МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените и сделките с имоти в София растат най-бързо

Сега, бр.203, 03.09.2015

Сериозен ръст на броя на сделките и цените на имотите отбеляза столицата в края на първото полугодие, показват данните на брокерите у нас. С до 10% поскъпнаха жилищата в столицата, а сделките са се увеличили с около 50%.

Междувременно България изпревари повечето страни от региона и е в средата на класацията по ръст на цените на жилищата, сочат оповестени вчера данни на консултантската компания Knight Frank.

Въпреки слабия ръст от 2.2% на годишна база през първото тримесечие България заема 35-о място от 56 наблюдавани страни по увеличение на цените. Страната ни е пред Румъния, където цените на имотите растат с едва 0.2% за година, и Словакия, в която жилищата поскъпват с 0.8%. Цените на имотите в Гърция пък са паднали с 5.9% за година.

Лидер в класацията на Knight Frank по най-силен ръст на цените на жилищата е Хонконг с годишно повишение от 20.7% На второ място е Турция с годишен ръст от 18.5%. Третото място е за Естония с увеличение от 13.4%. На последно място на класацията е Дубай с годишен спад от 12.2%, следван от Украйна с понижение от 12%.

Според експерти обаче ръстът от 2.2% е сборен за страната, като в някои райони той е много по-голям. "София например е изключително динамичен пазар. Има голямо предлагане и голямо търсене", каза пред "Сега" Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти. По думите му ръстът на цените на имотите в столицата е между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г.

Според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова сериозен ръст на цените на жилищата се наблюдава както в столицата, така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. По данни на компанията през второто тримесечие на тази година средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за 1-вото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г.

Ръст в търсенето има и в селата около големите градове. Експертите обаче отчитат, че в малките градове у нас поскъпването на имотите е незабележимо. "В някои от тях дори има намаление на цената на жилищата", обясни Полина Стойкова.

От компаниите изтъкват, че освен в цените ръст има и в броя на направените сделки. Страхил Иванов обясни, че ръстът на сделките за първите 6 месеца на 2015 г. е 26% в сравнение с година по-рано. В София този ръст е 50% на годишна база, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте всички оферти от София

Условия за ипотечни кредити

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! ПОЖЕЛАВАМ ВИ МНОГО ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И УСПЕХ В РАБОТАТА! ...
Бих искали да похваля двама служители на BULGARIAN PROPERTIS - Сергей Пеловски и Биляна Петкова за ...
Специални благодарности за личното и професионално отношение на Цветан Кемеров при осъществяване на ...
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
Артпаркът на София е галерия на открито

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

С два театъра в собствените си предели – „София” и „Сфумато”, и още две сцени на отсрещните тротоари – „Зад канала” и „Сити Марк”, с общинския културен център „Средец”, чиято галерия „Сезони” е сред най-интересните в София, паркът, наричан от едни „Заимов”, а от други „Оборище” е най-голямата територия на изкуството в милионния град. И е една от неговите тайни. Повечето му жители и посетители изоб... прочети повече

Знаете ли, че?
Очаква се икономиката тази година да е малко по-добра от миналата

08/Май/2019
www.mediapool.bg, 07.05.2019

Европейската комисия очаква икономическият растеж у нас леко да се възстанови тази година и да достигне 3.3% на фона на отчетените 3.1% през 2018 г. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на комисията. За сравнение, прогнозата на българското правителство за 2019 г., която първоначално бе... прочети повече