите три месеца апартаменти са се купували средно за 62 300 евро, през 2012 г. за 63 500 евро, а през 2011 г. за 61 500 евро. Тенденцията на търсене на апартаменти до 50 000 евро също се е запазила през последните 2 години, но консул¬тантите са забелязали и известна активизация на търсенето на по-големи и просторни апартаменти. Това е довело до покачване на търсенето на имоти в ценовия диапазон от 70 000 до 100 000 евро. Пловдив е един от градовете-отличници за първото тримесечие на 2013 г. с ръст в продажбите, регистриран от Агенцията по вписванията, от 28% на годишна база. Средната цена на продадените апартаменти в Пловдив по данни на „Бългериан Пропертис" е 558 евро на кв. м. През 2012 г. средната цена е била 525 евро на кв. м.

Според анализа пазарите в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Банско, вече повече от година се движат с доста различна динамика. Морските ни курорти определено внасят пазарен оптимизъм и в момента са най-активният сегмент от пазара. Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за първото тримесечие е била 512 евро на кв. м спрямо 440 евро на кв. м за същия период на 2012 г. и 505 евро на кв. м за четвъртото тримесечие на 2012 г. Според статистиката на компанията за сключени сделки, дъно¬то на пазара в Слънчев бряг е било през първото тримесечие на 2012 г., а след това средните цени на база сключени сделки леко са се покачвали и са достигнали нивата си от втората половина на 2011 г. Докато в района на Слънчев бряг се наблюдава възстановяване на пазара и увеличаване на броя на продажбите, то в Банско и останалите ски курорти интересът и през изминалия зимен сезон отново е бил слаб. Специалистите посочват, че това е довело до допълнителен спад на цените на ски имотите и на стопяване на плахите признаци на възстановяване, които се появиха през есента на миналата година.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за първото тримесечие на 2013 г. е била 382 евро на кв. м. Тази стойност е на минимума на офертните цени, или са се купували възможно най-евтините имоти. В Боровец до сделки се е стигало на средна цена около 600 евро на кв. м, а в Пампорово - 450 евро на кв. м. Изводът на професионалистите е, че сезон 2012/2013 приключи с" 50 до 100 евро на кв. м по-ни¬ски цени спрямо предходния зимен сезон -2011/2012.

Селски райони
Интересна промяна на пазара на селски имоти са регистрирали анализаторите. Обемът реализирани сделки за първите три месеца на 2013 г. се е запазил на нива от последното тримесечие на миналата година. Експертите са отчели и по-висока активност спрямо първото тримесечие на 2012 г. В същото време средните цени на закупените селски къщи са били на много по-ниски нива от тези през миналата година. Ако през 2012 г. цените на продадените къщи са се движели в границите 17 000 - 20 000 евро, то през изминалото първо тримесечие на 2013 г. стойността на закупените имоти е била 10 580 евро, или близо до нивата от 2009 г.

Средните цени на продадените през първото тримесечие селски къщи по региони за област Пловдив са били 8480 евро, за област Ст. Загора - 8000 евро, за област Велико Търново - 15 000 евро, за област Плевен - 2500 евро, за област Ямбол - 10 600 евро и за област Видин - 7000 евро. Най-голям интерес към тези имоти е отчетен към района на Стара Загора и Пловдив. Велико Търново също е възвърнало интереса през последни¬те месеци след известен отлив през 2012 г. Евтини къщи до 5000 евро са се купували и в районите на Враца, Плевен, Монтана и Видин. Интерес са привличали и качествени къщи в селата около Боровец. Купувачите на евтини селски имоти през първото тримесечие са били основно от Западна Европа - Великобритания, Германия, Франция.

От първо лице
Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис":
„Годината започна много динамично с увеличен брой сделки за първото тримесечие, което се потвърждава и от данните на Агенцията по вписванията. Особено голяма активизация имаше в периода до средата на февруари, когато купувачите бяха изключително активни и дори имаше недостиг на качествени оферти за продажба. През първия месец на годината продажбите почти се удвоиха спрямо януари 2012 г. Това постави януари сред най-силните месеци от началото на кризата, което е нетипично за този период на годината. От средата на февруари навлязохме в кратък период на изчакване, защото пазарните участници искаха да видят как
ще се развият събитията от политическия живот на страната. След средата на март пазарът възвърна своята динамика и успя да навакса получилата се пауза. Понастоящем динамиката е съпоставима с тази от миналата година и имотният пазар се развива според очакванията ни за голямо сходство с тенденциите и цените от 2012 г. Основната разлика спрямо миналата година е, че освен активността при морските ваканционни имоти, наблюдаваме и подчертана активност от страна на български купувачи в големите градове - особено в София и Пловдив. Това са купувачи, които са отлагали продължително време покупката на своето първо жилище и смятат, че моментът вече е дошъл".

Следете най-новите пазарни тенденции с нашите месечни ценови индекси

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Здравейте, Бих искала да изкажа огромните си благодарности към целият екип на Бългериан Пропертис. ...
Със съпругата ми сме много благодарни на Ивета Тодорова за професионалното отношение и безупречната ...
Благодарим на целия екип на BULGARIAN PROPERTIES за добре организирания процес на огледи и ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
Къща от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES сред най-скъпите в Слънчев бряг

31/Май/2019
fakti.bg, Милена Богданова

Къща от портфолиото ни с луксозни имоти в Слънчев бряг влезе в класацията на ФАКТИ.БГ за най-скъпи елитни резиденции в най-популярния морски курорт в страната.
Вижте оригиналната статия тук

В най-известния курортен комплекс у нас – Слънчев бряг, акцентът при търговията с недвижими имоти, са ваканционните апартаменти. Инвестиционният интерес на строителите винаги е бил насоче... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече