МЕДИИТЕ ЗА НАС

Жилище в „Младост” носи 6% на година

Труд, 03.12.15

Доходността от имоти в столицата е около 4 пъти по-голяма от тази на банковите депозити, сочат анализи на имотни агенции и на експерти.

Ако жилище се купи и отдаде под наем, годишният приход от това е около 5%, а в някои квартали надхвърля 6%. За сравнение лихвите по банковите депозити според последните данни на БНБ са средно 1,4% годишно.

Според "Бългериън пропертис" средната доходност от имотите в столицата в момента е 5,4%. Това е при положение че жилището се купи по сегашните цени, обзаведе се за живеене и се даде под наем.

Доходност от 6% е постижима в южните квартали като "Витоша", различни части на "Младост", "Манастирски ливади" и другите квартали в полите на Витоша. Нива от 5% важат за "Лозенец", "Хиподрума", "Бели брези" и "Медицинска академия", сочат от "Бългериън пропертис".

Според председателя на Асоциацията на кредитните консултантиТихомир Тошев средната годишна доходност от имоти в столицата е между 3 и 6% в зависимост от типа жилище и квартала. По-висока е доходността при новопостроените жилища, чиито наеми са по принцип по-високи.

Проучване на "Труд" показва, че чисто исторически сегашната доходност при жилищата в столицата е дори малка. Само преди 10-11 години например отдаването под наем на жилище в "Младост" е носело 12,22% годишна доходност, а в "Лозенец" - 8,92%, според данни за наемите в най-големия портал за имоти у нас - imot.bg.

Тогава средните лихви по депозитите бяха 6,31% по данни на БНБ, но конкуренцията между банките доведе и до още по-висока доходност за някои влогове, нерядко стигаща до 10-12% на годишна база.

В момента в същите тези квартали средната доходност от жилищни имоти е 6% за "Младост" и 4,8% за "Лозенец" - пак според imot.bg. В "Студентски град" е 5,82%. Данните са само за двустайни жилища, които най-често се търсят под наем.

Разгледайте имоти за продажба в квартал Младост

Вижте най-новите ни оферти от София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много сме благодарни за услугите на Бългериан Пропертис! Тъй като живеем в Щатите в момента, ...
Здравейте. Останах изключително доволен и приятно изненадан от коректността и бързодействието на ...
Току-що продадох апартамента си в София чрез Bulgarian Properties и не мога да кажа нищо друго освен ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Открихме офис Велико Търново!

11/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Каним ви да посетите новия ни офис в гр. Велико Търново!

Той се намира в центъра на Старопрестолния град, до паметника на Васил Левски и парк Марно поле.

Посетете ни на адрес: гр. Велико Търново, бул. "Васил Левски" 17А, ет. 1
Вижте офиса на картата
Телефон: 062 520 289
Мобилен: 0882 817 481

Нашият регионален мениджър Николай Никол... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече