МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените и сделките с имоти в София растат най-бързо

Сега, бр.203, 03.09.2015

Сериозен ръст на броя на сделките и цените на имотите отбеляза столицата в края на първото полугодие, показват данните на брокерите у нас. С до 10% поскъпнаха жилищата в столицата, а сделките са се увеличили с около 50%.

Междувременно България изпревари повечето страни от региона и е в средата на класацията по ръст на цените на жилищата, сочат оповестени вчера данни на консултантската компания Knight Frank.

Въпреки слабия ръст от 2.2% на годишна база през първото тримесечие България заема 35-о място от 56 наблюдавани страни по увеличение на цените. Страната ни е пред Румъния, където цените на имотите растат с едва 0.2% за година, и Словакия, в която жилищата поскъпват с 0.8%. Цените на имотите в Гърция пък са паднали с 5.9% за година.

Лидер в класацията на Knight Frank по най-силен ръст на цените на жилищата е Хонконг с годишно повишение от 20.7% На второ място е Турция с годишен ръст от 18.5%. Третото място е за Естония с увеличение от 13.4%. На последно място на класацията е Дубай с годишен спад от 12.2%, следван от Украйна с понижение от 12%.

Според експерти обаче ръстът от 2.2% е сборен за страната, като в някои райони той е много по-голям. "София например е изключително динамичен пазар. Има голямо предлагане и голямо търсене", каза пред "Сега" Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти. По думите му ръстът на цените на имотите в столицата е между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г.

Според изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова сериозен ръст на цените на жилищата се наблюдава както в столицата, така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. По данни на компанията през второто тримесечие на тази година средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за 1-вото тримесечие и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г.

Ръст в търсенето има и в селата около големите градове. Експертите обаче отчитат, че в малките градове у нас поскъпването на имотите е незабележимо. "В някои от тях дори има намаление на цената на жилищата", обясни Полина Стойкова.

От компаниите изтъкват, че освен в цените ръст има и в броя на направените сделки. Страхил Иванов обясни, че ръстът на сделките за първите 6 месеца на 2015 г. е 26% в сравнение с година по-рано. В София този ръст е 50% на годишна база, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте всички оферти от София

Условия за ипотечни кредити

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ние с мъжът ми купихме къща в близост до Пловдив, по интернет. Много ни помогна вашия мениджър в ...
От около година търся подходяща къща на село, като досега не бях попаднал на нещо, което да отговаря ...
Харесва ми как работи вашата компания и при необходимост ще я препоръчвам на всеки! ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Фрагментите от Берлинската стена вече са в Пловдив

10/Януари/2019
Bnr.bg

На Римския стадион в Пловдив бе експонирана единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция е създадена по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, а откриването ѝ в Пловдив е на 12-и януари и е част от програмата за откриването на "Пловдив 2019".

Изложбата представя предшест... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече