В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

2019-06-03   |  Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)


Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още преди да започне световната финансова криза и да се спука имотният балон. Но изглежда, ще са и първата значима група чужденци, които отново ще се върнат на него 19 години по-късно.

Според класацията на най-популярната британска платформа за продажба на имоти зад граница - A place in the sun (www.aplaceinthesun.com), България се връща след дълго отсъствие в челната десетка на държавите, най-подходящи за купуване на ваканционни имоти от страна на британци.

Тази класация се прави още от 90-те години на миналия век, когато A place in the sun все още е само популярно тв предаване по BBC Channel 4. Интернет платформата, агенцията, списанието и ежегодното международно изложение със същото име са създадени по- късно.

В последната класация за 2019 г. България е на девето място, след като дълги години беше под 20-о място. Първите три места запазват Испания, Франция и Португалия. Гърция е на четвърто място, Италия е изпаднала с едно място до пето, на шесто е Кипър, Флорида е на 7-о място, Турция е на осмо, а Барбадос е на десето място.

Велико Търново, Пловдив и Черноморието са във фокуса

По-интересна е обаче статията, която придружава раздела за България в класацията. Тя е писана тази година и сред основните фокуси на британския интерес според нея са Велико Търново - градът и селата около него, Пловдив и Черноморието.

„България може да е най-бедната страна-членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат закупени на много ниски цени“, започва статията.

„Строителни предприемачи по 370-километровото Черноморско крайбрежие на страната и високо в ново възникващите ски курорти трескаво разграбиха наглед всяко свободно парче земя, за да построят множество жилищни сгради.

Слънчевите, евтини и приятни морски градове в страната бяха възприемани като потенциални златни мини от спекулативни инвеститори, които мечтаеха не само да увеличат стойността на имуществото си, но и за висока доходност от наеми през летния сезон. Проблемът беше, че заради големия брой компании, които искаха да извлекат печалба, и в някои случаи липсата на строителни регулации търсенето скоро беше изпреварено от предлагането. Това се случи още преди спукването на имотния балон, който остави страната осеяна с безброй недовършени ваканционни имоти“, продължава авторът на статията.

В нея се цитира Бен Колинс от Collins Estate, който казва, че британските купувачи в момента се интересуват предимно от имоти в препродажба, построени преди 5-10 години, защото са на атрактивни цени. Но имало и клиенти, които искат да купят апартаменти в луксозни комплекси, красиви къщи на брега на морето или самостоятелни или почти самостоятелни имоти в затворени комплекси, които имат всички нужни удобства.

Авторът предупреждава, че бурното развитие на някои черноморски курорти означава голяма конкуренция за хората, които искат да печелят от отдаване под наем през активния летен сезон.

А управителят на Bulgarian properties Полина Стойкова е цитирана, че „не може да се очаква много висока възвръщаемост не само защото сезонът е къс, конкуренцията е голяма, а и наемите не са високи. Може да се надяваш да покриеш разходите си и да приключиш сезона с евентуална малка печалба. Повечето направени покупки на имоти в курорта са за лични нужни, а не за инвестиции или отдаване под наем“.

Тя посочва като по-атрактивни предложения на този етап оживени курорти като Лозенец и селища, близо до брега, като Веселие и Росен.

И казва, че за около 30 хил. евро може да се купи апартамент във Велико Търново. „Всяко трето запитване за покупка на имот в този район е от британски купувач“, посочва Стойкова.

Извън села като Елена, Балван, Ветринци и Мусина на до 25 км от града, къщи, които се нуждаят от ремонт, могат да бъдат закупени за едва 10 хил. евро или дори по-малко, твърди тя.

В статията Велико Търново е описано като „старата средновековна столица на България, живописен университетски град. Университетът му е вторият по големина в страната и предлага възможности за приходи от отдаване на жилища под наем на всеки, който купи имот в града“.

Подобни възможности според статията има и в София, Варна и Пловдив.

Медицинският университет в Пловдив гарантира на купувачите на имоти в града търсене от студенти като наематели. Срещу 60 хил. евро за едностаен и 80 хил. евро за двустаен апартамент собствениците могат да си осигурят 10% печалба от наема, пише в статията.

Купувачите, които имат интерес към жилища за ремонт, могат да избират между цени от 10 хил. евро за сграда, нуждаеща се от цялостна реновация, и 30 хил. евро за имот с две спални.

Разликите с 2005 г.

Сред най-често срещаните проблеми при купуването на имот в България според автора е да се установи ясно кой е собственикът. „Българското наследствено законодателство води до разделяне на собствеността по равно между наследниците на починалия, така че собствеността може да стане фрагментирана“, обяснява авторът.

Той припомня ситуацията от 2005 г., когато британците започнаха панически да се отказват от имотните си инвестиции в България, и ги сравнява със сегашните по повод настъпващия Брекзит. Тогава България все още не беше член на Европейския съюз и всеки, който искаше да купи къща у нас, трябваше да регистрира фирма, за да добие собственост и върху терена. „Може би след Брекзит ситуацията ще е същата“, предполага авторът.

„Каквото и да се случи, интересът към имотите в България никога няма да намалее, защото във всеки един край на страната цените остават вероятно най-евтините в Европа“, завършва статията.

Разгледайте нашите имоти във Велико Търново

Разгледайте нашите имоти в района на Пловдив

Разгледайте нашите топ имоти в морските курорти

Вижте нашите къщи на село

  Още новини

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114