МЕДИИТЕ ЗА НАС

В големите градове за жилище даваме до 40 000 - 50 000 евро

Монитор, 09.06.14

В големите градове най-много сделки за покупка на жилища се сключват на цени до 40 000 - 50 000 евро, казват брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според тях причината е в кризата и намалелите финансови възможности на хората. В повечето случаи най-много 80% от стойността на имота се плащат с ипотечен кредит.

„Най-често се придобиват нови двустайни жилища около 60 квадрата, изградени през последните 5-6 години, с нормална площ на помещенията и добро качество”, споделят брокери. Купувачите държат спалнята да не е малка. Предлагането обаче на имоти на такива цени е слабо. Това кара някои предприемачи да започнат да подновяват изграждането на спрени по времето на кризата кооперации. В София по-атрактивни за клиентите са кварталите близо до метрото, старата част на кв. „Овча купел” и южните райони. Средно сделките стават на нива от 45 000 до 50 000 евро”.

Според Добромир Ганев от „Форос” пазарът в големите градове е стабилен. По думите му има доста хора, отложили придобиването на жилище през последните години, които вече са решили да купуват, като главен стимул са ниските цени.

„В последните години наемите паднаха по-малко и хората, дошли от селата или по-малките градове в столицата и другите големи областни центрове, също се замислят за покупка на собствен имот, вместо да живеят на квартира” смята брокерът. „Все още е слаб интересът за покупка на апартамент за даване под наем. Той е насочен само към определени райони в големите градове”, смята Ганев.

„Определено търсенето в големите градове ще нараства, особено на фона на ниските нива, на които беше през изминалите години”, казва Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Според нея ръстът се стимулира от вътрешната миграция към големите градове, ниските лихви по депозитите и по-достъпните ипотечни кредити. „Няма как това да не повлияе на конюнктурата”, смята тя. „Наличието на стабилен наемен пазар връща атрактивността и на инвестицията в имоти с цел отдаване под наем. Жилищата са по-достъпни и ще видим развитие в положителна посока”, прогнозира тя.

По думите й най-голям е интересът към апартаменти с 1 и 2 спални, като се предпочита новото строителство. Панелки се купуват в София, Пловдив, Варна и Бургас, където предлагането на този тип жилища е най-голямо. Според нея през последните месеци повече от половината купувачи разчитат в някаква степен на ипотечни кредити. „Средната изтеглена сума беше около 26 000 евро през първите месеци на годината, което значи около 50% от цената на имота”, уточнява Стойкова.


Разгледайте нашите най-нови оферти от София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Избрах БП от много други компании основно заради смислената и подробна информация за имоти. Писах на ...
Здравейте, Благодаря за бързата информация относно имот вила/къща в с. Орешец, обл. ...
С помощта на регионалния мениджър за Варна г-н Евгени Златев, както и със съдействие на брокера г-н ...
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

08/Май/2019
www.investor.bg

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат... прочети повече