СТАТИИ

Пазарът вече не е толкова черен

www.fakti.bg

Недвижимите имоти, които бяха локомотива на икономиката допреди няколко години, а след това се оказаха на дъното, отново бележат възраждане. Да, определено бумът, на който бяхме свидетели, няма да се повтори, по простата причина, че това, което се случи в периода 2005-2008 г. до голяма степен беше лишено от икономическа логика.

След отчетения от Националния статистически институт, макар и на минимален, ръст в цените на недвижимите имоти, анализатори са категорични, че пазарът вече се е оттласнал от дъното.

„Нещата не са толкова черни колкото бяха. Цените на имотите спряха да падат. Това не означава, че ще последва значително нарастване. Цените ще останат стабилни през тази и 2015 г. и ако има нарастване, то ще е минимално”. Това каза Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис” по време на тазгодишното издание на икономическия форум „Шумът на парите”.

„Не може обаче да бъдем прекомерни оптимисти. Причините са, че икономическият растеж е плах, безработицата е висока. Достъпността на жилищата е най-добра спрямо средния доход на населението, може би в исторически план за последните 10 години”, допълва Стойкова.

Не е тайна, че търсенето на жилища е съсредоточено в големите градове на страната. То е породено от миграционния процес от по-малките към по-големите населени места. В по-малките градове, обаче стагнацията продължава. „В градове като Силистра и Видин например, не може да се оцени даден имот, поради липса на сделки”, казва Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в „Амрита”. „Раздвижването на пазара се дължи на дисбаланса свързан с предлагането. Дисбаланс по отношение на качеството на оферирани жилища. Голяма част от апартаментите, които се продават сега са с недобро качество, незаслужаващи съответната офертна стойност. В същото време активността на инвеститорите, показва подобряване на знанието им относно това какво трябва да построят, какъв продукт да предоставят на клиентите, за да бъдат успешни техните проекти както по отношение на цената, така и по отношение на срока на продажба”, обяснява Генев.

Независимо от кризата в България високо остава съотношението между цена на имот и доходност. В страни с развити пазари като например САЩ, то е 3. За Европа средно е 4-5, а в у нас е 10, което е добре за средно развита икономика. За сравнение по време на бума на пазара то е било 18.

За раздвижването на сектора на недвижими имоти съществена роля могат да изиграят депозитите. Така например, „с 40 млрд. лв., които българите спестяват в банките, могат да се построят 46 млн. кв.м. жилищна площ”, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Изчислението е направено при средна цена на квадратен метър от 450 EUR. Само 10% от парите вложени в депозити да бъдат използвани за покупката на жилища, това ще увеличи броя на сделките със 61%. В същото време статиката отбелязва, че за първите три месеца на настоящата година 43% от сделките са сключени изцяло със собствени средства.

Медийни партньори на „Шумът на парите” са сп. Мениджър, Дарик Радио, новинарските сайтове fakti.bg и novini.bg, както и специализираните imot.bg и insurance.bg.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Още веднъж искам да благодаря на директора на Бургаския офис г-н Динко Славов. Благодаря Динко, за ...
Благодарим Ви за нашия приятен престой в Пловдив няколко дни в търсене на имот! Специални ...
Бих искали да похваля двама служители на BULGARIAN PROPERTIS - Сергей Пеловски и Биляна Петкова за ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Снежана Стойчева от Imoti.net: Няма балон на имотния пазар

10/Декември/2018

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в предаването „Клуб Investor“ цитира данните от експертния анализ за София на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, според който жилищата в столицата са два пъти по-достъпни, отколкото преди десет години. В разговор с водещия Ивайло ... прочети повече