Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Михаил Чобанов в интервю за БНР: Възход на пазара на недвижими имоти в условия на Covid-19

2021-07-05   |  Венета Николова, БНР

Коронавирусът засили желанието на хората да притежават собствен имот, като най-голямо е търсенето на къщи далеч от големите градове.

Ръст в обемите на сделките и в цените на недвижимите имоти в страната през последната година отчита браншът. Хората предпочитат да закупят, а не да наемат къща или апартамент някъде сред природа, където да работят дистанционно по време на пандемия. „Очаква ни преселване на хората за колкото се може по-голям период от време възможно по-далеч от големите градове – тенденция, която ще продължи да се задълбочава, дори и да победим всички щамове на коронавируса“ – категоричен е Михаил Чобанов, управител на водеща компания за недвижими имоти у нас.

Според него има и сериозен ръст в търсенето на ваканционни имоти от българи зад граница. А покрай въведената от някои банки такса „влог“ върху по-големи суми, се очаква още по-интензивен възход в сектора. Причината е, че след 7 юли голяма част от клиентите, вместо да плащат 0,75% наказателна лихва върху сумите, които държат на срочен депозит, ще предпочетат да инвестират в недвижими имоти. Като цяло търсенето на възможности за дистанционна работа е един от двигателите на имотния пазар в момента.

„Категорично има ръст в абсолютно всички направления с изключение на морските и планинските ни курорти, където все още има достатъчно голяма наличност на качествени имоти от т.нар. вторичен пазар. Англичани, закупували много скъпо навремето, сега покрай Брекзит и коронарестрикциите бързат да се освободят от имотите на по-ниска цена. Същото важи за руснаците, които заради девалвацията на рублата и утежненото пътуване, разпродават закупените къщи и апартаменти. Това е единственият сегмент, в който не е регистрирано увеличение на цените“ – казва Михаил Чобанов.

Затова пък от началото на годината цените на селските къщи са скочили с 3-5%. Освен това, покрай сериозния ръст в цените на абсолютно всички строителни материали на световните борси, в близките месеци се очаква новото строителство в градските ни зони да поскъпне от 10 до 30% .

И една интересна тенденция – все повече нетърпеливи купувачи, не само от България, но и от всички краища на света, са склонни да провеждат дистанционни огледи на имотите чрез Skype, Viber и всякакви онлайн платформи и да вземат решения за сключване на сделка. Михаил Чобанов изтъква и още един задълбочаващ се тренд, който бележи развитието на бранша у нас:

„Все по-често през изминалите месеци, към мен и към всички мои колеги от сектора, се обръщат клиенти от Канада, САЩ, от Нова Зеландия и пр. Това са българи, които търсят възможност за дистанционни огледи за покупка на инвестиционен имот. Идеята е те да ги ползват през летните си отпуски в България, заедно с близките си, веднага след като се възстановят възможностите за пътуване. Вече имаме над 20% ръст на такъв интерес“ – твърди Михаил Чобанов.

Вижте цялото интервю и чуйте звуковия запис тук

Вижте нашите оферти с виртуален 360-градусов тур

Регистрирайте си профил в нашия сайт

Вижте нашите обяви в София



  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване