Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов и Магдалена Тошева в "На твоя страна" по NOVA TV (видео)

2021-09-23

Георги Георгиев от NOVA TV се обърна към нас с въпрос "Докога ще поскъпват жилищата в страната" за рубриката "На твоя страна" в сутрешния блок на NOVA TV.


Вижте какво споделиха водещи експерти, сред които Михаил Чобанов - основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES и Магдалена Тошева - водещ консултант, носител на множество фирмени и браншови награди и експерт в продажбата на имоти ново строителство.


България е в топ 25 в света по ръст в цените на жилищата съгласно наскоро оповестени данни от индекса на Knight Frank. Въпреки кризата, през последната година имотите у нас продължават да поскъпват, а изтеглените ипотечни кредити растат.

За да разгледаме подробно тези тенденции и да коментираме актуалното за пазара, специално за NOVA TV BULGARIAN PROPERTIES предостави данни за цените на имотите и техните ръстове през последната година. Те показват, че най-сериозно се е покачила цената на жилищата в София – средно с 8.8% към второто тримесечие. Така средната цена за кв. м. в столицата вече е 1175 евро.


Данните ни сочат още, че ръстове в цените на жилищата отчитат и другите големи градове – Пловдив (5%), Варна (2.7%) и Бургас (1.9%). Средните цени в тези три големи града към второто тримесечие на 2021 г. са 835 евро/кв.м. в Пловдив, 876 евро/кв.м. във Варна и 897 евро/кв.м. в Бургас.

"Най-изразеният ръст в цените е в София. Варна и Бургас наваксват в момента като ръст вторият град в страната Пловдив, докато пък Пловдив от своя страна наваксва цената на квадратен метър", обясни Михаил Чобанов.


"Огледи, обаждания от купувачи се засилиха доста през последните няколко месеца", споделя Магдалена Тошева от BULGARIAN PROPERTIES. И допълва: "В момента се наблюдава засилен интерес към по-големи жилища."

А Михаил Чобанов допълва, че пандемията се е отразила по-сериозно върху търсенето и цените на ваканционните имоти, които в момента преживяват нов ренесанс.

До сключване на сделка клиентите пристъпват все по-бързо, но проучват внимателно всеки детайл. Засилва се интересът и към жилищата "на зелено" и често жилищата се депозират още на идеен проект.

"Скачането на цената на желязото от края на миналата година е над 50%, а скокът в цената на материала, от който се произвежда кофражът е над 100%. Това обуславя поскъпване на грубия строеж с около 40%", изчислява Чобанов.

Допълнителен стимул за ръст в търсенето е и свежият ресурс, който излиза от банковата система. Поради инфлационните очаквания хората гледат къде да вложат парите си, така че те да запазят своята стойност, а имотите традиционно са добро убежище и средство за предпазване от инфлацията.

Рекордното поскъпване на имотите в условията на пандемия се дължи и на ниските лихви по ипотечните заеми.

Кои са най-търсените имоти и близо ли сме до пика? Прогнозите на експертите - гледайте във видеото:



Вижте нашите оферти в София, Пловдив, Варна и Бургас

Разгледайте топ оферти ново строителство в София

Обявете имот за продажба или под наем с нас!




  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване