Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените в имотния сектор ще забавят ръста си, прогнозират експерти

2017-06-01   |  investor.bg

През последната една година цените на имотите в София се опитват да се върнат на нива от 2008 г., макар очакванията да са темпът на нарастване на цените да се забавя. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по време на конференцията „Шумът на парите“.

Мнението й сподели изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов, според когото през последните две години и половина ръстът на пазара е много балансиран. Той е категоричен, че в момента не сме в бум на пазара, но определи като негативно това, че в отделни градове в страната пазарът е в застой.

„През последните 7-8 месеца бяхме притеснени от прегряване на пазара, но прави впечатление, че през първото тримесечие на годината той се охлади. На годишна база има 13% спад на броя на сделките. Ние навлязохме в напълно умерен пазар, което е радващо“, посочи той.

Според тях увеличаващият се брой на новоиздадените разрешителни за строеж е индикация за цялото развитие на строителството.

„Те са ранен индикатор дори за икономическите процеси. Има тясна връзка на имотния пазар с финансовата и икономическата система на страната“, обясни Стойкова.

Но какво продиктува този ръст?

„За щастие той идва от нашата вътрешна мотивация да инвестираме в жилища. Този път цикълът е движен от вътрешно търсене – имаме ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция“, заяви Стойкова.

Според нея подкрепа идва и от наемния пазар с доходност от 6-7%, която трудно може да бъде постигната с друг инструмент. Според нейните наблюдения все повече хора се ориентират към покупка с цел даване под наем, включително чужденци.

По думите й притеснително е увеличението на банковото кредитиране за жилищни имоти на домакинствата, което през първото тримесечие нараства в 45% на годишна база.

„Банковото финансиране е най-силният пряк фактор, който влияе на цените и броя на сделките. Този ръст продължава три поредни години и тази година се ускорява.Това ни навежда на мисълта, че няма скоро да видим обръщане на тренда“, посочи Стойкова.

Тенденциите в офис ритейл сегмента също са позитивни. Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м. офис площи, като други 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Към момента средната цена е от 13 евро/кв.м., като търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора. Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на Цариградско шосе, на бул. Тодор Каблешков, между мол „Парадайс” и болница „Токуда” и около летището в София, посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор. По думите на Бачев докато преди години важен фактор за това дали дадено производство ще влезе в България беше цената на земята, то днес е наличието на работна ръка.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване