Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър

2019-12-06   |  Катерина Ковачева, Труд, 05.12.2019, с.16Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на която участваха водещи брокери от цялата страна.

Българите имат 50% дал от купувачите на имоти в Банско и Слънчев бряг, а в Боровец и Пампорово пазарът се движи изцяло от българи, обявиха експертите. Но заради засиления интерес от купувачи, както от България, така и от Русия, Израел и Украйна, предлагането се изчерпва, тъй като няма нови проекти в изпълнение. Според Полина Стойкова, управител на голяма компания за имоти, в зимния курорт може да се намери жилище за 10 хил. евро, но цената много зависи от това къде се намира.

Банско е рекордьор по сделки в сравнение с другите ни зимни курорти и в града регистрират 3,4% ръст на продажбите на имоти през 2019 г. в сравнение с 2018 г. От около 1220 сделки през миналата година те нарастват до близо 1260 през настоящата. В Боровец сделките са доста по-малко, заради твърде ограниченото предлагане на жилища за продажба - 750 през 2019 г., в сравнение с 610 през 2018 г., а цените там са сходни, като при другите курорти - малко под 400 евро за кв. метър. В Пампорово отчитат най-малко сделки - общо 500.

В София цените на жилищата остават около 1100 евро за кв. метър, каза Стойкова и допълни, че превес в сделките имат имотите ново строителство. 55% от хората без жилище планират да закупят свой дом, като от тях половината смятат да ползват ипотечен кредит, показва анализ на една от банките. При финансирането се отчита 10% ръст на средния размер на кредита, като най-често заем взимат за тристайни апартаменти

Вижте нашите оферти в Банско

Разгледайте нашите имоти в планински курорти

  Още новини

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение
Вижте още
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макр...

24 Януари, 2020
последни новини
Банско се подготвя за Световната купа по ски

От 24 до 26 януари в Банско се събира елитът на алпийските ски в света. Като съорганизатор Община Банско се подготвя усилено, за да бъде гарантирано безпроблемно посрещане на хилядите гости и почитатели на ски спорта от целия свят.

Кметът на Банско Иван Кадев проведе среща с институциите, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурност.

И по време...

23 Януари, 2020
последни новини
Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

"Ниските лихви по кредитите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имо...

23 Януари, 2020
последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020

Изпратете запитване