Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Каква беше 2015 за пазара на имоти?

2015-12-18   |  economy.bg,18 декември 2015

Сериозен ръст на сделките и раздвижване на имотния пазар през 2015 отчитат мениджърите на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и с какво още ще бъде запомнена годината? Вижте техните комнтари за Economy.bg:

Нина Арнаудова, регионален директор на RE/MAX България:

2015 ще се запомни със засиленото търсене на качествени имоти и лек ръст в цените

След годините на криза и плахото раздвижване от миналата година пазарът на недвижимите имоти бележи сериозен ръст на сделките през 2015. Търсенето на имоти както за покупка, така и под наем нарасна, което, от своя страна, създаде условия за повишаване на цените. Като цяло се отчита липса на качествени имоти на пазара, които да задоволят търсенето на купувачите.

Най-активни купувачи на пазара на имоти през 2015 в сектора на жилищните имоти бяха млади семейства, които закупуваха малки жилища, за да задоволят жилищните си потребности или млади хора с добри доходи, търсещи да закупят имот с инвестиционна цел

В сектора с търговските имоти най-активни бяха собственици на малки и среден бизнеси с план за разширяване на дейността, които търсеха по-големи търговски помещения и то предимно за покупка. Засили се и търсенето на офис площи под наем най-вече в диапазона 200-400 кв. м.

2015 ще се запомни със засиленото търсене на качествени имоти, лек ръст в цените, значително повишаване на строителната активност, възвръщане на доверието към закупуване на имот „на зелено“ и много по-динамичния пазар с по-малко дни на престой на пазара на предлаганите имоти.

Светослав Липански, управител на „Райфайзен Имоти”:

Въпреки раздвижването, на пазара все още наблюдаваме недостиг на качествени имоти в жилищния сегмент

Oстават няколко дни до края на годината, но мога да обобщя, че през 2015 наблюдавахме увеличена динамика на имотния пазар, ръст в броя сделки с недвижими имоти във всички сегменти, както и повишен, макар и леко, инвестиционен интерес към България. В големите градове за поредна година отчитаме плавно покачване на цените.

Въпреки раздвижването, на пазара все още наблюдаваме недостиг на качествени имоти в жилищния сегмент, което доведе до размразяване на някои стари проекти и стартирането на нови; станахме свидетели и на все повече сделки на зелено.

През второто полугодие имаше ръст и при сделките, свързани с покупка на земя за изграждане на нови жилищни сгради, офисни площи и логистични бази, производствени сгради, но предимно от местни инвеститори. През годината бяха реализирани и много имоти, които представляваха обезпечения по кредити.

Деница Георгиева, PR&HR мениджър, „Явлена”:

2015 ще се запомни с много силното начало като брой покупко-продажби и по-слабата втора половина на годината

И през 2015 година активни на имотния пазар бяха българските купувачи. Освен хора, задоволяващи жилищни нужди, имаше и мнозина, търсещи по-висока доходност от депозитните лихвени проценти, както и по-добра бъдеща инвестиционна насоченост на парите си – при очаквано бъдещо поскъпване на имотите. Това са хора с финансова грамотност, пречупващи собствените си пари и активи през недвижимите имоти.

2015 ще се запомни с много силното начало като брой покупко-продажби и по-слабата втора половина на годината. Наблюдавахме силно покачване на цените на имотите, но само в София и то по отношение на жилищата.

Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

За първи път от повече от цяло десетилетие имотният пазар бе движен най-вече от вътрешни фактори и местни купувачи

За първи път от повече от цяло десетилетие имотният пазар прояви активност, движен най-вече от вътрешни фундаментални фактори и местни купувачи, което го поставя в една много по-стабилна позиция и дава перспективи за устойчивото му развитие.

Възвърна се доверието към имотния пазар, нараснаха покупко-продажбите и цените на имотите в големите градове. Строителната активност също нарасна - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради в големите градове. Все повече сделки се сключват „на зелено“. Освен за собствено ползване, купувачите все повече се интересуват от инвестиция и доходност от отдаване под наем. Нашите данни сочат, че доходността към момента е 5.4% за София, като в най-предпочитаните квартали и при новото строителство тя надвишава 6% годишно.

Добромир Ганев, „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

Обемът на сделките в страната тази година вероятно ще бъде най-висок след 2008 насам

2015 ще остане в историята на пазара на имоти като една от най-динамичните след началото на кризата от 2009. Изключително активни бяха купувачите на жилищния пазар в големите градове.

Основно тези, които са отлагали покупката на своя дом през последните няколко години, но и такива, които сега стартираха своето търсене, поради отличните ипотечни условия, предоставени от банките. Интересно е, че вече интерес проявяват и дребните инвеститори, които закупиха жилище с цел реализиране на доход от наеми. Лихвите по ипотечните кредите са атрактивни и правят покупката на имот с цел реализиране на доходност логични. От друга страна, ниският доход от депозитите в банки също катализира желанието на някои физически лица да стартират търсене и реализират покупка на имот. Обемът на сделките в страната тази година вероятно ще бъде най-висок след 2008 насам. Очакванията ни са за около и над 225 000. Най-висок ръст реализираха София и Пловдив (15-20%). Малко по-нисък ръст имаше във Варна и Бургас (4-5%). Това са данни за първото деветмесечие. Може да има някои корекции след отчитане данните за последното тримесечие на годината.

Изключително активен офисен пазар в София и Пловдив. По-слаб пазар през 2015 в търговията със земеделски земи. За пръв път броят на сделките е по-малък в сравнение с предходните години.

Активизиране и на компаниите, които наемат складови, индустриални и логистични площи поради подобряване на данните за износа в страната.

Неприятна тенденция през тази 2015 е увеличаване на случаите на използване на нелоялни, лоши практики на пазара на имоти от някои от посредническите компании. Зачестиха и рекламите със заблуждаваща информация или откровено невярна такава.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС:

Най-активни бяха младите купувачи и купувачите с цел инвестиция

Много активни през 2015 година бяха младите купувачи. Повече от половината сделки през тези 12 месеца бяха сключени от хора до 35 години, за които това е и първото собствено жилище. По-голямата част от тях планират или вече имат едно дете и търсят имот, който да е подходящ за отглеждането на поколението им. Търсят престижни райони с добра комуникация, поддържана инфраструктура и зелена среда. Немалка част от младите сключват сделка на зелено, особено ако инвеститорът е доверен и познат за тях. Подпомагат ги и подобрените условия по ипотечните кредити в момента.

Другата група активни купувачи през 2015 година бяха инвестиционно настроени. Това бяха хора, обикновено над 45 години, които влагат спестените си средства в недвижим имот с план да го отдадат под наем, а след време децата им да го ползват за лични нужди. Около 20% от продажбите в края на тази години са именно с инвестиционна цел. Желаният имот за тях обикновено е по-голям и в по-висок сегмент – районите са в идеалния център на столицата, например Докторска градина, бул. Цар Освободител, бул. Витоша, ул. Съборна. Като цяло този тип купувачи търсят и престижност на покупката си.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Вижте най-новите ни обяви

Вижте нашите оферти от чужбина

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване