МЕДИИТЕ ЗА НАС

Ваканционните имоти отбелязват изключително високи продажби

stroitelstvoimoti.com, 18.06.2012

Съвсем в началото на летния сезон са налице индикации за повишен интерес и повече сделки в сегмента на ваканционните имоти. Високата активност се забелязва основно в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда и др. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис.

В момента най-купувани са по-маломерни апартаменти и студиа от 30-40 кв. м, които формират по-ниска обща цена. Статистиката на компанията сочи, че стойността на сделките рядко надвишава 30 хил. евро. Купувачите се ориентират основно към обзаведени имоти, в работещи комплекси. Отстоянието до брега вече не е толкова решаващ фактор и те са готови на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта.

Всъщност интерес към морските курорти е имало дори и през зимата, но естествено от началото на май е отчетена по-сериозна активизация. По наблюдение на консултантите за вече почти изтеклото първо полугодие на 2012 г. сделките в морските курорти са се повишили с около 20% спрямо миналата година.

Регистриран е и друг интересен факт. Търсенето в зимните курорти продължава, макар вече да не е активен туристическият сезон там. Специалистите са убедени, че причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година са достигнали най-ниските си нива от началото на кризата. В Боровец, където традиционно цените винаги са държали по-високи нива, вече са налице оферти от 600-800 евро на кв. м.

В момента имотите в голф игрищата, които също са част от ваканционния сегмент, правят изключение от общата тенденция. Брокерите споделят, че те са значително по-скъпи и са ориентирани към по-платежоспособни купувачи, които в момента липсват от пазара и поради това не може да се усети някакво увеличение на интереса към този тип имоти. Апартаментите около голф игрищата се забелязват и оценяват от купувачите, но към момента бюджетите им са доста ограничени и те не могат да си позволят такива покупки.

От компанията посочват и още един добър сигнал. Ваканционният пазар не само се е стабилизирал, но е и в процес на довършване на започнати комплекси, като в същото време се забелязва и оживление в посока строителство на нови. Например, данните на НСИ за броя на издадените нови разрешителни за строеж сочат ръст през 2011 г. за област Бургас. Новите сгради се отличават с това, че са значително по-малки като застроена площ, с по-малко апартаменти в тях и много по-добре премислени за нуждите на туристите и ползвателите.

Прогнозата
Очакванията на експертите са третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти. За това ще допринесат активният летен сезон, ниските цени на полетите от Русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

От Бългериан Пропертис са убедени, че пазарът определено набира скорост и популярност сред руските купувачи и тази тенденция ще продължи и през следващите месеци. Като цяло няма да има съществени изменения във ваканционния сегмент, но нарасналият обем сделки със сигурност е добър сигнал и предпоставка за възстановяването му, което може би вече е започнало.

Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис:
„Активността от месец май ще се запази“


- Г-жо Стойкова, има ли промяна при офертните и продажните цени на ваканционните имоти от началото на 2012 г.?
- През последните 6-8 месеца почти няма изменение в офертните цени, които нашата компания следи на месечна база. Същото важи и за цените на реално сключените сделки във ваканционните, а и при жилищните имоти. Затова можем да кажем, че стабилизацията, която всички толкова дълго очаквахме, е вече факт, пазарът е спокоен, предлагането е добро и има условия за сключване на добри сделки.

- Какъв ще е броят на сделките през второто тримесечие?
- На годишна база имаме ръст около 20% във ваканционния сегмент. Спрямо първото тримесечие все още е трудно да се оцени, тъй като през април имаше временна стагнация на пазара, докато през май продажбите се установиха на едно от най-високите нива от началото на кризата. Юни още не е приключил, но по първоначални данни активността от месец май ще се запази.

- Има ли разминаване в очакванията на продавачите и възможностите на купувачите?
- Продавачите са основно британци и ирландци, които предлагат много атрактивни цени и в повечето случаи продават и на загуба от 50-60%. Купувачите са основно руснаци, които търсят да закупят ваканционен имот на морето на ниска цена.

Забелязва се, че британските продавачи са доста гъвкави и добре откликват на търсенето на руските купувачи, което им помага да реализират бързи продажби. Ако има разминаване в очакванията, обикновено до сделка изобщо не се стига, но има и тенденция на пропадане на сделки поради премисляне на ситуацията и решения за отлагане на покупката за бъдещ момент.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Специални благодарности на Росен Станков. Изключителен професионалист с отношение към детайлите. ...
Изключителни адмирации към професионализма и благодарности на брокер Димитър Вълканов за ...
Благодаря за коректността и вниманието. Пожелавам успех! ...
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Полина Стойкова: Опасност от прегряване на пазара на недвижими имоти няма

17/Юни/2019
infostock.bg, репортер Здравко Василев

Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижима собственост. Цените на недвижимите имоти в България продължават да нарастват със завидни темпове, като вече се доближават до предкризисните си нива. За повече подробности относно ситуацията на пазара потърсихме Полина Стойкова*, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози".

Офертнит... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
Цените на имотите на Пловдив тръгват надолу?

21/Май/2019
www.bnr.bg, 20.05.2019

Лек спад в цените и търсенето на недвижими имоти в Пловдив за първото тримесечие на годината. Брокери отчетоха, че има застой както в цените, така и в броя търсения на имоти.

Стефан Моллов от една от големите агенции за имоти обясни, че средната цена за апартамент в Пловдив е 757 евро... прочети повече