Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Търсят се имоти извън града

2020-05-12   |  Боряна Генчева, www.capital.bg

В първия месец от кризата по общи наблюдения се очертава засилен интерес към покупки на къщи с двор, имоти в затворени комплекси с паркова среда и крайградски имоти.

Тенденцията не е нова, социалната изолация само я катализира. Затворени в апартаментите си, хората по-ясно оцениха предимствата на живота в къща. "Вече се интересуват от това, което никога преди не е било водещ фактор: далече от града, далече от други хора, да имат двор и свободно движение и много зеленина и природа наоколо", казва Изабела Клисарска.

В "Явлена" регистрират засилен интерес към покупка на имоти в радиус 50 км от големите градове и към наем на къщи в периферията на София. По информация от "Имотека" последния месец около 30% от сделките при тях са покупки и наеми на подобни имоти.

Дали тенденцията ще се задълбочи дългосрочно? Преобладават оптимистите. "Заради потребността от по-добър стандарт и начин на живот", според Люба Атанасова. "Заради младите хора, които се стремят към него, имат възможност да работят дистанционно и са склонни да купят имот в радиус до 20 - 40 км от София или другите големи градове", казва Гергана Тенекеджиева.

Изабела Клисарска очаква, ако кризата приключи бързо, още през лятото тенденцията да се разпростре и върху ваканционните имоти по Черноморието и в планините. Полина Стойкова също предвижда голямо раздвижване в този сегмент. "Заради многото оферти на отлични цени и защото повечето хора вече имат по-голяма гъвкавост в работата."

В групата на скептиците Ценка Божилова не очаква особено раздвижване. "Сегментът е много голям", обяснява тя. А и купувачите ще са предпазливи - ще следят движението на цените и ще реагират само ако се появи изгодно предложение. Добромир Ганев също не очаква драматични промени в нагласите за придобиване на основно жилище в извън- или крайградски район. Но не изключва да се съживят някои локални градски пазари в страната покрай успеха на дистанционната работа. Това би дало глътка въздух на малките градове и села, които се обезлюдяват и в които почти липсваше търсене на имоти.

Кризата може би ще има положително въздействие върху по-устойчивото развитие на страната ни, добавя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Текстът е част от специалното издание "Капитал Дом".

Вижте нашите обяви за къщи на село

Вижте топ оферти в морски курорти

Купете собствен дом в планински курорт



  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване