МЕДИИТЕ ЗА НАС

В големите градове за жилище даваме до 40 000 - 50 000 евро

Монитор, 09.06.14

В големите градове най-много сделки за покупка на жилища се сключват на цени до 40 000 - 50 000 евро, казват брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според тях причината е в кризата и намалелите финансови възможности на хората. В повечето случаи най-много 80% от стойността на имота се плащат с ипотечен кредит.

„Най-често се придобиват нови двустайни жилища около 60 квадрата, изградени през последните 5-6 години, с нормална площ на помещенията и добро качество”, споделят брокери. Купувачите държат спалнята да не е малка. Предлагането обаче на имоти на такива цени е слабо. Това кара някои предприемачи да започнат да подновяват изграждането на спрени по времето на кризата кооперации. В София по-атрактивни за клиентите са кварталите близо до метрото, старата част на кв. „Овча купел” и южните райони. Средно сделките стават на нива от 45 000 до 50 000 евро”.

Според Добромир Ганев от „Форос” пазарът в големите градове е стабилен. По думите му има доста хора, отложили придобиването на жилище през последните години, които вече са решили да купуват, като главен стимул са ниските цени.

„В последните години наемите паднаха по-малко и хората, дошли от селата или по-малките градове в столицата и другите големи областни центрове, също се замислят за покупка на собствен имот, вместо да живеят на квартира” смята брокерът. „Все още е слаб интересът за покупка на апартамент за даване под наем. Той е насочен само към определени райони в големите градове”, смята Ганев.

„Определено търсенето в големите градове ще нараства, особено на фона на ниските нива, на които беше през изминалите години”, казва Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Според нея ръстът се стимулира от вътрешната миграция към големите градове, ниските лихви по депозитите и по-достъпните ипотечни кредити. „Няма как това да не повлияе на конюнктурата”, смята тя. „Наличието на стабилен наемен пазар връща атрактивността и на инвестицията в имоти с цел отдаване под наем. Жилищата са по-достъпни и ще видим развитие в положителна посока”, прогнозира тя.

По думите й най-голям е интересът към апартаменти с 1 и 2 спални, като се предпочита новото строителство. Панелки се купуват в София, Пловдив, Варна и Бургас, където предлагането на този тип жилища е най-голямо. Според нея през последните месеци повече от половината купувачи разчитат в някаква степен на ипотечни кредити. „Средната изтеглена сума беше около 26 000 евро през първите месеци на годината, което значи около 50% от цената на имота”, уточнява Стойкова.


Разгледайте нашите най-нови оферти от София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на брокера на BULGARIAN PROPERTIES Сергей Пеловски. Той ни помогна да продадем ...
Благодаря за професионалния подход на Петър Петаларев, Ивайло Влахов и Сергей Пеловски! Беше ...
От няколко месеца съм клиент на Bulgarian Properties. Свързах се с брокер г-н Стилиян Георгиев, ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
Вечният въпрос на Хамлет звучи на 45 езика в Малката базилика в Пловдив

21/Февруари/2019
http://bnr.bg/

Международният ден на майчиния език, ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на повече от 45 езика. Празникът ще се състои тази вечер в Малката базилика в Пловдив и се организира от Българо-турския литературен клуб.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслуча... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече