СТАТИИ

Каква беше 2015 за пазара на имоти?

economy.bg,18 декември 2015

Сериозен ръст на сделките и раздвижване на имотния пазар през 2015 отчитат мениджърите на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и с какво още ще бъде запомнена годината? Вижте техните комнтари за Economy.bg:

Нина Арнаудова, регионален директор на RE/MAX България:

2015 ще се запомни със засиленото търсене на качествени имоти и лек ръст в цените

След годините на криза и плахото раздвижване от миналата година пазарът на недвижимите имоти бележи сериозен ръст на сделките през 2015. Търсенето на имоти както за покупка, така и под наем нарасна, което, от своя страна, създаде условия за повишаване на цените. Като цяло се отчита липса на качествени имоти на пазара, които да задоволят търсенето на купувачите.

Най-активни купувачи на пазара на имоти през 2015 в сектора на жилищните имоти бяха млади семейства, които закупуваха малки жилища, за да задоволят жилищните си потребности или млади хора с добри доходи, търсещи да закупят имот с инвестиционна цел

В сектора с търговските имоти най-активни бяха собственици на малки и среден бизнеси с план за разширяване на дейността, които търсеха по-големи търговски помещения и то предимно за покупка. Засили се и търсенето на офис площи под наем най-вече в диапазона 200-400 кв. м.

2015 ще се запомни със засиленото търсене на качествени имоти, лек ръст в цените, значително повишаване на строителната активност, възвръщане на доверието към закупуване на имот „на зелено“ и много по-динамичния пазар с по-малко дни на престой на пазара на предлаганите имоти.

Светослав Липански, управител на „Райфайзен Имоти”:

Въпреки раздвижването, на пазара все още наблюдаваме недостиг на качествени имоти в жилищния сегмент

Oстават няколко дни до края на годината, но мога да обобщя, че през 2015 наблюдавахме увеличена динамика на имотния пазар, ръст в броя сделки с недвижими имоти във всички сегменти, както и повишен, макар и леко, инвестиционен интерес към България. В големите градове за поредна година отчитаме плавно покачване на цените.

Въпреки раздвижването, на пазара все още наблюдаваме недостиг на качествени имоти в жилищния сегмент, което доведе до размразяване на някои стари проекти и стартирането на нови; станахме свидетели и на все повече сделки на зелено.

През второто полугодие имаше ръст и при сделките, свързани с покупка на земя за изграждане на нови жилищни сгради, офисни площи и логистични бази, производствени сгради, но предимно от местни инвеститори. През годината бяха реализирани и много имоти, които представляваха обезпечения по кредити.

Деница Георгиева, PR&HR мениджър, „Явлена”:

2015 ще се запомни с много силното начало като брой покупко-продажби и по-слабата втора половина на годината

И през 2015 година активни на имотния пазар бяха българските купувачи. Освен хора, задоволяващи жилищни нужди, имаше и мнозина, търсещи по-висока доходност от депозитните лихвени проценти, както и по-добра бъдеща инвестиционна насоченост на парите си – при очаквано бъдещо поскъпване на имотите. Това са хора с финансова грамотност, пречупващи собствените си пари и активи през недвижимите имоти.

2015 ще се запомни с много силното начало като брой покупко-продажби и по-слабата втора половина на годината. Наблюдавахме силно покачване на цените на имотите, но само в София и то по отношение на жилищата.

Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

За първи път от повече от цяло десетилетие имотният пазар бе движен най-вече от вътрешни фактори и местни купувачи

За първи път от повече от цяло десетилетие имотният пазар прояви активност, движен най-вече от вътрешни фундаментални фактори и местни купувачи, което го поставя в една много по-стабилна позиция и дава перспективи за устойчивото му развитие.

Възвърна се доверието към имотния пазар, нараснаха покупко-продажбите и цените на имотите в големите градове. Строителната активност също нарасна - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради в големите градове. Все повече сделки се сключват „на зелено“. Освен за собствено ползване, купувачите все повече се интересуват от инвестиция и доходност от отдаване под наем. Нашите данни сочат, че доходността към момента е 5.4% за София, като в най-предпочитаните квартали и при новото строителство тя надвишава 6% годишно.

Добромир Ганев, „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

Обемът на сделките в страната тази година вероятно ще бъде най-висок след 2008 насам

2015 ще остане в историята на пазара на имоти като една от най-динамичните след началото на кризата от 2009. Изключително активни бяха купувачите на жилищния пазар в големите градове.

Основно тези, които са отлагали покупката на своя дом през последните няколко години, но и такива, които сега стартираха своето търсене, поради отличните ипотечни условия, предоставени от банките. Интересно е, че вече интерес проявяват и дребните инвеститори, които закупиха жилище с цел реализиране на доход от наеми. Лихвите по ипотечните кредите са атрактивни и правят покупката на имот с цел реализиране на доходност логични. От друга страна, ниският доход от депозитите в банки също катализира желанието на някои физически лица да стартират търсене и реализират покупка на имот. Обемът на сделките в страната тази година вероятно ще бъде най-висок след 2008 насам. Очакванията ни са за около и над 225 000. Най-висок ръст реализираха София и Пловдив (15-20%). Малко по-нисък ръст имаше във Варна и Бургас (4-5%). Това са данни за първото деветмесечие. Може да има някои корекции след отчитане данните за последното тримесечие на годината.

Изключително активен офисен пазар в София и Пловдив. По-слаб пазар през 2015 в търговията със земеделски земи. За пръв път броят на сделките е по-малък в сравнение с предходните години.

Активизиране и на компаниите, които наемат складови, индустриални и логистични площи поради подобряване на данните за износа в страната.

Неприятна тенденция през тази 2015 е увеличаване на случаите на използване на нелоялни, лоши практики на пазара на имоти от някои от посредническите компании. Зачестиха и рекламите със заблуждаваща информация или откровено невярна такава.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС:

Най-активни бяха младите купувачи и купувачите с цел инвестиция

Много активни през 2015 година бяха младите купувачи. Повече от половината сделки през тези 12 месеца бяха сключени от хора до 35 години, за които това е и първото собствено жилище. По-голямата част от тях планират или вече имат едно дете и търсят имот, който да е подходящ за отглеждането на поколението им. Търсят престижни райони с добра комуникация, поддържана инфраструктура и зелена среда. Немалка част от младите сключват сделка на зелено, особено ако инвеститорът е доверен и познат за тях. Подпомагат ги и подобрените условия по ипотечните кредити в момента.

Другата група активни купувачи през 2015 година бяха инвестиционно настроени. Това бяха хора, обикновено над 45 години, които влагат спестените си средства в недвижим имот с план да го отдадат под наем, а след време децата им да го ползват за лични нужди. Около 20% от продажбите в края на тази години са именно с инвестиционна цел. Желаният имот за тях обикновено е по-голям и в по-висок сегмент – районите са в идеалния център на столицата, например Докторска градина, бул. Цар Освободител, бул. Витоша, ул. Съборна. Като цяло този тип купувачи търсят и престижност на покупката си.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Вижте най-новите ни обяви

Вижте нашите оферти от чужбина

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Огромно благодаря на Цветан Кемеров за това, че продаде двата ми апартамента в центъра на София! ...
Аз съм много доволен от обслужването, което получих от компания BULGARIAN PROPERTIES. Аз купих къща ...
Продадох имота си в Златни пясъци с помощта на Станимира от Офис Варна. Бих искал да кажа, че тя бе ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече