Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво се случи на офис пазара през 2019?

2019-12-18   |  Economy.bg

Компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора продължават да са най-активни на офис пазара, като търсенето е фокусирано основно към офиси клас А. Това е една от водещите тенденции, които представители на консултантски и инвестиционни компании очертаха за изминаващата година. С какво още ще бъде запомнена 2019?

Верка Петрова, партньор, директор „Бизнес развитие“, Colliers International Bulgariа

Офертните наемни нива в столицата останаха стабилни


През 2019 г. търсенето на компаниите беше фокусирано върху офиси клас А. Пазарът в този сегмент на недвижимите имоти запази нивата си на търсене от 2018 г. За поредна година най-активните компании от страна на търсенето бяха от ИТ и аутсорсинг сектора. Офертните наемни нива при офиси клас А и В в столицата останаха стабилни. За клас А се запазиха съответно - идеален център 15 евро на кв.м, за широк център – 14 евро на кв.м и за периферните зони– 13 евро на кв.м. До края на годината не се очакват съществени промени.

Цветан Кемеров, консултант по отдаване на офис площи, Bulgarian Properties

Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м


Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м в сгради тип клас А. Най-активни са компаниите от ИТ сектора и сектора на електронната търговия. Нямаше особена промяна на наемните цените, по-скоро има запазване на ценовите нива от миналата година. В центъра те се движат между 14-16 евро/кв.м. В района на „Царигрдаско шосе“ цените се движат между 12-14 евро на кв.м, в „Халдилника“ и „Лозенец“ - 12,5-14 евро на кв.м, в „Дружба“ и района около летището 7-9 евро на кв.м.

Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“, CW Forton

Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания


Пазарът на офис площи запазва обичайните си нива на активност от последните пет години. Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател с дял от малко над 50% от наетите площи за периода. Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието.

Сред ключовите проекти, въведени в експлоатация през 2019 г., бяха първите две сгради от Garitage Park, Advance Business Center, втората част на Adora Business Center.

Към края на 2019 г. офертните наемни цени остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в рамките на 9-9,5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г.

Георги Попчев, пропърти мениджър, Lion’s Head Investments

Гъвкавостта при наемането на нови площи и възможността за разширения определяха решенията на наемателите при избора на офиси


В сградите, собственост на Lion’s Head Investments – „Полиграфия офис център“ и Мegapark, основните наематели са компании от IT и аутсорсинг сектора и финансовите услуги. През тази година гъвкавостта при наемането на нови площи, условията по договорите и възможността за разширения до голяма степен определяха решенията на наемателите при избора на офиси.

Британската финтех компания Tide е сред ключовите ни нови наематели през 2019. Платформата за бизнес банкиране нае близо 2000 кв. м в Megapark, за да събере всичките си служители и да разполага с достатъчно пространство за по-нататъшно разширяване на екипа си.

Стремежът към повишаването на качеството на работната среда пък бе една от причините за разширяването на Bosch Software Innovations в „Полиграфия офис център“. Софтуерната компания заемаше три етажа с обща площ 4 830 кв. м, като в края на 2019 г. към тях ще бъдат добавени още 869 кв. м.

Вижте нашите оферти за офиси под наем в София

Tоп оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване