МЕДИИТЕ ЗА НАС

Цените в имотния сектор ще забавят ръста си, прогнозират експерти

investor.bg

През последната една година цените на имотите в София се опитват да се върнат на нива от 2008 г., макар очакванията да са темпът на нарастване на цените да се забавя. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по време на конференцията „Шумът на парите“.

Мнението й сподели изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов, според когото през последните две години и половина ръстът на пазара е много балансиран. Той е категоричен, че в момента не сме в бум на пазара, но определи като негативно това, че в отделни градове в страната пазарът е в застой.

„През последните 7-8 месеца бяхме притеснени от прегряване на пазара, но прави впечатление, че през първото тримесечие на годината той се охлади. На годишна база има 13% спад на броя на сделките. Ние навлязохме в напълно умерен пазар, което е радващо“, посочи той.

Според тях увеличаващият се брой на новоиздадените разрешителни за строеж е индикация за цялото развитие на строителството.

„Те са ранен индикатор дори за икономическите процеси. Има тясна връзка на имотния пазар с финансовата и икономическата система на страната“, обясни Стойкова.

Но какво продиктува този ръст?

„За щастие той идва от нашата вътрешна мотивация да инвестираме в жилища. Този път цикълът е движен от вътрешно търсене – имаме ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция“, заяви Стойкова.

Според нея подкрепа идва и от наемния пазар с доходност от 6-7%, която трудно може да бъде постигната с друг инструмент. Според нейните наблюдения все повече хора се ориентират към покупка с цел даване под наем, включително чужденци.

По думите й притеснително е увеличението на банковото кредитиране за жилищни имоти на домакинствата, което през първото тримесечие нараства в 45% на годишна база.

„Банковото финансиране е най-силният пряк фактор, който влияе на цените и броя на сделките. Този ръст продължава три поредни години и тази година се ускорява.Това ни навежда на мисълта, че няма скоро да видим обръщане на тренда“, посочи Стойкова.

Тенденциите в офис ритейл сегмента също са позитивни. Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м. офис площи, като други 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Към момента средната цена е от 13 евро/кв.м., като търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора. Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на Цариградско шосе, на бул. Тодор Каблешков, между мол „Парадайс” и болница „Токуда” и около летището в София, посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор. По думите на Бачев докато преди години важен фактор за това дали дадено производство ще влезе в България беше цената на земята, то днес е наличието на работна ръка.

Вижте топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления, нека и следващите десет години да са също толкова плодотворни за вас. Радваме се, че ...
Бих искала да благодаря на Богдан Тончев за неговата точност и коректност и умело посредничество ...
Много експедитивни и работливи хора сте! Благодаря ви много за положените усилия и коректността! ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
Квартал "Витоша" е най-предпочитан

05/Март/2019
Труд, 05.03.2019, с. 21

Най-много закупени жилища в края на 2018 г. има в софийския квартал Витоша. Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади и Връбница 2.

За апартамент в кварталите Витоша и Връбница 2 ще трябва да платите 960 евро/ кв.м, в Студентски град - 1070 евро, в Младост 4-1080 евро, в Манастирски ливади - 1010 евро, а в Кръстова вада - ... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече