МЕДИИТЕ ЗА НАС

Пазарът на имоти в България изпраща много успешна година

http://bnr.bg

Материал: Чуйте цялото интервю тук

2017-а е най-успешната година за имотния пазар в България от цяло десетилетие насам. От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който, освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, заяви в интервю за Радио България оперативният директор на „Бългериън пропъртис“ Полина Стойкова:

Най-силен през годината беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност е регистрирана от пролетта до юли-август. През есента забелязваме известно успокояване на темпа на нарастване на цените. На годишна база ръстът на реализираните сделки в столицата също ще е около 10 на сто. Новото строителство е хит на пазара и през тази година. Има ръст и на продажбите, и на цените с преобладаващо търсене на имоти както в начален етап на строителство, така и на завършени имоти. Купувачите предпочитат завършени сгради, но поради липса на голям избор от такива, много сделки се сключват в начален етап на строителство.

Според Полина Стойкова, освен нулевите лихви по депозитите, влияние върху търсенето на имоти оказват и ниските лихви по ипотечните кредити:

Това е сериозен стимул за покупка на жилище, защото в момента лихвите по ипотечни кредити са на историческо ниско ниво около и под 4 процента. От друга страна, влияние оказват ръстът на доходите и сигурността на хората за работните им места. В градове като София, Пловдив и другите областни центрове икономиките са силни, заетостта е висока, хората имат по-високи доходи и мислят спокойно както за покупка на жилище за собствено ползване, така и за инвестиция в имот, защото пазарът на наеми също е много силен и могат да се реализират добри доходи. В градовете с университетски центрове се наблюдава активно търсене на жилища под наем от чуждестранни студенти. Има прилив на чужденци, които идват да живеят в страната или да работят временно по проекти. Това оказва силно влияние върху търсенето на жилища под наем.

Очаква ли се известно охлаждане на имотния пазар през 2018 предвид огромните скокове в цените през последните 2 години?

Смятам, че 2018 ще бъде подобна на настоящата година, казва Полина Стойкова. Ръстът на цените напоследък е драстичен, ако го сравним с периода на стагниращ пазар между 2010 и 2015, но като цяло увеличение от около 10 процента на година говори за наваксване, започнало след кризата на пазара на имоти. В бъдеще темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

През 2017 г. цените на имотите в крайните квартали на столицата нарастваха с по-бърз темп, отколкото в утвърдени райони като южните квартали „Лозенец“, „Център“ и „Манастирски ливади“. В някои райони, като „Обеля“ и „Люлин“ ръстът е в порядъка на 15-20 на сто.

Разбира се, не можем да очакваме да постигнем едни и същи ценови нива в топ квартал и в краен квартал, но тенденцията на ръст на цените постепенно се разпространява навсякъде. Същото важи за пазара в цялата страна. Първо цените започнаха да растат в София, но в последствие това се случи във втория по големина град Пловдив, където цените на имотите нараснаха с 10-12 на сто през последното тримесечие и средните цени за квадратен метър жилищна площ достигнаха 750 евро. Ефектът се разпространи и към Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В третият по големина град Варна средните цени се движат около 900 евро за квадратен метър. В Стара Загора те достигнаха 550 евро. Тази тенденция все още не достига до малките градове и населени места, които са с по-потиснат пазар, защото вътрешната миграция е предимно към големите градове.

Според Полина Стойкова средните цени на жилищата в малките градове и населени места в страната са в интервала 300-400 евро на квадратен метър. И в тази категория има населени места с по-високи цени на имотите, поради близостта им до големи областни центрове например.

През 2017 г. има засилен интерес и към ваканционни имоти. Отчетено е значително увеличение на продажбите в ски курортите Боровец, Пампорово и Банско, защото хората, които разполагат със спестявания, се изкушават от атрактивните цени. В околностите на Банско например може да се закупи имот от по-нисък клас от 210-220 евро на квадратен метър. Тези имоти са приемлив вариант за хората, които ги купуват за лично ползване и почивки през уикендите, защото курорти като Банско са на практика целогодишни. Очакваме през следващата година да се засили интересът на българи и към покупка на имоти по морето, прогнозира Полина Стойкова.

Вижте актуални предложения за жилища ново строителство в гр. София

Вижте актуални предложения за жилища ново строителство в гр. Пловдив

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Работят качествено и бързо, без никакви проблеми. Препоръчвам работата и услугите на BULGARIAN ...
От няколко месеца съм клиент на Bulgarian Properties. Свързах се с брокер г-н Стилиян Георгиев, ...
Много препоръчвам Сергей Пеловски заради това, че свърши страхотна услуга за нас, като продаде нашия ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече