Лихвите по ипотечните заеми с ново историческо дъно през май

2019-06-28   |  https://profit.bg

Средните лихвени проценти по жилищните кредити за домакинствата бележат ново историческо дъно през май, показва статистиката на Българската народна банка. Лихвите по потребителските кредити в лева също бележат спад, както и тези по левовите заеми за фирмите.

Общият обем на новоизтеглените кредити от домакинствата през май възлиза на 808.2 милиона лева, което представлява ръст от 0.4% спрямо предходния месец април и с 2.4% спрямо същия месец на 2018 г.

Кредити

Новоотпуснатите потребителски заеми през май възлизат на 485.7 милиона лева, регистриайки ръст от 0.1% на месечна и 3.8% на годишна база. Най-голям дял продължават да заемат кредитите в лева, които са в размер на 480.1 милиона лева. Заемите за потребление в евро с левова равностойност от 5.6 милиона.

Средният лихвен процент по новоотпуснатите потребителски кредити в лева през май е 8.2%, или с 0.06 процентни пункта по-нисък от този през април. На годишна база лихвите се понижават с 20 базисни пункта.

При заемите в евро се наблюдава спад на лихвените проценти спрямо април с 0.06 процентни пункта, а спрямо май 2018 г. те падат с цели 1.21 процентни пункта.

Средният лихвен процент по жилищните кредити в лева пък бележи ново историческо дъно от 3.16% през май, понижавайки се с 2 базисни пункта спрямо предходния месец. На годишна база спадът е с 0.29 процентни пункта.

Лихвите по ипотечните кредити в евро отчитат повишение през май с 0.19 процентни пункта, до ниво от 3.73 на сто. На годишна база те остават почти без промяна.

Общият обем на новоотпуснатите жилищни кредити достига 296.6 милиона лева през май, като се повишава с 0.4% на месечна и със 7.3% на годишна база. Наблюдава се спад в дела на евровите заеми - докато през май 2018 г. те са на стойност 20.1 млн. лв. (7.2% от всички), година по-късно възлизат на 15.6 милиона лева (5.3% от всички).

При фирмените кредити по нов бизнес се наблюдава сериозен спад на обемите спрямо април - с 45% до общо 798.6 милиона лева. На годишна база обаче те бележат леко повишение от малко над 6 на сто.

Лихвите по кредитите за нефинансови предприятия в лева падат с 0.21 процентни пункта на месечна база до ниво от 3.5%. За сравнение, през май 2018 година средният лихвен процент бе на ниво от 3.87 на сто.

При новоотпуснатите заеми за фирми в евро средният лихвен процент достига 2.68%, което е с 0.32% под нивото от април и с 0.34% под това от май 2018 г.

Новооткритите срочни депозити на домакинствата през май 2019 година достигат 682.8 милиона лева, понижавайки се с 4.6% на годишна база, показват още данните на БНБ. Спрямо предходния месец април обемите бележат ръст от 1.6 на сто. Най-голям дял заемат тези в лева - 395.5 млн. лева, или 58% от всички. Евровите депозити на домакинствата са на стойност 246.8 милиона лева (36% от общия обем), а тези в щатски долари възлизат на 40.5 милиона лева (6% от всики).

Лихвите по новодоговорените депозити в лева със срок до 1 година остават без промяна спрямо април на ниво от 0.14 на сто. При тези със срок от 1 до 2 години е отчетен ръст от 0.04 процентни пункта до 0.55%, а при дългосрочните (със срок над 2 години) лихвите се повишават с 0.08 процентни пункта до 0.85 на сто.

При евровите депозити лихвите по краткосрочните матуритети (до 1 година) падат с 0.01 процентни пункта до 0.14%, изравнявайки се с левовите. При тези със срок от 1 до 2 години е отчетен ръст от 0.08 процентни пункта до 0.52%, докато при дългосрочните (над 2 години) се наблюдава спад от 0.18 процентни пункта до 0.52 на сто.

Новооткритите фирмени депозити през май 2019 година възлизат на 299.5 милиона лева, което е с над 50% под равнището от предходния месец. Спадът обаче се дължи основно на еднократния ръст на доларовите депозити през април. Тогава те достигнаха 405.9 милиона лева, докато през май са на стойност 82.9 милиона лева.

На годишна база общият обем на фирмените депозити по нов бизнес се понижава с 8.6%.

Лихвите по депозитите на фирмите в лева със срок до 1 година се повишават с 0.05 процентни пункта през май до 0.12 на сто, докато при тези със срок от 1 до 2 години се наблюдава спад с 0.02 процентни пункта до 0.1%, а при дългосрочните (със срок над 2 години) лихвите падат с 0.06 процентни пункта до 0.35%.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

Кандидатствайте за кредит с помощта на BULGARIAN PROPERTIES


  Още новини

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Три впечатляващи жилищни комплекса в София

Три от продаваните ексклузивно жилищни комплекси от имотната агенция на годината BULGARIAN PROPERTIES напредват в своето строителство.

Емблематичният комплекс в полите на Витоша – Vitosha View, затвореният комплекс със собствен парк "Модера Резидънс" и Park View Residence, намиращ се в централен район и близо до метро, се строят от едни от най-големите строителни компании в България...

11 Октомври, 2019
Медиите за нас
България е на 8-мо място в ЕС по ръст на цените

България се нарежда на осмо място сред страните от ЕС по поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в страната са нараснали със 7,3% спрямо същия период на миналата година.

Първото място е за Унгария, където жилищата са поскъпнали с 11,3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Преди нас са още Чехия (+9,4%)...

08 Октомври, 2019
Фирмени
Брокерите на месец октомври на BULGARIAN PROPERTIES

Нека да е есен!

Октомври за нас започна с увеличение на заявките, забързани дни със срещи и огледи от сутрин до мрак и отлични оферти за имоти в София и цялата страна.

Вече се усеща как годината започва да приближава своя край. Купувачите бързат да намерят своя нов дом, а продавачите - да сключат сделка до края на тази година и за всичко това остават по-малко от 3 ме...

07 Октомври, 2019
последни новини
Тристайните с най-голямо увеличение за 10 години

За последните 10 години тристайните жилища в столицата нарастват най-много и броят им се увеличи с 37,1 хил., сочат данни на НСИ. Следвани от двустайните, които се увеличават с 34,3 хил. броя.

Любопитно за София е показателният и бързият ръст на къщите и апартаментите с шест и повече стаи. За периода увеличението е с над 90% и надминава 10,8 хил. Причината е, че в повечето южни ква...

30 Септември, 2019

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: