Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов и Магдалена Тошева в "Тази събота и неделя по bTV" (видео)

2022-02-14   |  BULGARIAN PROPERTIES

На 13.02.2022 г. Михаил Чобанов, основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES и Магдалена Тошева - старши брокер в компанията, участваха в репортаж за имотния пазар в сутрешния блок на bTV.


Радиана Божикова от bTV направи обстоен преглед на жилищния пазар с помощта на Михаил Чобанов и Магдалена Тошева, урбанист от София план, строителни предприемачи от Пловдив, преподавател в Икономически университет Варна, главния архитект на Варна
и 📊 данни от BULGARIAN PROPERTIES и НСИ.

В репортажа бяха отчетени данните за новото строителство на НСИ, които показват, че 2021 г. е рекордна за жилищното строителство. Данните сочат, че има над 15% ръст спрямо 2020 г. Най-голям е в края на 2021 г. спрямо края на 2020 г.

Увеличението при жилищните сгради, които са напълно готови за използване, е над 43%. За една година броят им е скочил от 928 на 1329. Расте и броят на жилищата в новите сгради спрямо по-старите – с близо 50%.

Три са градовете с рекорден ръст в строителството на жилища – София, Пловдив и Варна.

Освен ръст на строителството, е отчетено и нарастване на цените на жилищата. За София ръстът е с 10%, като цената зависи от конкретния имот, къде се намира, дали е ново строителство, което в момента се търси най-много. Ръстовете продължават и през тази година.


Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че най-евтини са кварталите Люлин, Надежда, Обеля и Толстой в София, а най-скъпи са центъра, Лозенец, Иван Вазов, Оборище и Кръсотва вада, който е един от най-търсените райони.

Пандемията промени и търсенето. Търсят се повече 3-стайни апартаменти, предпочитат се южните квартали. Българинът вече е по-склонен да дава повече пари за по-големи пространства, за да има място, където да се изолира, ако му се наложи. Малките 4-стайни апартаменти са на мода, тъй като има допълнително отделно помещение, което може да бъде ползвано за кабинет за хоум офис.

Какви са причините за ръста в цените и бума в новото строителство? Споделят експертите:


Рекорд в обема на сделки и търсене, което категорично надвишава предлагането. Това е равносметката за 2021 г. на строителния предприемач и собственик на BULGARIAN PROPERTIES Михаил Чобанов.

"Ние изравнихме нивата от предходния бум през 2008 г., който беше много голям и балонизира пазара поради няколко причини - заради финансовата криза, огромните очаквания на инвеститорите и изчезването на чужденците от пазара. Докато сега ситуацията е много по-различна. Пазарът е много по-узрял, по-смислен и се движи от български строителни предприемачи", обобщава Чобанов.

Коронавирусът е само една от причините. "Отрицателни лихви в банките, изключително ниските нива на лихвите по ипотечните кредити, инфлацията и традиционното отношение на българина към дома като моя крепост. Каквато и да е доходността от недвижимия имот, тя няма да бъде отрицателна. Мисля, че и през 2022 г. ще имаме положителна тенденция на пазара, било то като цени, било то като предлагане и обем продажби", допълва още той.


Според брокера Магдалена Тошева българинът е склонен да прави сделки за жилища още преди старта на строителството им. "Хората ги предпочитат, заради това, че имат избор. Най-търсени са южните квартали на София - Кръстова вада, Малинова долина, Витоша, Студентски град."

Тя показа на зрителите на bTV 3-стаен апартамент около 127 кв.м. в хитовия комплекс Vitosha View в кв. Кръстова вада на цена около 255 000 евро. "За сравнение, в най-желаните квартали, за проекти, които сега стартират строителството, цените варират между 1300 и 1400 евро/кв.м."

Гледайте цялото видео тук:


Вижте показания в репортажа тристаен апартамент във Vitosha View тук и се свържете с Маги на 📱 0882 817 458 за повече информация и оглед

Вижте наличните жилища в новите сгради на Vitosha View

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

Разгледайте ново строителство в Пловдив и Варна



  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване