Предлагат повече нови офис площи

2019-07-03   |  Труд, 02.07.2019, с. 21

Пазарът на бизнес имоти в България навлиза в зряла фаза с по-голямо предлагане на първокласни площи във всички сегменти. Пазарът се успокоява и се очаква да задържи ценовите равнища и обема сделки от миналата година, казва Радостина Маркова, пазарен анализатор в консултантска компания.

Към края на 2018 г. изграждащите се офис площи в София са 440 хил. кв.м, а с тези в проект обемът нараства до 600 хил. кв.м. Очаква се това да доведе до значителен ръст на предлагането през следващите години и то да изпревари търсенето.

По отношение на наемите на офиси очакванията са тази година те да задържат нивата си около вече достигнатите стойности. Прогнозата на компанията е за плавен ръст на незаетите площи на офис пазара под натиска на увеличаващото се предлагане на ново строителство.

Ръст на свободните, офис площи ще се усети най-вече при по-старите, с ниско качество и на недобри локации сгради, пише в доклад на консултантската компания.

Според Пламен Бачев, партньор "Консултиране и оценки" във, компанията, наемателите са движеща сила на пазара през тази година. IT и аутсорсинг индустрията са основните двигатели на офис пазара с дял от над 70% от сделките през 2018 г. "Компаниите от този сектор преформатират услугите си с по-висока добавена стойност и по-висока цена. България едва ли ще бъде изместена от други страни като аутсорсинг дестинация", смята Бачев.

Новите, офис зони в София се развиват успоредно с развитието на инфраструктурата и най-вече на метрото, което е ключов фактор за имотния пазар.

Нова тенденция на офис пазара са споделените офиси, които за момента са под 2% от всички офис площи, но се увеличават и се развиват динамично заедно със стартъп фирмите и предприемаческата култура. В перспектива традиционният пазар и споделените офиси все по-тясно ще взаимодействат помежду си и в бъдеще вероятно в много нови проекти ще бъдат включени co-working зони за стартиращи бизнеси или по-гъвкави решения за съществуващи наематели, очакват от компанията.

В световен план нова тенденция са и пространствата за съвместно живеене (co-living), насочени предимно към младите хора, с общи площи за храна, забавления, спортуване.

Вижте офертите ни за офиси в София

  Още новини

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Мащабно строителство в Пловдив

Над 15 проекта за строителството на жилищни комплекси в южните райони на Пловдив бяха разгледани от Експертен съвет за устройство на територията (ЕСУТ). Повечето от тях са приети, а останалите са върнати заради проблеми по регулацията на уличната инфраструктура.

Новите комплекси ще бъдат реализирани в Беломорски, Остромила ,местностите „Гуджуците” и „Терзиите”. Общото между всички т... прочети повече

22 Юли, 2019
Последни регионални новини
Фестивал Arbanassi Summer Music

От 21 до 28 юли 2019 г. ни очаква десетото юбилейно издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music.

Фестивалната седмица включва четири концерта в църквите-музеи „Св. Георги“ (21 и 28 юли) и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ (23 и 25 юли) в Арбанаси. Концертите са с начален час 19,30.
Домакин и организатор на фестивала е Регионален Исторически Музей... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Приключенски фестивал в Боровец на 20 и 21 юли

На 20 и 21 юли Боровец ще бъде сцена на нов фестивал с планински приключения. Всеки, който иска да предизвика себе си, да се наслади на любимите си планински спортове и забавления или да опита нещо ново, е добре дошъл, казаха организаторите.

Желаещите ги очакват полети с балони, разнообразни турове за планинско колоездене и скално катерене, забавления за деца, състезания и игри за ц... прочети повече

17 Юли, 2019
Последни регионални новини
Лятно кино в парка

“Лятно кино в парка” е инициатива за прожекции на европейско кино на открито, в различни паркове и зелени зони на Пловдив.

Лятно кино в парка 2019 (10 – 28 юли)

И през 2019 г. паркове и зелени зони в града се превръщат в киносалони на открито с богата програма от европейски и български филми с вход свободен.

Програма:

11.07 Споде... прочети повече

17 Юли, 2019