МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените в имотния сектор ще забавят ръста си, прогнозират експерти

investor.bg

През последната една година цените на имотите в София се опитват да се върнат на нива от 2008 г., макар очакванията да са темпът на нарастване на цените да се забавя. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по време на конференцията „Шумът на парите“.

Мнението й сподели изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов, според когото през последните две години и половина ръстът на пазара е много балансиран. Той е категоричен, че в момента не сме в бум на пазара, но определи като негативно това, че в отделни градове в страната пазарът е в застой.

„През последните 7-8 месеца бяхме притеснени от прегряване на пазара, но прави впечатление, че през първото тримесечие на годината той се охлади. На годишна база има 13% спад на броя на сделките. Ние навлязохме в напълно умерен пазар, което е радващо“, посочи той.

Според тях увеличаващият се брой на новоиздадените разрешителни за строеж е индикация за цялото развитие на строителството.

„Те са ранен индикатор дори за икономическите процеси. Има тясна връзка на имотния пазар с финансовата и икономическата система на страната“, обясни Стойкова.

Но какво продиктува този ръст?

„За щастие той идва от нашата вътрешна мотивация да инвестираме в жилища. Този път цикълът е движен от вътрешно търсене – имаме ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция“, заяви Стойкова.

Според нея подкрепа идва и от наемния пазар с доходност от 6-7%, която трудно може да бъде постигната с друг инструмент. Според нейните наблюдения все повече хора се ориентират към покупка с цел даване под наем, включително чужденци.

По думите й притеснително е увеличението на банковото кредитиране за жилищни имоти на домакинствата, което през първото тримесечие нараства в 45% на годишна база.

„Банковото финансиране е най-силният пряк фактор, който влияе на цените и броя на сделките. Този ръст продължава три поредни години и тази година се ускорява.Това ни навежда на мисълта, че няма скоро да видим обръщане на тренда“, посочи Стойкова.

Тенденциите в офис ритейл сегмента също са позитивни. Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м. офис площи, като други 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Към момента средната цена е от 13 евро/кв.м., като търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора. Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на Цариградско шосе, на бул. Тодор Каблешков, между мол „Парадайс” и болница „Токуда” и около летището в София, посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор. По думите на Бачев докато преди години важен фактор за това дали дадено производство ще влезе в България беше цената на земята, то днес е наличието на работна ръка.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на всички от BULGARIAN PROPERTIES за това, че ми помогнахте да купя имот и да ...
Току-що си купих апартамент в Банско от BULGARIAN PROPERTIES. Специални благодарности на г-н Сергей ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
Пускат нов шест-седалков лифт на Боровец

31/Октомври/2018
http://www.peika.bg

Подготовката за предстоящия зимен сезон тече с пълна сила в първия планински курорт на Балканите - Боровец, а добрите новини не чакат до началото на снежния сезон!

Нови стълбове блестят в сърцето на курорта, опънати въжета очертават линията на лифта, а новите комфортни седалки чакат нетърпеливо да посрещат запалените скиори и бордисти. Нов шест-седалков лифт “Мартинови Бараки Експре... прочети повече

Знаете ли, че?
Снежана Стойчева от Imoti.net: Няма балон на имотния пазар

10/Декември/2018

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в предаването „Клуб Investor“ цитира данните от експертния анализ за София на Изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, според който жилищата в столицата са два пъти по-достъпни, отколкото преди десет години. В разговор с водещия Ивайло ... прочети повече