Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В-к Монитор: Средно €97 000 ни излиза покупка на апартамент

2020-12-14   |  Монитор, 14.12.2020, с. 14

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие в София достигна 97 200 евро спрямо 90 700 евро за 2019 г., като това се дължи на промяната в параметрите на закупените имоти и търсенето на по-голяма жилищна площ, отчитат от Bulgarian properties.

Данните на компанията сочат, че достъпността на жилищата в София към третото тримесечие леко се подобрява и достига 1,18 при стойности от около 1,2 в края на миналата и началото на тази година и при средни нива над 1,3 през предходните години. Това означава, че към момента са нужни 1,18 средни месечни заплати за покупката на 1 квадратен метър жилищна площ в София. Според анализа добрата достъпност на жилищата в столицата се дължи на по-слабото нарастване на цените в съчетание с продължаващ ръст на доходите.

Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София.

Една от причините за достъпността на имотите е достъпното банково финансиране за тяхната покупка. Данните на БНБ за новоотпуснати жилищни кредити сочат ръст от около 11% за периода януари-октомври спрямо същия период на миналата година. Според анализа част от причините за ръста вероятно са свързани с напредъка на новите сгради и достигането им до етап на завършеност, в който се отпуска ипотечен кредит с цел приключване на сделката и прехвърляне на собствеността.

Разгледайте нашите оферти от София

Топ имоти ново строителство в столицата

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване