МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените в имотния сектор ще забавят ръста си, прогнозират експерти

investor.bg

През последната една година цените на имотите в София се опитват да се върнат на нива от 2008 г., макар очакванията да са темпът на нарастване на цените да се забавя. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по време на конференцията „Шумът на парите“.

Мнението й сподели изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов, според когото през последните две години и половина ръстът на пазара е много балансиран. Той е категоричен, че в момента не сме в бум на пазара, но определи като негативно това, че в отделни градове в страната пазарът е в застой.

„През последните 7-8 месеца бяхме притеснени от прегряване на пазара, но прави впечатление, че през първото тримесечие на годината той се охлади. На годишна база има 13% спад на броя на сделките. Ние навлязохме в напълно умерен пазар, което е радващо“, посочи той.

Според тях увеличаващият се брой на новоиздадените разрешителни за строеж е индикация за цялото развитие на строителството.

„Те са ранен индикатор дори за икономическите процеси. Има тясна връзка на имотния пазар с финансовата и икономическата система на страната“, обясни Стойкова.

Но какво продиктува този ръст?

„За щастие той идва от нашата вътрешна мотивация да инвестираме в жилища. Този път цикълът е движен от вътрешно търсене – имаме ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция“, заяви Стойкова.

Според нея подкрепа идва и от наемния пазар с доходност от 6-7%, която трудно може да бъде постигната с друг инструмент. Според нейните наблюдения все повече хора се ориентират към покупка с цел даване под наем, включително чужденци.

По думите й притеснително е увеличението на банковото кредитиране за жилищни имоти на домакинствата, което през първото тримесечие нараства в 45% на годишна база.

„Банковото финансиране е най-силният пряк фактор, който влияе на цените и броя на сделките. Този ръст продължава три поредни години и тази година се ускорява.Това ни навежда на мисълта, че няма скоро да видим обръщане на тренда“, посочи Стойкова.

Тенденциите в офис ритейл сегмента също са позитивни. Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м. офис площи, като други 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Към момента средната цена е от 13 евро/кв.м., като търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора. Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на Цариградско шосе, на бул. Тодор Каблешков, между мол „Парадайс” и болница „Токуда” и около летището в София, посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор. По думите на Бачев докато преди години важен фактор за това дали дадено производство ще влезе в България беше цената на земята, то днес е наличието на работна ръка.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Здравейте! Щастлив съм да работя с г-н агент Цветан Петракиев! Поздрави, Андрей ...
Продадох имота си с Андрю Пийч. По време на продажбата Андрю действаше изключително професионално и ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-продаваният комплекс в София!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Имотната агенция на годината откри офис и в Бургас

14/Юни/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES откри нов офис в Бургас, информираха от имотната агенция на годината за Profit.bg.

Това е част от стратегията на компанията за присъствие със собствени офиси във всички големи градове и курорти в страната.

Той се намира в модерна офис сграда в кв. Лазур с адрес: ул. Адам Мицкевич 5, вх. Б, ет. 2, офис 2.

Регионални мениджъри за Бур... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдив е лидер при индустриалните терени

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 21

През 2018 г. в Пловдив са издадени 579 разрешителни за строеж на други сгради (които не са жилищни или административни), в които влизат индустриалните и логистични сгради като складове и производствени помещения. Общата им площ достига 549,77 хил. кв.м, сочат данните на Националния статистически институт.

Градът остава лидер в този сегмент макар одобреното строителство на такива сг... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече