МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът на имоти в България изпраща много успешна година

http://bnr.bg

Материал: Чуйте цялото интервю тук

2017-а е най-успешната година за имотния пазар в България от цяло десетилетие насам. От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който, освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, заяви в интервю за Радио България оперативният директор на „Бългериън пропъртис“ Полина Стойкова:

Най-силен през годината беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност е регистрирана от пролетта до юли-август. През есента забелязваме известно успокояване на темпа на нарастване на цените. На годишна база ръстът на реализираните сделки в столицата също ще е около 10 на сто. Новото строителство е хит на пазара и през тази година. Има ръст и на продажбите, и на цените с преобладаващо търсене на имоти както в начален етап на строителство, така и на завършени имоти. Купувачите предпочитат завършени сгради, но поради липса на голям избор от такива, много сделки се сключват в начален етап на строителство.

Според Полина Стойкова, освен нулевите лихви по депозитите, влияние върху търсенето на имоти оказват и ниските лихви по ипотечните кредити:

Това е сериозен стимул за покупка на жилище, защото в момента лихвите по ипотечни кредити са на историческо ниско ниво около и под 4 процента. От друга страна, влияние оказват ръстът на доходите и сигурността на хората за работните им места. В градове като София, Пловдив и другите областни центрове икономиките са силни, заетостта е висока, хората имат по-високи доходи и мислят спокойно както за покупка на жилище за собствено ползване, така и за инвестиция в имот, защото пазарът на наеми също е много силен и могат да се реализират добри доходи. В градовете с университетски центрове се наблюдава активно търсене на жилища под наем от чуждестранни студенти. Има прилив на чужденци, които идват да живеят в страната или да работят временно по проекти. Това оказва силно влияние върху търсенето на жилища под наем.

Очаква ли се известно охлаждане на имотния пазар през 2018 предвид огромните скокове в цените през последните 2 години?

Смятам, че 2018 ще бъде подобна на настоящата година, казва Полина Стойкова. Ръстът на цените напоследък е драстичен, ако го сравним с периода на стагниращ пазар между 2010 и 2015, но като цяло увеличение от около 10 процента на година говори за наваксване, започнало след кризата на пазара на имоти. В бъдеще темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

През 2017 г. цените на имотите в крайните квартали на столицата нарастваха с по-бърз темп, отколкото в утвърдени райони като южните квартали „Лозенец“, „Център“ и „Манастирски ливади“. В някои райони, като „Обеля“ и „Люлин“ ръстът е в порядъка на 15-20 на сто.

Разбира се, не можем да очакваме да постигнем едни и същи ценови нива в топ квартал и в краен квартал, но тенденцията на ръст на цените постепенно се разпространява навсякъде. Същото важи за пазара в цялата страна. Първо цените започнаха да растат в София, но в последствие това се случи във втория по големина град Пловдив, където цените на имотите нараснаха с 10-12 на сто през последното тримесечие и средните цени за квадратен метър жилищна площ достигнаха 750 евро. Ефектът се разпространи и към Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В третият по големина град Варна средните цени се движат около 900 евро за квадратен метър. В Стара Загора те достигнаха 550 евро. Тази тенденция все още не достига до малките градове и населени места, които са с по-потиснат пазар, защото вътрешната миграция е предимно към големите градове.

Според Полина Стойкова средните цени на жилищата в малките градове и населени места в страната са в интервала 300-400 евро на квадратен метър. И в тази категория има населени места с по-високи цени на имотите, поради близостта им до големи областни центрове например.

През 2017 г. има засилен интерес и към ваканционни имоти. Отчетено е значително увеличение на продажбите в ски курортите Боровец, Пампорово и Банско, защото хората, които разполагат със спестявания, се изкушават от атрактивните цени. В околностите на Банско например може да се закупи имот от по-нисък клас от 210-220 евро на квадратен метър. Тези имоти са приемлив вариант за хората, които ги купуват за лично ползване и почивки през уикендите, защото курорти като Банско са на практика целогодишни. Очакваме през следващата година да се засили интересът на българи и към покупка на имоти по морето, прогнозира Полина Стойкова.

Вижте актуални предложения за жилища ново строителство в гр. София

Вижте актуални предложения за жилища ново строителство в гр. Пловдив

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря за доброто сътрудничество на Стефан и Биляна! Доволна съм от отношението и съм очарована ...
Искам да благодаря на Магдалена Тошева за професионалното отношение, оперативността и пълното ...
Сърдечни благодарности за Росен Станков :) Сърдечен,отзивчив и винаги на линия за клиентите си ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Страната ни е 14-а в света по поскъпване на жилищата

10/Декември/2018
Христо Николов, 24 часа, бр.338, 10.12.18, с.10

Охлаждането на имотния пазар у нас продължава и през третото тримесечие на 2018 г., а средният ръст на цените е 7,5% на годишна база. С него страната ни се подрежда на 14-о място по поскъпване в света според глобалния индекс на Knight Frank, който следи имотните пазари на 57 държави.

Индексът показва, че на 6-месеч-на база средното нарастване на цените у нас е 3,8%, а спрямо три ме... прочети повече

Последни регионални новини
Програма за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

04/Януари/2019
Peika.bg

ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО: Стария град, Пловдив, България

Старият град с артистични изненади за дългия уикенд (11-13 .01.) за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние ... прочети повече

Знаете ли, че?
Оптимистични прогнози за ски сезона

22/Октомври/2018
Лилия Чалева, dir.bg

Оптимистични са прогнозите на туристическия бранш за предстоящия зимен сезон, досегашните записвания за Пампорово и Банско показват ръст от 15- 20 процента в сравнение с миналогодишните резервации за същия период. Това заяви Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на тур... прочети повече