Жилище в „Младост” носи 6% на година

2015-12-03   |  Труд, 03.12.15

Доходността от имоти в столицата е около 4 пъти по-голяма от тази на банковите депозити, сочат анализи на имотни агенции и на експерти.

Ако жилище се купи и отдаде под наем, годишният приход от това е около 5%, а в някои квартали надхвърля 6%. За сравнение лихвите по банковите депозити според последните данни на БНБ са средно 1,4% годишно.

Според "Бългериън пропертис" средната доходност от имотите в столицата в момента е 5,4%. Това е при положение че жилището се купи по сегашните цени, обзаведе се за живеене и се даде под наем.

Доходност от 6% е постижима в южните квартали като "Витоша", различни части на "Младост", "Манастирски ливади" и другите квартали в полите на Витоша. Нива от 5% важат за "Лозенец", "Хиподрума", "Бели брези" и "Медицинска академия", сочат от "Бългериън пропертис".

Според председателя на Асоциацията на кредитните консултантиТихомир Тошев средната годишна доходност от имоти в столицата е между 3 и 6% в зависимост от типа жилище и квартала. По-висока е доходността при новопостроените жилища, чиито наеми са по принцип по-високи.

Проучване на "Труд" показва, че чисто исторически сегашната доходност при жилищата в столицата е дори малка. Само преди 10-11 години например отдаването под наем на жилище в "Младост" е носело 12,22% годишна доходност, а в "Лозенец" - 8,92%, според данни за наемите в най-големия портал за имоти у нас - imot.bg.

Тогава средните лихви по депозитите бяха 6,31% по данни на БНБ, но конкуренцията между банките доведе и до още по-висока доходност за някои влогове, нерядко стигаща до 10-12% на годишна база.

В момента в същите тези квартали средната доходност от жилищни имоти е 6% за "Младост" и 4,8% за "Лозенец" - пак според imot.bg. В "Студентски град" е 5,82%. Данните са само за двустайни жилища, които най-често се търсят под наем.

Разгледайте имоти за продажба в квартал Младост

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Изпратете запитване