Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво да очакваме от имотите в България през 2020 г.

2020-01-03   |  Profit.bg

Полина Стойкова е изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Ръководената от нея компания спечели приз за имотна агенция на 2019 г. От нея ще научим за очакванията за 2020 г., средните цени за София и страната, както и кои са топ комплексите в момента, към които се насочват купувачите.

Имотният пазар у нас отчита една от най-силните си години. Каква е равносметката ви за 2019 г.?

Бих казала, че приключи една изключителна година за имотния пазар. С много по-умерени нараствания на цените, нараснали обеми продажби и исторически най-добрата достъпност на жилищата в София и другите големи градове. В допълнение на това, най-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, каквито сме наблюдавали.

На практика всички фактори, които влияят върху имотния пазар, са със силно положително въздействие и резултатите от това са продължителен подем и оптимистични перспективи за развитие и през тази и следващите години.

За поредна година в големите градове най-много се търсеха жилища в сгради ново строителство. Засили се интересът и към къщи в селата около големите градове, както и към ваканционни апартаменти в ски и морските курорти.

Пазарът продължаваше да бъде движен основно от българи, като в много от районите те са 80-90% от купувачите.

Доходите на работещите в големите градове растат с едни от най-бързите темпове в ЕС. На фона на тези данни от Евростат, не може да не ви попитаме - скъпи или евтини са имотите у нас?

Както отбелязах, в момента имаме исторически най-добрата достъпност на жилищата в страната, а достъпността е измерител на съотношението на цена към доход.

Цените на имотите се запазиха без особени изменения през 2019 г., а средната работна заплата нарасна с над 10%, което доведе до значително подобрение на достъпността на имотите през 2019 г. Заедно с това, достъпността на кредитен ресурс също е много добра при изключително ниските лихвени проценти, каквито се предлагат в момента.

Какви имоти търсят жителите на София в последните 12 месеца?

Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и сделки се сключваха буквално до последните минути на 2019 г. Интересното за изминалата година е, че наблюдавахме разширение на периметъра на търсене и на предлагане, което доведе до по-голяма активност във всички райони на столицата.

Най-купувани бяха двустайните апартаменти с дял от около 60% от общо закупените жилища. След тях с около 30% се нареждат тристайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като обаче забелязваме засилване на интереса към апартаменти на високите етажи в новите и модерни сгради, тъй като те дават възможност за красиви гледки, повече простор и светлина.

И през 2019 г. се запази засиленият интерес към затворени комплекси със собствени градини и паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Младите семейства често предпочитат покупка на жилище на партера, което да върви с малко дворче. Комплекси, които са решени без автомобилен трафик и са с подземно паркиране, са сред обещаващите най-добър комфорт за семействата и техните деца.

Съответно тук можем да споменем и най-продаваните ни комплекси за 2019 г. Те покриват всички тези критерии и затова успяха да привлекат значителен интерес и почти напълно да се разпродадат през изминалата година.

Това са комплексите Park View Residence в кв. Банишора, Модера Резидънс в кв. Витоша и AMur Residence в кв. Манастирски ливади.

Какви са очакванията ви за цените на имотите през 2020 г? Каква е зависимостта с ниските лихви, предлагани от банките у нас и това ли е един от движещите фактори на пазара в момента?

Лихвите по ипотечните кредити са един от най-важните фактори за развитието на пазара, а през 2020 г. се очаква те да останат без съществено изменение. Това обещава да даде основа за един продължаващо активен пазар. Очаквам през 2020 г. да има голяма ликвидност и повишение на обема продажби, като същевременно цените ще се запазят около настоящите си нива. Все по-важни фактори ще бъдат доходите на населението, безработицата и миграцията. В това отношение перспективите също са добри, тъй като доходите ще продължат да нарастват, а безработицата е на рекордно ниски нива. Вътрешната миграция е насочена към големите градове и там пазарите ще продължават да се развиват динамично за сметка на по-малките, необластни градове.

Каква е средната цена на имотите в България? Кои са областите, където все още можем да си купим имот под тези нива?

Средната цена на жилищата в областните градове на страната за 2019 г. е около 550 евро/кв.м. По-ниски от средната цена има във Видин, Кюстендил, Враца, Монтана, Габрово, Ловеч, Добрич, Сливен, Ямбол, Смолян и други градове в страната.

Интересно е да обърнем внимание и към курортите, където на фона на растящите цени в градовете, имаме задържане на нивата или дори лек спад. Особено интересни са имотите в и около Слънчев бряг, на север около Каварна и Балчик, както и Банско и Пампорово, където средните цени са доста под 550 евро/кв.м. и има много добро предлагане.

Все по-популярни в последните месеци и години са инвестициите в имот с цел отдаването им под наем (краткосрочен или дългосрочен). Каква е доходността днес от подобна инвестиция в големите градове?

При дългосрочните наеми в зависимост от града и имота, доходността е между 5 и 6.5% годишно.

Имот на морето, планината или чужбина - къде българите най-често купуват ваканционен имот?

Наличните цени от 10 000 евро в българските курорти трудно могат да бъдат намерени където и да е в чужбина и това привлича интереса най-вече към родните курорти.

Засега най-много се купуват апартаменти в планинските курорти, но постепенно нараства интересът и към морските курорти. Даже още в първия работен ден на годината имаме няколко запитвания за имот около морето. Това дава индикации за добри перспективи и при ваканционните имоти тази година.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Имоти за продажба и наем в София

Атрактивни имоти на морето

Разгледайте нашите имоти в планински курорти

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване