МЕДИИТЕ ЗА НАС

BULGARIAN PROPERTIES отчете 30% ръст на сделките с руснаци

Капитал Daily, 07.11.12

Ръст на сделките и стабилизация на цените - това са двете водещи тенденции на пазара на ваканционни имоти на морето според агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Според брокерите годината минава под знака на възраждане на ваканционния пазар, воден от интереса на руските купувачи към България. Резултатът е 30% повече сделки по морето това лято, отчитат от агенцията.

Оживление
Според BULGARIAN PROPERTIES интересът на руските купувачи е концентриран по Южното Черноморие - Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Лозенец и други курорти. Данните се подкрепят и от статистиката на Агенцията по вписванията, макар и отчетеният от нея ръст на сделките през третото тримесечие да не доближава 30%. В сравнение с лятото на 2011 г. тази година най-много са нараснали продажбите в Поморие и Несебър, където се вписват сделките в Слънчев бряг. В тези райони са и едни от най-многолюдните руски колонии по морето. В курортите на юг от Бургас обаче имотният регистър отчита общ спад на сделките.

Според статистиката на BULGARIAN PROPERTIES в периода юли - септември сделките в Слънчев бряг са се сключвали на средна цена от 490 евро/кв.м при 475 евро/кв.м през второто тримесечие. От агенцията отбелязват, че това са основно апартаменти в западната и по-отдалечена от морето част на комплекса. Продажбите на апартаменти близо до плажа са били при средни цени между 750 и 850 евро/кв.м. В районите в близост до курорта обаче цените на апартаментите може да започнат и от 250 евро/кв.м.

Под снега
Зимните курорти все още не могат да усетят в пълна степен оживлението, което кипи по морето, тъй като за руските купувачи морските имоти са много по-предпочитани от ски имотите, отчетоха от BULGARIAN PROPERTIES. Според агенцията все пак има засилване на интереса и към тях най-вече заради атрактивните цени. Лидер по ниски цени в момента е Банско, който към момента е най-евтиният ваканционен пазар в Европа. Цените започват от 300 евро/кв.м, а най-евтиният продаден апартамент през третото тримесечие беше напълно обзаведено студио от 30 кв.м за 11 800 евро, отбелязаха от агенцията. По нейни данни средната цена на купените апартаменти в Банско през третото тримесечие е била 400 евро/кв.м. Сделки над 30 000 евро на практика липсват, а купувачите са не само чужденци, но и все повече българи, които са фенове на зимните спортове. Като източник на добри оферти за покупка се очертава и Пампорово. Според BULGARIAN PROPERTIES в момента като цени курортът конкурира Банско сред руските купувачи. Средната стойност на продадените апартаменти в Пампорово за 3-то тримесечие е била 430 евро/кв.м.
В Боровец традиционно имотите са по-скъпи, но и там вече цените са доста атрактивни. Там средната цена на сделките през 2012 г. е била 630 евро/кв.м.

Прогноза
Очакванията ни за активно трето тримесечие за морските курорти се оправдаха, даже задминаха прогнозите ни за динамика в този сегмент, коментира оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова. Според нея данните от октомври сочат запазване на динамиката и по всичко личи, че 2012 г. ще приключи с пазарен оптимизъм за курортите. Не толкова оптимистични са нещата при градските имоти, които са много по-зависими от местното търсене, а то е силно подвластно на фундаментални фактори като доходи, безработица, достъпност до кредитиране. Засега те задържат възстановяването на сегмента.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искала да благодаря на вашата брокерка в курорта Слънчев бряг - Елена Ахмеджанова! Тя е много ...
Много съм благодарен на екипа на BULGARIAN PROPERTIES за бързо и пълно предоставяне на ...
Бих искал да благодаря на Виктор Вучелийски и неговия екип за продажбата на нашия апартамент във ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече