Ваканционните имоти се завръщат на картата с добри инвестиции

2019-12-17   |  Capital.bg


Десет години след като ваканционните имоти в страната за последно бяха във фокуса на купувачите, този пазар се радва на все по-голям и стабилен интерес. Днес обаче той е много различен от годините на бум преди 2009 г.: българските инвеститори заменят във все по-голяма степен руските и английските, a продуктите и цените на пазара са много по-разумни. Според данни на различните играчи на пазара делът на сделките с български купувачи през 2018-2019 г. се движи между 40% и 80% в зависимост от района. С други думи ваканционните имоти вече далеч не са запазена територия за чужденците, а интересът на българските инвеститори е устойчива тенденция. Зад това стои здрава логика - добрите пазарни условия правят имотите извън големия град все по-добра инвестиция.

Защо днес е правилният момент

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
Благоприятните условия за инвестиция продължават да се засилват. Само за последната година заплатите в страната се увеличават с почти 12%, а в София дори повече - 14.5%. Банковото финансиране продължава да е по-достъпно от всякога. Лихвите по ипотечни кредити остават рекордно ниски. Депозитите все още носят почти нулева доходност. С това имотите са логична алтернатива за влагане на спестяванията.

След няколко поредни години на силен растеж пазарът на жилища в София и големите градове обаче се нормализира и забавя заради високите цени и все по-голямото предлагане. Естествената алтернатива, към която се обръщат все повече купувачи, са ваканционните имоти в курортите, които запазват атрактивните си цени. "На стойност близка до тази на гараж в столицата може да закупите напълно завършено жилище, което да носи гарантирани приходи," разказват от Главболгарстрой. В последния инвестиционен проект на компанията в курорта Боровец - Borovets Gardens, например цените на студио започват от 25 хил. евро без ДДС. За тази сума купувачите получават готов за обитаване имот със завършена баня и настилки.

Предимства на ваканционните имоти

Инвестицията във ваканционни жилища идва и с допълнителни бонуси. На първо място това е възможността да бъдат отдадени под наем в незаетите от собствениците периоди. Срещу съвсем приемлива цена собственикът може да получи добра допълнителна доходност. "Годишната възвръщаемост, която нашите клиенти успяват да постигнат само от приходи от отдаване на имота, се движи между 5 и 12%," дават пример от "ГБС Инвест". Компанията от години управлява един от четиризвездните хотели в Боровец. Според техни данни около 90% от хората, активно търсещи ваканционни имоти, имат намерение да ги използват за една или две седмици през активния курортен сезон, а в останалото време биха го отдали под наем. За това "ГБС Инвест" предлага на бъдещите собственици в новия проект Borovets Gardens опцията за професионално управление и заетост на техния имот.

Предимство на ваканционните имоти е и потенциалното увеличение на цената им в бъдеще. Това е особено валидно за курорти с ограничено строителство и предлагане на имоти. Още по-изгоден е вариантът, в която покупката се прави "на зелено". Така например обявените в момента цени в комплекса Borovets Gardens са именно "на зелено", а стойността на имотите ще се покачи с около 30% след приключването му. Това е възможност за купувачите, които "търсят по-бърза печалба и могат да предложат имота на пазара", обяснява изпълнителният директор на "ГБС Турс" Радослав Котларов.

В развитите пазари на ваканционните имоти се гледа и като на потенциално жилище за периода след пенсиониране. Макар и не толкова развита на българския пазар идея, това също е добър аргумент в полза на подобна инвестиция. Собственикът получава добра възможност да опознае мястото, да свикне с него и да го обзаведе по свой вкус, а защо не в далечно бъдеще да го направи и свой дом, освобождавайки основното си жилище и получавайки значителна доходност от него.

За какво да внимаваме

При сделките за ваканционни имоти важат същите правила като при всяка друга имотна сделка: типът жилище, локацията и доверието в строителния инвеститор са от основно значение. При планиране на ваканционна инвестиция например може да се обмисля закупуването на селска къща. В подобен сценарий обаче трябва да се вземат предвид големите рискове и огромните допълнителни разходи, които могат да се крият в това начинание.

При такива покупки почти винаги се налагат допълнителни активности като изграждане на санитарни възли, септични ями, дори цялостен ремонт, което може да оскъпи значително инвестицията. Подобни имоти често са без изрядни документи за собственост или данъчна оценка. Местната инфраструктура също е проблем. Отделно ликвидността на подобен актив е по-ниска, особено ако има охлаждане на имотния пазар. По-разумен и безопасен вариант е инвестицията във висококачествено ново строителство от компания, в която купувачът има доверие.

Добрата локация също е от ключово значение за инвестицията във ваканционен имот. Това е и един от научените уроци от строителния бум преди 2009 г., когато много купувачи се сдобиха с къщи в отдалечени села с лоша инфраструктура или комплекси с лошо разположение, отдалечени от курортите. В днешния пазар не е нужно тези грешки да бъдат повтаряни. Отлична възможност днес например можем да се открие в курорт като Боровец.

Той се намира на разстояние по-малко от един час от София с достъп по изцяло ремонтиран път. Освен че е един от най-старите и атрактивни зимни курорти, Боровец има и обещаващи планове за развитие. Преди година лондонското архитектурно студио William Matthews Associates спечели международен архитектурен конкурс за преобразяване на центъра на курорта на стойност над 28 млн. лв.

През 2018 г. интересът към курорта и приходите от нощувки са се увеличили с почти 16% спрямо година по-рано и са над 25 млн. лв. Перспективите пред Боровец могат да са само позитивни след като центърът му придобие нов модерен облик.
Боровец

Разгледайте подробно жилищата в Borovets Gardens

Разгледайте нашата селекция с обекти в Боровец и района

  Още новини

Сподели
Морска резиденция Belle Epoque в Лозенец
Елитна морска резиденция на първа линия на плажа в Лозенец. Напълно завършена и функционираща, с луксозни апартаменти от най-висок клас. Вижте последните налични жилища за продажба.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макр...

24 Януари, 2020
последни новини
Банско се подготвя за Световната купа по ски

От 24 до 26 януари в Банско се събира елитът на алпийските ски в света. Като съорганизатор Община Банско се подготвя усилено, за да бъде гарантирано безпроблемно посрещане на хилядите гости и почитатели на ски спорта от целия свят.

Кметът на Банско Иван Кадев проведе среща с институциите, ангажирани с опазването на обществения ред и сигурност.

И по време...

23 Януари, 2020
последни новини
Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

"Ниските лихви по кредитите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтертиви за спеставания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имо...

23 Януари, 2020
последни новини
Почти 30 000 сделки с имоти в София през 2019-та година

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от...

17 Януари, 2020

Изпратете запитване