Капитал: Търсят се имоти извън града

2020-05-12   |  Боряна Генчева, www.capital.bg

В първия месец от кризата по общи наблюдения се очертава засилен интерес към покупки на къщи с двор, имоти в затворени комплекси с паркова среда и крайградски имоти.

Тенденцията не е нова, социалната изолация само я катализира. Затворени в апартаментите си, хората по-ясно оцениха предимствата на живота в къща. "Вече се интересуват от това, което никога преди не е било водещ фактор: далече от града, далече от други хора, да имат двор и свободно движение и много зеленина и природа наоколо", казва Изабела Клисарска.

В "Явлена" регистрират засилен интерес към покупка на имоти в радиус 50 км от големите градове и към наем на къщи в периферията на София. По информация от "Имотека" последния месец около 30% от сделките при тях са покупки и наеми на подобни имоти.

Дали тенденцията ще се задълбочи дългосрочно? Преобладават оптимистите. "Заради потребността от по-добър стандарт и начин на живот", според Люба Атанасова. "Заради младите хора, които се стремят към него, имат възможност да работят дистанционно и са склонни да купят имот в радиус до 20 - 40 км от София или другите големи градове", казва Гергана Тенекеджиева.

Изабела Клисарска очаква, ако кризата приключи бързо, още през лятото тенденцията да се разпростре и върху ваканционните имоти по Черноморието и в планините. Полина Стойкова също предвижда голямо раздвижване в този сегмент. "Заради многото оферти на отлични цени и защото повечето хора вече имат по-голяма гъвкавост в работата."

В групата на скептиците Ценка Божилова не очаква особено раздвижване. "Сегментът е много голям", обяснява тя. А и купувачите ще са предпазливи - ще следят движението на цените и ще реагират само ако се появи изгодно предложение. Добромир Ганев също не очаква драматични промени в нагласите за придобиване на основно жилище в извън- или крайградски район. Но не изключва да се съживят някои локални градски пазари в страната покрай успеха на дистанционната работа. Това би дало глътка въздух на малките градове и села, които се обезлюдяват и в които почти липсваше търсене на имоти.

Кризата може би ще има положително въздействие върху по-устойчивото развитие на страната ни, добавя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Текстът е част от специалното издание "Капитал Дом".

Вижте нашите обяви за къщи на село

Вижте топ оферти в морски курорти

Купете собствен дом в планински курорт  Още новини

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за ваш нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още
Заповядайте на видео оглед!
При нас ще намерите хиляди имоти в цялата страна със заснето от нас видео. Не губете време, разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка в намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Дневник.бг: Пазарът на имоти се завръща към живот

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март.

Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След мн...

26 Май, 2020
Фирмени
Коронакризата имаше оздравителен ефект върху имотния пазар

"Не е ясно дали ще има скоро лекарство за коронавируса, но самата пандемия стана лекарство за пазара на недвижими имоти и накара всички да се замислят:

• Строителите да внимават с ценообразуването и с проектирането на новите си проекти
• Банките да имат по-високи изисквания към своите кредитополучатели
• Собствениците да осмислят добре на каква цена продават своите имо...

22 Май, 2020
Медиите за нас
Investor.bg: След коронавируса купувачите са в по-силната позиция на жилищния пазар у нас

Двата месеца на извънредно положение са променили коренно пазара, поставяйки купувачите в по-силна позиция, стана ясно по време на онлайн събитие, организирано от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

„След въвеждането на извънредното положение пазарът замря за месец и половина, но от началото на май хората се активизираха, огледите вече не ги плашат, а брокерите и клиентите ...

22 Май, 2020
последни новини
Пазарни тенденции след извънредното положение

Постепенно се завръщаме към нормален ритъм на живот и заедно с всичко имотният пазар също се оживява и възвръща атрактивността си.

Ето какви тенденции наблюдаваме на старта на новия сезон:

🔵 Tехнологиите остават с нас, за да ни помагат и в новата реалност! В нея всички ще бъдем по-внимателни, по-рационални и ще продължаваме да вършим голяма част от нещата онл...

19 Май, 2020

Изпратете запитване