МЕДИИТЕ ЗА НАС

Ваканционните имоти отбелязват изключително високи продажби

stroitelstvoimoti.com, 18.06.2012

Съвсем в началото на летния сезон са налице индикации за повишен интерес и повече сделки в сегмента на ваканционните имоти. Високата активност се забелязва основно в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда и др. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис.

В момента най-купувани са по-маломерни апартаменти и студиа от 30-40 кв. м, които формират по-ниска обща цена. Статистиката на компанията сочи, че стойността на сделките рядко надвишава 30 хил. евро. Купувачите се ориентират основно към обзаведени имоти, в работещи комплекси. Отстоянието до брега вече не е толкова решаващ фактор и те са готови на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта.

Всъщност интерес към морските курорти е имало дори и през зимата, но естествено от началото на май е отчетена по-сериозна активизация. По наблюдение на консултантите за вече почти изтеклото първо полугодие на 2012 г. сделките в морските курорти са се повишили с около 20% спрямо миналата година.

Регистриран е и друг интересен факт. Търсенето в зимните курорти продължава, макар вече да не е активен туристическият сезон там. Специалистите са убедени, че причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година са достигнали най-ниските си нива от началото на кризата. В Боровец, където традиционно цените винаги са държали по-високи нива, вече са налице оферти от 600-800 евро на кв. м.

В момента имотите в голф игрищата, които също са част от ваканционния сегмент, правят изключение от общата тенденция. Брокерите споделят, че те са значително по-скъпи и са ориентирани към по-платежоспособни купувачи, които в момента липсват от пазара и поради това не може да се усети някакво увеличение на интереса към този тип имоти. Апартаментите около голф игрищата се забелязват и оценяват от купувачите, но към момента бюджетите им са доста ограничени и те не могат да си позволят такива покупки.

От компанията посочват и още един добър сигнал. Ваканционният пазар не само се е стабилизирал, но е и в процес на довършване на започнати комплекси, като в същото време се забелязва и оживление в посока строителство на нови. Например, данните на НСИ за броя на издадените нови разрешителни за строеж сочат ръст през 2011 г. за област Бургас. Новите сгради се отличават с това, че са значително по-малки като застроена площ, с по-малко апартаменти в тях и много по-добре премислени за нуждите на туристите и ползвателите.

Прогнозата
Очакванията на експертите са третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти. За това ще допринесат активният летен сезон, ниските цени на полетите от Русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

От Бългериан Пропертис са убедени, че пазарът определено набира скорост и популярност сред руските купувачи и тази тенденция ще продължи и през следващите месеци. Като цяло няма да има съществени изменения във ваканционния сегмент, но нарасналият обем сделки със сигурност е добър сигнал и предпоставка за възстановяването му, което може би вече е започнало.

Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис:
„Активността от месец май ще се запази“


- Г-жо Стойкова, има ли промяна при офертните и продажните цени на ваканционните имоти от началото на 2012 г.?
- През последните 6-8 месеца почти няма изменение в офертните цени, които нашата компания следи на месечна база. Същото важи и за цените на реално сключените сделки във ваканционните, а и при жилищните имоти. Затова можем да кажем, че стабилизацията, която всички толкова дълго очаквахме, е вече факт, пазарът е спокоен, предлагането е добро и има условия за сключване на добри сделки.

- Какъв ще е броят на сделките през второто тримесечие?
- На годишна база имаме ръст около 20% във ваканционния сегмент. Спрямо първото тримесечие все още е трудно да се оцени, тъй като през април имаше временна стагнация на пазара, докато през май продажбите се установиха на едно от най-високите нива от началото на кризата. Юни още не е приключил, но по първоначални данни активността от месец май ще се запази.

- Има ли разминаване в очакванията на продавачите и възможностите на купувачите?
- Продавачите са основно британци и ирландци, които предлагат много атрактивни цени и в повечето случаи продават и на загуба от 50-60%. Купувачите са основно руснаци, които търсят да закупят ваканционен имот на морето на ниска цена.

Забелязва се, че британските продавачи са доста гъвкави и добре откликват на търсенето на руските купувачи, което им помага да реализират бързи продажби. Ако има разминаване в очакванията, обикновено до сделка изобщо не се стига, но има и тенденция на пропадане на сделки поради премисляне на ситуацията и решения за отлагане на покупката за бъдещ момент.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Купихме си студио в комплекс "Съни Дей-5" до Несебър с вашата компания, от която сме много доволни. ...
Опитвах се да отдам или продам апартамента си и публикувах обявите си в сайтовете за имоти. Имота е ...
Здравейте! Щастлив съм да работя с г-н агент Цветан Петракиев! Поздрави, Андрей ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече