МЕДИИТЕ ЗА НАС

В големите градове за жилище даваме до 40 000 - 50 000 евро

Монитор, 09.06.14

В големите градове най-много сделки за покупка на жилища се сключват на цени до 40 000 - 50 000 евро, казват брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според тях причината е в кризата и намалелите финансови възможности на хората. В повечето случаи най-много 80% от стойността на имота се плащат с ипотечен кредит.

„Най-често се придобиват нови двустайни жилища около 60 квадрата, изградени през последните 5-6 години, с нормална площ на помещенията и добро качество”, споделят брокери. Купувачите държат спалнята да не е малка. Предлагането обаче на имоти на такива цени е слабо. Това кара някои предприемачи да започнат да подновяват изграждането на спрени по времето на кризата кооперации. В София по-атрактивни за клиентите са кварталите близо до метрото, старата част на кв. „Овча купел” и южните райони. Средно сделките стават на нива от 45 000 до 50 000 евро”.

Според Добромир Ганев от „Форос” пазарът в големите градове е стабилен. По думите му има доста хора, отложили придобиването на жилище през последните години, които вече са решили да купуват, като главен стимул са ниските цени.

„В последните години наемите паднаха по-малко и хората, дошли от селата или по-малките градове в столицата и другите големи областни центрове, също се замислят за покупка на собствен имот, вместо да живеят на квартира” смята брокерът. „Все още е слаб интересът за покупка на апартамент за даване под наем. Той е насочен само към определени райони в големите градове”, смята Ганев.

„Определено търсенето в големите градове ще нараства, особено на фона на ниските нива, на които беше през изминалите години”, казва Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Според нея ръстът се стимулира от вътрешната миграция към големите градове, ниските лихви по депозитите и по-достъпните ипотечни кредити. „Няма как това да не повлияе на конюнктурата”, смята тя. „Наличието на стабилен наемен пазар връща атрактивността и на инвестицията в имоти с цел отдаване под наем. Жилищата са по-достъпни и ще видим развитие в положителна посока”, прогнозира тя.

По думите й най-голям е интересът към апартаменти с 1 и 2 спални, като се предпочита новото строителство. Панелки се купуват в София, Пловдив, Варна и Бургас, където предлагането на този тип жилища е най-голямо. Според нея през последните месеци повече от половината купувачи разчитат в някаква степен на ипотечни кредити. „Средната изтеглена сума беше около 26 000 евро през първите месеци на годината, което значи около 50% от цената на имота”, уточнява Стойкова.


Разгледайте нашите най-нови оферти от София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления, нека и следващите десет години да са също толкова плодотворни за вас. Радваме се, че ...
Ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES от девет години, и по-точно на Станимира Петкова и Силвия ...
Благодаря ви за добре свършената работа. Работих със Сергей Пеловски, който беше ненадминат ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Нараства търсенето на скъпи жилища край морето

25/Октомври/2018
Труд, 23.10.18, с. 21, Катерина Ковачева

Лукс имотите завладяха пазара на жилища във Варна. Желаещите да се сдобият с нов изтънчен дом са склони да дадат между 200 хил. и четвърт милион лева за апартамент в морската столица, като срещу тази сума, разбира се, търсят жилище ново строителство. Цените на панелните апартаменти във Варна също отбелязват ръст в сравнение с миналата година, отчетоха още брокерите във Варна.

"Реали... прочети повече

Знаете ли, че?
До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

16/Ноември/2018
fakti.bg

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни изт... прочети повече