СТАТИИ

Пазарът вече не е толкова черен

www.fakti.bg

Недвижимите имоти, които бяха локомотива на икономиката допреди няколко години, а след това се оказаха на дъното, отново бележат възраждане. Да, определено бумът, на който бяхме свидетели, няма да се повтори, по простата причина, че това, което се случи в периода 2005-2008 г. до голяма степен беше лишено от икономическа логика.

След отчетения от Националния статистически институт, макар и на минимален, ръст в цените на недвижимите имоти, анализатори са категорични, че пазарът вече се е оттласнал от дъното.

„Нещата не са толкова черни колкото бяха. Цените на имотите спряха да падат. Това не означава, че ще последва значително нарастване. Цените ще останат стабилни през тази и 2015 г. и ако има нарастване, то ще е минимално”. Това каза Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис” по време на тазгодишното издание на икономическия форум „Шумът на парите”.

„Не може обаче да бъдем прекомерни оптимисти. Причините са, че икономическият растеж е плах, безработицата е висока. Достъпността на жилищата е най-добра спрямо средния доход на населението, може би в исторически план за последните 10 години”, допълва Стойкова.

Не е тайна, че търсенето на жилища е съсредоточено в големите градове на страната. То е породено от миграционния процес от по-малките към по-големите населени места. В по-малките градове, обаче стагнацията продължава. „В градове като Силистра и Видин например, не може да се оцени даден имот, поради липса на сделки”, казва Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в „Амрита”. „Раздвижването на пазара се дължи на дисбаланса свързан с предлагането. Дисбаланс по отношение на качеството на оферирани жилища. Голяма част от апартаментите, които се продават сега са с недобро качество, незаслужаващи съответната офертна стойност. В същото време активността на инвеститорите, показва подобряване на знанието им относно това какво трябва да построят, какъв продукт да предоставят на клиентите, за да бъдат успешни техните проекти както по отношение на цената, така и по отношение на срока на продажба”, обяснява Генев.

Независимо от кризата в България високо остава съотношението между цена на имот и доходност. В страни с развити пазари като например САЩ, то е 3. За Европа средно е 4-5, а в у нас е 10, което е добре за средно развита икономика. За сравнение по време на бума на пазара то е било 18.

За раздвижването на сектора на недвижими имоти съществена роля могат да изиграят депозитите. Така например, „с 40 млрд. лв., които българите спестяват в банките, могат да се построят 46 млн. кв.м. жилищна площ”, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Изчислението е направено при средна цена на квадратен метър от 450 EUR. Само 10% от парите вложени в депозити да бъдат използвани за покупката на жилища, това ще увеличи броя на сделките със 61%. В същото време статиката отбелязва, че за първите три месеца на настоящата година 43% от сделките са сключени изцяло със собствени средства.

Медийни партньори на „Шумът на парите” са сп. Мениджър, Дарик Радио, новинарските сайтове fakti.bg и novini.bg, както и специализираните imot.bg и insurance.bg.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Продадох имота си с Андрю Пийч. По време на продажбата Андрю действаше изключително професионално и ...
Моите поздравления за професионалното, но същевременно неагресивно и приятно поведение на брокер ...
Много съм доволен от работата ми с тази фирма, получаваш всеки месец отчет за имота който си обявил ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече