Строителство в подем

2016-11-23   |  capital.bg

Бурно развитие и бърза реализация. Така накратко може да се обобщи ситуацията при новото жилищно строителство. Въпреки ръста на броя на новите сгради, получили разрешение за строеж през последните две години, нивата отпреди кризата все още не са достигнати и опасност от прегряване на пазара към този момент е малко вероятна.

МАЛКО СТАТИСТИКА

По данни на Националния статистически институт издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в България за третото тримесечие са 1183. Спрямо предходното тримесечие разрешенията за жилищни сгради са намалели с 2.7%. В сравнение с третото тримесечие на 2015 г. обаче се увеличават с 2.5%. Близо половината от разрешените нови жилищни сгради в периода юли - септември се падат на четирите основни пазара в страната - София (170), Пловдив (170), Варна (109) и Бургас (104).
По отношение на започналото строителство данните на годишна база също са с положителен тренд. През третото тримесечие на 2016 г. в страната е започнал строежът на 830 жилищни сгради, което е повишение от 12% в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям брой нови жилищни здания са започнали да се строят 6 столицата -115,8ъ6 Варна - съответно 112, и Пловдив със 111 жилищни сгради в строеж.

УМЕРЕНА АКТИВНОСТ В СТОЛИЦАТА

Издадените разрешителни за брой жилищни сгради 8 София намаляват през третото тримесечие от 153 на 139 на годишна база. Повече разрешителни обаче са издадени за офис проекти. При започнатото строителство отново се отчита слаб спад. В периода юли - септември в столицата се строят 115 сгради 8 сравнение със 121 за същия период на миналата година.

„Ако това, което се предлага, отговаря на желанията на купувачите, то пазар ще има, тъй като в количествено отношение имотите, които предстои да излязат, ще покрият клиентското търсене, без да го надвишават", коментира Силяна Черкезова, регионален мениджър в „Адрес недвижими имоти".
Към момента най-активно е строителството в кварталите „Лозенец", „Дианабад", „Манастирски ливади“ и „Младост". Преобладават проектите с раз-гъната застроена площ между 4000 и 9000 кв.м. В централните столични райони като „Оборище", „Триадица" и „Възраждане" обаче подобни площи са трудно постижими и там квадратурата на проектите рядко надхвърля 5000 кв.м. Предизвикателството за изграждане на по-големи жилищни проекти е намирането на голям терен на комуникативно място.

ТЪРСЕНЕ НА НОВИ ПРОЕКТИ

Пазарът се нуждае от нови про-екти с различни целеви групи - от нисък, през среден до висок сегмент, а предприемачите знаят това и очакванията са да продължат да строят. „Но тук идва въпросът с намирането на терени - няма много такива на локациите, които са наистина желани от крайния потребител", коментира Черкезова. Според нея вероятно райони като „Кръстова вада" и други относително периферни части на София ще се развият в позитивна насока. Същото вероятно ще е валидно и за квартали като „Витоща", „Изгрев", „Овча купел", „Захарна фабрика", може би „Горна баня“, „Левски", както и другите бъдещи разширения на метрото.

„Новото строителство в София преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството, но трябва да се има предвид, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара", твърди изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. Тя посочва, че купувачите са отлично информирани относно предлагането и проектите, които са обявени на над- пазарни цени, трудно срещат интерес, особено ако са в начален етап на строителство. По- високи цени могат да се постигат само при напреднало строителство, особено завършено с акт 16, но като цяло трябва да се подхожда гъвкаво към ценообразуването и да няма свръхочаквания от страна на строителните предприемачи и инвеститори.

Вижте нашите имоти ново строителство


Вижте нашите оферти, подходящи за инвестицияЗа строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас  прочети повече статии

Сподели
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: