Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Стойкова: Жилищният пазар превключи на по-висока скорост

2015-08-13   |  www.fakti.bg, 13.08.2015

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS даде интервю за популярния сайт fakti.bg.

- Госпожо Скойкова, с колко се промени цената на жилищата от началото на годината?

- Средната цена за второ тримесечие е 780 EUR/кв.м, докато през първото беше 770 EUR/кв.м. Дефакто наблюдаваме леко ускоряване на ръста на цените. Съпоставяйки второто тримесечие на тази година със същия период на миналата поскъпването е в рамките на 6%, а спрямо първите три месеца на годината – 1.2%. От началото на годината имаме около 6% ръст в цените на жилищата.

- Какво ново наблюдаваме от началото на 2015-а на пазара?

- През тази година е налице съвсем различна пазарна реалност. В началото на 2015-а имаше месеци, в които предлагането на имоти доста намаля. Това се дължеше на факта, че продавачите осъзнаха, че придобиват една по-голяма сила и че пазарът се обръща.

Последните два месеца наблюдаваме едно нормализиране в предлагането, включително и в сегмента на новото строителство. Появиха се доста хубави проекти.

Пазарът се развива успешно, защото и продавачи, и купувачи успяха да превключват на тази нова реалност. Видяха, че няма да има драстично поскъпване на жилищата, но все пак пазарът е с положителен тренд и динамиката към момента е доста добра.

Пазарът на недвижими имоти в столицата спокойно може да бъде определен като здравословен – има търсене и предлагане, инвестиционна активност от страна на строителните предприемачи. Вече сме превключвали на една по-висока скорост. Съответно и при сделките има ръст.

- Колко е той?

- Поне 50% по наши данни. Определено трендът е възходящ.

- Това как рефлектира върху цената на жилищата?

- При офертните цени също се наблюдава тази тенденция. Плавно нараства средната стойност от 2013 г. насам с около 10-15 EUR/кв.м. 2013 г. при нас средната офертна цена е била 850 EUR/кв.м, 2014 – 860 EUR/кв.м, а 2015 г. 877 EUR/кв.м.

- Каква е средната цена, на която се сключват сделки при продажба на жилища?

- Средната покупка за второто тримесечие е 79 900 EUR, като същата е била и за цялата 2014 г. Последните месеци имаме и реализирани сделки големи апартаменти и къщи на стойност над 150 000 EUR, както и масивни постройки над 500 000 EUR.

- Колко време остава средно едно жилище на пазара?

- Ако проследим движението на този показател, ще установим, че той се подобрява през последните години. За второто тримесечие дните са 73. За първите три месеца на тази година той е бил 80 дни. През 2014 г. жилищата са се продавали средно за 90 дни. Спокойно може да кажем, че вече по-бързо се взема решение за покупка на дом. Веднага трябва да уточним обаче, че клиентите не купуват каквито и да е имоти.

- Колко е отстъпката от офертната цена, на която се сключва сделка?

- През първото тримесечие на тази година тя е била 3%, докато за периода април-юни е 5%. При този показател нямаме промяна спрямо миналата година. Бързам да уточня, че много зависи от самия имот. При високия клас имоти тя е по-висока.

Най-малка е отстъпката при апартаменти до 50 000 EUR, но това е естествено, като се има предвид, че интересът към тях е висок и за най-кратък срок остават на пазара.

- В кои квартали са се реализирали най-скъпите имоти и при какви цени?

- През второто тримесечие най-скъпи като продажби са имотите в център и Лозенец. В Лозенец наблюдаваме добро раздвижване на пазара. Цените на сключените сделки варират от 1100 до 1300 EUR/кв.м.

- В Лозенец на какво се дължи раздвижването, като се има предвид, че последните години се наблюдава изчерпване на качествени жилища и няма нови готови?

- Има някои сгради, които са останали все още за продажба и не са напълно разпродадени. Има и новопостроени, които отново бяха пуснати за продажба.

Повечето купувачи се насочват към Лозенец, Иван Вазов, Изгрев и Изток. Важно е да отбележим, че цените в Лозенец никога не са падали под 1000 EUR/кв.м. Новото строителство в момента е цени между 1200 EUR/кв.м и 1500 EUR/кв.м. Доскоро нямаше сключени сделки, защото хората мислеха, че е прекалено скъпо и че цените ще падат, но реално това не се случи и сега този интерес се трансформира в сделки. Хората започнаха да гледат на имотите в София като на сигурно вложение.

- От началото на годината каква част от клиентите купуват с банков заем и каква с пари в брой?

- На първо място трябва да отбележим, че има ръст в ипотечното кредитиране. До голяма степен това се дължи на предлаганите заеми с фиксирана лихва под 5%. Близо 60% от купувачите плащат в брой, а 40% ползват ипотечен кредит. Тенденцията е да се достигне съотношение 50% на 50%.

Вижте най-новите ни оферти от София

Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване