Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Лятна активност в Боровец

2020-09-08   |  capital.bg


Боровец също попадна в полезрението на купувачите, които търсят извънградски имоти след карантината. Агенциите за недвижими имоти отчитат ръст на сделките в най-стария, най-близкия до София, най-слабо застроения и най-скъпия като имоти български ски курорт. Според някои брокери в последните години цените нарастват, други виждат задържане, но за съществен спад не говори никой.

"Хората търсят имоти, за да са подсигурени при една следваща ситуация. Тези, които искат двор, купуват къщи в околността, но основното търсене е на апартаменти във и извън Боровец, в това число и за инвестиция", казва Стефан Абанозов, регионален мениджър на Bulgarian Properties за района. Основният плюс на покупката в апартаментен комплекс е, че поддръжката е по-лесна и обикновено по-евтина в сравнение с тази на селска къща. Грижите на собственика приключват с плащането на мениджмънт таксата, която за Боровец варира между 10 и 12 евро с ДДС на кв.м чиста жилищна площ годишно, допълва Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията, която определя Боровец като хит на пазара това лято.


Рядък случай с ново строителство

Голям принос за оживлението в курорта има новото строителство на три допълнителни крила към двете съществуващи в апартаментния комплекс Borovets Gardens s от "Главболгарстрой" (ГБС). Това е единственото ново строителство в Боровец в момента, а според експерти и в българските зимни курорти въобще. На пазара ще излизат 180 нови ваканционни жилища, което за мащабите на Боровец не е малко.

По оценки на брокери продажбите на зелено вървят много добре предвид средните цени от около 700 евро на кв.м, качеството на строежа и реномето на инвеститора и са останали само около 70 жилища. Новите части са предвидени още в проекта на комплекса, чиято първа фаза е построена през 2008-2009 г., но заради кризата тогава той не е довършен. Понеже има търсене, през април 2019 г. ГБС започва строителство, а новите части трябва да бъдат въведени в експлоатация за този зимен сезон.

Таксата обслужване е 12 евро на кв. м.

От инвеститора обясняват, че основно купуват българи от София и Пловдив за лично ползване - за home office близо до пистите, като засега не става дума за целогодишно живеене. Предлагат и опция да отдават имотите на краткосрочен наем. Боровец е само на час път от Бизнес парка, при условие че няма задръстване на шосето край Панчарево. Има и алтернативни маршрути - старият път за Самков през Железница и по магистралата през Ихтиман. До Пловдив се стига и по стария път.

В Borovets Gardens се предлагат и апартаменти от собственици във вече построените части. Комплексът е срещу входа на курорта, на 650 м от центъра му. Има екстри като басейн, ресторант, фоайе с рецепция, лоби бар, детски клуб.

Наследството на предишния имотен бум

Извън новото строителство като цяло в Боровец предлагането не е голямо. Доколкото го има, е на имоти, изграждани при бума през 2005-2008 г. Тогава в курорта много се строи, макар и далеч не с мащаби като в Банско. В онзи период по информация от "Рила имоти" има над 20 проекта със закупени терени и разрешения за строеж. Пазарът обаче пада, те остават нереализирани и курортът има късмет да избегне презастрояване. Апартаментните комплекси в Боровец са по-малко от пръстите на двете ръце. Първоначално имотите в тях са изкупени основно от британци. При кризата през 2008 г. те започват да продават на българи и руснаци.

"Англичаните, а и руснаците гледат на ваканционните имоти като за краткосрочна инвестиция - максимум за до 10 години. За разлика от нас не ги купуват с идеята да ги завещаят на внуците", казва Стефан Досузов, собственик на пропърти мениджмънт компания Balkan PMS Group. Така че сега се наблюдава трета вълна продажби - купуват най-вече българи и по-рядко граждани на Израел или от европейски страни. На пазара продължават да излизат и имоти, които инвеститорите навремето са задържали за себе си.


От хотел - в апартаменти

Ново предлагане на пазара в Боровец този сезон има и в Еуфория Клуб Хотел § Ризорт - комплекс на 3 км от центъра на Боровец, навътре по разклонението за вилно селище "Ягода". Преди месец там излизат на пазара 35 апартамента - обзаведени, оборудвани и готови за ползване веднага. Очаква се да бъдат пуснати още толкова.

Комплексът е строен преди около десет години, а инвеститорът - голямата гръцка строителна компания Gek Terna, досега го е разработвал като хотел. През тази година е добавил нова сграда - с ресторант за 250 души, конферентна зала и фитнес, като в комплекса има басейни, СПА център и още един ресторант.

Същевременно пуска две от петте части на "Еуфория" за продажба като частни апартаменти. Офертните цени на студиата са по 48 000 евро, двустайните жилища - от 63 000 евро, мезонетите - по 119 000, а на трите луксозни вили - по 146 000 евро. "За месец продадохме два апартамента и е договорен трети", обяснява управителят Мартин Кръстанов. Търсят и семейства с деца, и хора на пенсионна възраст. Годишната такса за поддръжка е 12 евро с ДДС.


В центъра и по периферията

Най-вървежни са имотите в центъра на курорта, като безспорен хит е апартаментният комплекс "Флора", строен навремето също от ГБС. Той е над станцията на кабинковия лифт и близо до пистите.

Разполага с пет блокчета с жилища към хотелската част. Брокерите казват, че каквото и да излезе на пазара там, почти веднага се продава, при това на цени от около 1000-1100 евро на кв.м. Студио от 36 кв.м във "Флора" например се оферира за 40 хил. евро в imot.bg. Апартаментният комплекс "Иглика" зад хотел "Рила" е известен с ниските си такси за поддръжка - 3 евро без ДДС.

Предлагане има и в комплекса Villa Park, на около 300 м от кабинката.

Вижте всички наши оферти в Боровец!.
  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване