Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кредитите – основен мотор за покупка на жилище

2017-07-25   |  www.dnes.bg

Жилищният пазар в София е във възход и тази трайна тенденция стъпва върху добре балансирани икономически фактори. Това е изводът от анализ на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Според брокерите макар растежът на цените в столицата да се доближава до 20% на годишна база, не може да се говори за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива с около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. - това се тълкува като знак, че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Достъпността на жилищата, измервана като съотношение на цената на кв.м в столицата и средната заплата за града, остава в рамките на 1,4, като бележи леко повишение спрямо миналата година, изчисляват от агенцията. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1,3 и 1,4 от 2014 г. насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на бума.

Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво и стимулира покупките с кредит. Отпуснатите кредити през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар.
Въпреки високите нива на кредитиране брокерите отбелязват, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума, което потвърждава по-здравата основа на пазара сега.

2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цялото десетилетие до момента, пише още в анализа. Това важи с най-голяма сила за София, където се отчита изключително динамично и силно полугодие.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че през второто тримесечие средната цена на имотите в столицата премина границата от 1000 евро на кв.м и достигна 1060 евро. Тези цени са сравними с края на 2007 г.

Въпреки очакванията за забавяне на поскъпването на жилищата според брокерите към момента все още не се забелязва такава тенденция и това е следствие от множество положителни за пазара фактори.

"Tози път възходящият цикъл е движен основно от вътрешното търсене и благоприятни за пазара макрофактори. При настоящата комбинация от ниска безработица, ускоряващ се растеж на БВП, по-високи доходи, почти нулеви лихви по депозитите, и рекордно ниски лихви по кредитите, съвсем естествен резултат е да видим и ръст в цените на имотите и обемите продажби. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Допълнителна подкрепа идва и от наемния пазар, който дава възможности за реализиране на доходност от 5-6%. Все повече хора се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чрез покупка на имот с кредит.

Средни цени

Данните на агенцията сочат, че за второто тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в София достигна 1060 евро/кв.м при 985 евро/кв.м. в началото на годината. Така нарастването на цените на тримесечна база е 7,6%, а на годишна темпът се запазва на нива като през първото тримесечие, а именно ръст от 18%.

Средната покупна цена на жилищата е 91 хил. евро.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена достигна 1260 евро на кв.м.

Ускореният темп на нарастване на цените в столицата започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година нарастванията се движат между 15 и 18%.

От данните се вижда още, че цените на имотите в София нарастват най-силно през второто тримесечие на годината. И през миналата година, и през тази са регистрирани значителни ръстове именно през месеците април и май.

Вижте как можем да ви съдействаме за ипотечно кредитиране: https://www.bulgarianproperties.bg/ipotechen-kredit.htm



  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване