Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво се случи на пазара на имоти през 2021?

2021-12-15   |  Economy.bg

Вижте как мениджъри на водещи компании в сектора обобщиха годината пред Economy.bg


Една от най-силните години за пазара на имоти у нас. Така определиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

С какво още ще бъде запомнена 2021 и какви тенденции се наблюдаваха - вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:


Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES:

Търсенето значително надвишава предлагането, има недостиг на имоти за продажба

2021 беше една от най-силните години за имотния пазар. Той излиза от нея напълно възстановен от COVID кризата и вероятно навлиза в нов възходящ цикъл на развитие.

Наблюдавахме оживление във всички пазарни сегменти, дори в най-засегнатите преди това от пандемията, ускоряващ се ръст на цените и рекордни обеми от сделки. Търсенето значително надвишава предлагането, което доведе до изчерпване на наличните оферти, недостиг на имоти за продажба и ограничен избор за купувачите.

Започналите през 2020 тенденции се разгърнаха през 2021 и жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано. Към тази група купувачи се присъединиха и тези, които търсят да вложат в имот с цел инвестиция. Това беше продиктувано от нарастващия темп на инфлация, отрицателните лихви и високи такси на банките, както и на общата политическа и икономическа несигурност.

Всичко това доведе до един интензивен и на моменти дори еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено.

Търсим имоти в цялата страна!
Обявете имот за продажба с BULGARIAN PROPERTIES


---

Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE:

Достигнаха се нивата на вписани сделки от 2008

Бяхме свидетели на една изключително динамична и успешна 2021 с достигане на нивата на вписани сделки от 2008. Всичко това се дължи на няколко основни причини. Исторически най-ниски лихви по ипотечните кредити и увеличаване на депозитите на физическите лица и въвеждането на „негативна“ лихва по депозитите над определена сума са сред основните фактори, които подтикнаха купувачите да вземат бързо решение за закупуване на ново жилище.

Инвестицията в недвижими имоти е и най-познатият и най-сигурният начин за съхранение на средставта ни, за разлика от криптовалутите, акциите, благородните метали и пр.

Също така Covid-19 зададе и нова тенденция – смяна на по-малките жилища за по-големи, с повече зелени площи или по-просторни тераси. Преди 2 години едни най-предизвикателните жилища за продажба бяха партерите с двор, днес те са първите, които се изкупуват. Много от хората започнаха да търсят бягство от града във вилни зони или ваканционни имоти. По Черноморието отбелязваме рекордни нива на сключване на сделки, достигащи почти 100% ръст спрямо миналата година.

Миграцията на много от бизнесите от офис сградите към домашните офиси също беше определяща ръста в търсенето на апартаменти с по-добри характеристики на пазара на жилищни имоти. Повлия и негативно на пазара на офис площи, който все още се възстановява от първата Covid-19 вълна.

---

Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“:

Има индикации за „обръщане“ на пазара

Настоящата 2021 за пазара на недвижими имоти премина под знака на страха. Страх за здравето, страх за оцеляване на бизнеси, страх от инфлация, страх от покачване на стойността на строителната продукция, страх от увеличаване на цените на имотите. Всичко това доведе до една прибързаност, пренавитост и лека, неосъзната паника – основно у купувачите. Изключителната димника, която наблюдавахме през цялата година, непрестанно „буташе“ цените на имотите нагоре.

Същевременно лихвите в банките както по кредитите, така и по депозитите продължиха да „пълзят“ надолу към исторически ниски нива – последните дори до отрицателни стойности. Всичко това обуслови нагласите на част от анализаторите за пазара на имоти като еуфоричен, нелогичен, предкризисен. Все по-често през изминаващата година започнаха да се правят сравнения с периода от 2006-2008 както по отношение на брой сделки, така и на цени. И макар статистиката в редица отношения да е по-различна, по-благоприятна от тази през предкризисния период, то индикации за „обръщане“ на пазара безспорно има.

Това, което никой не разглежда, или поне което остава извън фокуса на повечето дискусии на тема пазар на недвижими имоти в България, е ролята и функцията на държавата като участник – регулатор на този пазар. Политическите трусове, разклащащи страната ни през цялата настояща година, нямаше как да повлияят в посока нормализиране на пазара, но при оформяне и реализиране на една последователна държавна политика (социална, данъчна или др.) това може да окаже структуроопределящо влияние върху целия бизнес с имоти в страната ни.

И макар ние като посредници да се интересуваме да има силен пазар, високи цени и много сделки, то преди всичко се интересуваме от това на пазара да има устойчивост, предвидимост и логичност.

---

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“:

Вероятно ще станем свидетели на рекорд поне за последните 10 години

Уникална от гледна точка на динамика, на обем от сделки. Вероятно ще станем свидетели на рекорд поне за последните 10 години. По отношение на цените средно предполагам, че ръстът ще е някъде около 10%-12%.

---

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС:

Тенденцията е жилищата да стават все по-достъпни

Активността в броя на сключените сделки расте с около 20% на годишна база. Тенденцията е жилищата да стават все по-достъпни. Изключително ниските лихви по ипотеките също подпомагат процесите. Сделките с външно финансиране формират повече от половината от обема на имотния пазар. Активнoстта се обуславя и от стремежа на хората да предпазят спестените си средства от обезценяване.

Търсенето продължава сериозно да надвишава предлагането. Купувачите са добре ориентирани и се стремят към отстъпки, но продавачите виждат динамиката на пазара и предпочитат да изчакат пред това да направят корекция в офертата.

Профилът на купувача се обогатява все повече, като в момента на пазара по-отчетливо се позиционират хората над 50-годишна възраст, преживели едно обезценяване на парите. Те предпочитат да заложат на имотите като най-сигурната стъпка, която познават.
Най-съществен е делът на покупко-продажбите за двустайни апартаменти – близо 45%. Те изпреварват тристайните жилища с почти 10%.

През 2021 инвестиционните сделки доближиха дял от близо 30%. Устойчиви промени в нагласите на купувачите по отношение на най-желания имот не се забелязват. Атрактивни остават жилищата с просторна дневна в близост до парк и с повече помещения.

Към момента броят на сключените сделки за наем в София е с повече от 30% по-голям спрямо миналата година. Пандемията накара някои собственици, които са предлагали имотите си на надпазарни цени, да ги приравнят към актуалните нива. Най-предпочитани за наем са кварталите „Младост“, „Лозенец“, „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Гео Милев“, „Люлин“, „Хаджи Димитър“, в центъра, както и районите около университетите.

---

Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton:

Работата и обучението от дистанция накараха хората да се вгледат повече в дома си и да потърсят алтернативи

Отминаващата година беше период на адаптация на имотния пазар към новите реалности. В много отношения хората се опитват да се върнат към нормалния начин на живот и това създава динамика на имотните пазари.

Станахме свидетели на периоди на нарастваща и затихваща активност при офис площите, както и при операциите на търговците.

Логистичните имоти се представят устойчиво добре благодарение на онлайн търговията и ръста на потреблението.

Работата и обучението от дистанция накараха хората да се вгледат повече в дома си, да потърсят алтернативни решения за живот и почивка извън големия град и това даде нов тласък на пазара на жилища.

---

Любa Aтaнacoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Имoтeĸa“:

Най-добрата година за имотния пазар досега като сделки

Изключително добра 2021. Много динамична, всяко тримесечие с ръст на сделките. Най-добрата година за имотния пазар досега като брой сделки. Но това не е само при нас, така е в световен мащаб.

Търсим имоти в цялата страна!
Обявете имот за продажба с BULGARIAN PROPERTIES



  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване