Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилище в „Младост” носи 6% на година

2015-12-03   |  Труд, 03.12.15

Доходността от имоти в столицата е около 4 пъти по-голяма от тази на банковите депозити, сочат анализи на имотни агенции и на експерти.

Ако жилище се купи и отдаде под наем, годишният приход от това е около 5%, а в някои квартали надхвърля 6%. За сравнение лихвите по банковите депозити според последните данни на БНБ са средно 1,4% годишно.

Според "Бългериън пропертис" средната доходност от имотите в столицата в момента е 5,4%. Това е при положение че жилището се купи по сегашните цени, обзаведе се за живеене и се даде под наем.

Доходност от 6% е постижима в южните квартали като "Витоша", различни части на "Младост", "Манастирски ливади" и другите квартали в полите на Витоша. Нива от 5% важат за "Лозенец", "Хиподрума", "Бели брези" и "Медицинска академия", сочат от "Бългериън пропертис".

Според председателя на Асоциацията на кредитните консултантиТихомир Тошев средната годишна доходност от имоти в столицата е между 3 и 6% в зависимост от типа жилище и квартала. По-висока е доходността при новопостроените жилища, чиито наеми са по принцип по-високи.

Проучване на "Труд" показва, че чисто исторически сегашната доходност при жилищата в столицата е дори малка. Само преди 10-11 години например отдаването под наем на жилище в "Младост" е носело 12,22% годишна доходност, а в "Лозенец" - 8,92%, според данни за наемите в най-големия портал за имоти у нас - imot.bg.

Тогава средните лихви по депозитите бяха 6,31% по данни на БНБ, но конкуренцията между банките доведе и до още по-висока доходност за някои влогове, нерядко стигаща до 10-12% на годишна база.

В момента в същите тези квартали средната доходност от жилищни имоти е 6% за "Младост" и 4,8% за "Лозенец" - пак според imot.bg. В "Студентски град" е 5,82%. Данните са само за двустайни жилища, които най-често се търсят под наем.

Разгледайте имоти за продажба в квартал Младост

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване