Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Под един покрив: Поколения българи живеят заедно

2021-01-07   |  btvnovinite.bg


Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи изследване на „Евростат“. Двама от всеки петима нямат собствена стая. На най-тясно живеят в съседна Румъния – там почти 50% от хората обитават пренаселени домове.


Страната ни е трета след Латвия, където процентът е малко над 42 на сто. Следват Хърватия и Полша. В дъното на класацията са Кипър, Ирландия и Малта - там едва между 2 и 3% живеят в пренаселени жилища.



Тенденцията, въпрос на пари или на култура е?

Според експерти това, че поколения българи живеят заедно се дължи и на финансовите възможности, и на културата ни. През последните години обаче моделът на патриархалното семейство се разчупва.

„Все повече младите семейства избират да живеят сами, включително с цената на известни лишения. Все повече съществува пазарен и култерен натиск да се случи това. Вече в България почва да е малко срамота да живееш с мама и татко“, коментира социалният антрополог Харалан Александров.

При продажбата на имоти се отчита, че все по-млади хора търсят собствен дом, а и се увеличава търсенето на по-големи жилища.

"Младите хора от много по-малки започват да излизат и от страната дори за обучение в чужбина и са много по-самостоятелни, отворени към света", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Разчупването на патриархалния модел доказва и статистиката. Преди 10 г. в пренаселени домове са живеели над 47% от българите. Пет години по-късно те намаляват с шест процентни пункта.

Вижте репортажа по BTV Новините:



Разгледайте нашите оферти от София
  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване