МЕДИИТЕ ЗА НАС

Ваканционните имоти отбелязват изключително високи продажби

stroitelstvoimoti.com, 18.06.2012

Съвсем в началото на летния сезон са налице индикации за повишен интерес и повече сделки в сегмента на ваканционните имоти. Високата активност се забелязва основно в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда и др. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис.

В момента най-купувани са по-маломерни апартаменти и студиа от 30-40 кв. м, които формират по-ниска обща цена. Статистиката на компанията сочи, че стойността на сделките рядко надвишава 30 хил. евро. Купувачите се ориентират основно към обзаведени имоти, в работещи комплекси. Отстоянието до брега вече не е толкова решаващ фактор и те са готови на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта.

Всъщност интерес към морските курорти е имало дори и през зимата, но естествено от началото на май е отчетена по-сериозна активизация. По наблюдение на консултантите за вече почти изтеклото първо полугодие на 2012 г. сделките в морските курорти са се повишили с около 20% спрямо миналата година.

Регистриран е и друг интересен факт. Търсенето в зимните курорти продължава, макар вече да не е активен туристическият сезон там. Специалистите са убедени, че причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година са достигнали най-ниските си нива от началото на кризата. В Боровец, където традиционно цените винаги са държали по-високи нива, вече са налице оферти от 600-800 евро на кв. м.

В момента имотите в голф игрищата, които също са част от ваканционния сегмент, правят изключение от общата тенденция. Брокерите споделят, че те са значително по-скъпи и са ориентирани към по-платежоспособни купувачи, които в момента липсват от пазара и поради това не може да се усети някакво увеличение на интереса към този тип имоти. Апартаментите около голф игрищата се забелязват и оценяват от купувачите, но към момента бюджетите им са доста ограничени и те не могат да си позволят такива покупки.

От компанията посочват и още един добър сигнал. Ваканционният пазар не само се е стабилизирал, но е и в процес на довършване на започнати комплекси, като в същото време се забелязва и оживление в посока строителство на нови. Например, данните на НСИ за броя на издадените нови разрешителни за строеж сочат ръст през 2011 г. за област Бургас. Новите сгради се отличават с това, че са значително по-малки като застроена площ, с по-малко апартаменти в тях и много по-добре премислени за нуждите на туристите и ползвателите.

Прогнозата
Очакванията на експертите са третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти. За това ще допринесат активният летен сезон, ниските цени на полетите от Русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

От Бългериан Пропертис са убедени, че пазарът определено набира скорост и популярност сред руските купувачи и тази тенденция ще продължи и през следващите месеци. Като цяло няма да има съществени изменения във ваканционния сегмент, но нарасналият обем сделки със сигурност е добър сигнал и предпоставка за възстановяването му, което може би вече е започнало.

Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис:
„Активността от месец май ще се запази“


- Г-жо Стойкова, има ли промяна при офертните и продажните цени на ваканционните имоти от началото на 2012 г.?
- През последните 6-8 месеца почти няма изменение в офертните цени, които нашата компания следи на месечна база. Същото важи и за цените на реално сключените сделки във ваканционните, а и при жилищните имоти. Затова можем да кажем, че стабилизацията, която всички толкова дълго очаквахме, е вече факт, пазарът е спокоен, предлагането е добро и има условия за сключване на добри сделки.

- Какъв ще е броят на сделките през второто тримесечие?
- На годишна база имаме ръст около 20% във ваканционния сегмент. Спрямо първото тримесечие все още е трудно да се оцени, тъй като през април имаше временна стагнация на пазара, докато през май продажбите се установиха на едно от най-високите нива от началото на кризата. Юни още не е приключил, но по първоначални данни активността от месец май ще се запази.

- Има ли разминаване в очакванията на продавачите и възможностите на купувачите?
- Продавачите са основно британци и ирландци, които предлагат много атрактивни цени и в повечето случаи продават и на загуба от 50-60%. Купувачите са основно руснаци, които търсят да закупят ваканционен имот на морето на ниска цена.

Забелязва се, че британските продавачи са доста гъвкави и добре откликват на търсенето на руските купувачи, което им помага да реализират бързи продажби. Ако има разминаване в очакванията, обикновено до сделка изобщо не се стига, но има и тенденция на пропадане на сделки поради премисляне на ситуацията и решения за отлагане на покупката за бъдещ момент.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Най-добрите!!! ...
В допълнение към гореспомената благодарност бих искала да се обърна към Татяна Олейник, консултант ...
Много благодаря на Ралица Братованова за успешно проведеното отдаване под наем на апартамента ми! ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече