СТАТИИ

Пазарът вече не е толкова черен

www.fakti.bg

Недвижимите имоти, които бяха локомотива на икономиката допреди няколко години, а след това се оказаха на дъното, отново бележат възраждане. Да, определено бумът, на който бяхме свидетели, няма да се повтори, по простата причина, че това, което се случи в периода 2005-2008 г. до голяма степен беше лишено от икономическа логика.

След отчетения от Националния статистически институт, макар и на минимален, ръст в цените на недвижимите имоти, анализатори са категорични, че пазарът вече се е оттласнал от дъното.

„Нещата не са толкова черни колкото бяха. Цените на имотите спряха да падат. Това не означава, че ще последва значително нарастване. Цените ще останат стабилни през тази и 2015 г. и ако има нарастване, то ще е минимално”. Това каза Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис” по време на тазгодишното издание на икономическия форум „Шумът на парите”.

„Не може обаче да бъдем прекомерни оптимисти. Причините са, че икономическият растеж е плах, безработицата е висока. Достъпността на жилищата е най-добра спрямо средния доход на населението, може би в исторически план за последните 10 години”, допълва Стойкова.

Не е тайна, че търсенето на жилища е съсредоточено в големите градове на страната. То е породено от миграционния процес от по-малките към по-големите населени места. В по-малките градове, обаче стагнацията продължава. „В градове като Силистра и Видин например, не може да се оцени даден имот, поради липса на сделки”, казва Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в „Амрита”. „Раздвижването на пазара се дължи на дисбаланса свързан с предлагането. Дисбаланс по отношение на качеството на оферирани жилища. Голяма част от апартаментите, които се продават сега са с недобро качество, незаслужаващи съответната офертна стойност. В същото време активността на инвеститорите, показва подобряване на знанието им относно това какво трябва да построят, какъв продукт да предоставят на клиентите, за да бъдат успешни техните проекти както по отношение на цената, така и по отношение на срока на продажба”, обяснява Генев.

Независимо от кризата в България високо остава съотношението между цена на имот и доходност. В страни с развити пазари като например САЩ, то е 3. За Европа средно е 4-5, а в у нас е 10, което е добре за средно развита икономика. За сравнение по време на бума на пазара то е било 18.

За раздвижването на сектора на недвижими имоти съществена роля могат да изиграят депозитите. Така например, „с 40 млрд. лв., които българите спестяват в банките, могат да се построят 46 млн. кв.м. жилищна площ”, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Изчислението е направено при средна цена на квадратен метър от 450 EUR. Само 10% от парите вложени в депозити да бъдат използвани за покупката на жилища, това ще увеличи броя на сделките със 61%. В същото време статиката отбелязва, че за първите три месеца на настоящата година 43% от сделките са сключени изцяло със собствени средства.

Медийни партньори на „Шумът на парите” са сп. Мениджър, Дарик Радио, новинарските сайтове fakti.bg и novini.bg, както и специализираните imot.bg и insurance.bg.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и особено на Сергей Пеловски за съдействието при ...
Анди Пийч много ми помогна при покупката на имот в Банско. Не само професионално (преди, по време и ...
Споделям изключително позитивно и приятно изживяване с Bulgarian Properties и нашият брокер Стефан ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече