В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

2019-06-03   |  Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)


Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още преди да започне световната финансова криза и да се спука имотният балон. Но изглежда, ще са и първата значима група чужденци, които отново ще се върнат на него 19 години по-късно.

Според класацията на най-популярната британска платформа за продажба на имоти зад граница - A place in the sun (www.aplaceinthesun.com), България се връща след дълго отсъствие в челната десетка на държавите, най-подходящи за купуване на ваканционни имоти от страна на британци.

Тази класация се прави още от 90-те години на миналия век, когато A place in the sun все още е само популярно тв предаване по BBC Channel 4. Интернет платформата, агенцията, списанието и ежегодното международно изложение със същото име са създадени по- късно.

В последната класация за 2019 г. България е на девето място, след като дълги години беше под 20-о място. Първите три места запазват Испания, Франция и Португалия. Гърция е на четвърто място, Италия е изпаднала с едно място до пето, на шесто е Кипър, Флорида е на 7-о място, Турция е на осмо, а Барбадос е на десето място.

Велико Търново, Пловдив и Черноморието са във фокуса

По-интересна е обаче статията, която придружава раздела за България в класацията. Тя е писана тази година и сред основните фокуси на британския интерес според нея са Велико Търново - градът и селата около него, Пловдив и Черноморието.

„България може да е най-бедната страна-членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат закупени на много ниски цени“, започва статията.

„Строителни предприемачи по 370-километровото Черноморско крайбрежие на страната и високо в ново възникващите ски курорти трескаво разграбиха наглед всяко свободно парче земя, за да построят множество жилищни сгради.

Слънчевите, евтини и приятни морски градове в страната бяха възприемани като потенциални златни мини от спекулативни инвеститори, които мечтаеха не само да увеличат стойността на имуществото си, но и за висока доходност от наеми през летния сезон. Проблемът беше, че заради големия брой компании, които искаха да извлекат печалба, и в някои случаи липсата на строителни регулации търсенето скоро беше изпреварено от предлагането. Това се случи още преди спукването на имотния балон, който остави страната осеяна с безброй недовършени ваканционни имоти“, продължава авторът на статията.

В нея се цитира Бен Колинс от Collins Estate, който казва, че британските купувачи в момента се интересуват предимно от имоти в препродажба, построени преди 5-10 години, защото са на атрактивни цени. Но имало и клиенти, които искат да купят апартаменти в луксозни комплекси, красиви къщи на брега на морето или самостоятелни или почти самостоятелни имоти в затворени комплекси, които имат всички нужни удобства.

Авторът предупреждава, че бурното развитие на някои черноморски курорти означава голяма конкуренция за хората, които искат да печелят от отдаване под наем през активния летен сезон.

А управителят на Bulgarian properties Полина Стойкова е цитирана, че „не може да се очаква много висока възвръщаемост не само защото сезонът е къс, конкуренцията е голяма, а и наемите не са високи. Може да се надяваш да покриеш разходите си и да приключиш сезона с евентуална малка печалба. Повечето направени покупки на имоти в курорта са за лични нужни, а не за инвестиции или отдаване под наем“.

Тя посочва като по-атрактивни предложения на този етап оживени курорти като Лозенец и селища, близо до брега, като Веселие и Росен.

И казва, че за около 30 хил. евро може да се купи апартамент във Велико Търново. „Всяко трето запитване за покупка на имот в този район е от британски купувач“, посочва Стойкова.

Извън села като Елена, Балван, Ветринци и Мусина на до 25 км от града, къщи, които се нуждаят от ремонт, могат да бъдат закупени за едва 10 хил. евро или дори по-малко, твърди тя.

В статията Велико Търново е описано като „старата средновековна столица на България, живописен университетски град. Университетът му е вторият по големина в страната и предлага възможности за приходи от отдаване на жилища под наем на всеки, който купи имот в града“.

Подобни възможности според статията има и в София, Варна и Пловдив.

Медицинският университет в Пловдив гарантира на купувачите на имоти в града търсене от студенти като наематели. Срещу 60 хил. евро за едностаен и 80 хил. евро за двустаен апартамент собствениците могат да си осигурят 10% печалба от наема, пише в статията.

Купувачите, които имат интерес към жилища за ремонт, могат да избират между цени от 10 хил. евро за сграда, нуждаеща се от цялостна реновация, и 30 хил. евро за имот с две спални.

Разликите с 2005 г.

Сред най-често срещаните проблеми при купуването на имот в България според автора е да се установи ясно кой е собственикът. „Българското наследствено законодателство води до разделяне на собствеността по равно между наследниците на починалия, така че собствеността може да стане фрагментирана“, обяснява авторът.

Той припомня ситуацията от 2005 г., когато британците започнаха панически да се отказват от имотните си инвестиции в България, и ги сравнява със сегашните по повод настъпващия Брекзит. Тогава България все още не беше член на Европейския съюз и всеки, който искаше да купи къща у нас, трябваше да регистрира фирма, за да добие собственост и върху терена. „Може би след Брекзит ситуацията ще е същата“, предполага авторът.

„Каквото и да се случи, интересът към имотите в България никога няма да намалее, защото във всеки един край на страната цените остават вероятно най-евтините в Европа“, завършва статията.

Разгледайте нашите имоти във Велико Търново

Разгледайте нашите имоти в района на Пловдив

Разгледайте нашите топ имоти в морските курорти

Вижте нашите къщи на село

  Още новини

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър

Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на която участваха водещи ...

06 Декември, 2019
Фирмени
BULGARIAN PROPERTIES взе участие в бизнес закуската на Imoti.net

На 04.12.2019 г. в Гранд хотел "София" се проведе заключителната за годината бизнес закуска, организирана от имотния портал imoti.net.

Над 150 представители на водещи агенции за недвижими имоти, строителни фирми, организации и местната власт дискутираха състоянието на имотния пазар в столицата и бъдещото развитие на града.Акцент в...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Тенденции на българския жилищен пазар

Пoвeчe cдeлки, цeни близки дo тeзи прeз 2018 г. Тoвa ca двaтa ocнoвни извoдa, кoитo прaвят брoкeритe нa нeдвижими имoти у нac. Прoдължaвa интeрecът към пoкупкaтa нa триcтaйни жилищa c рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ нaд 90 кв.м. Клиeнтитe прoдължaвaт дa търcят прeдимнo нoвo cтрoитeлcтвo. Блaгoдaрeниe нa дoбрaтa инфрacтруктурa бързo ce прoдaвaт жилищa oт първичния пaзaр в зaпaднитe и чacт oт ceвeрнитe квa...

05 Декември, 2019
Медиите за нас
Жилищата в северните и западните райони на София стават все по-търсени

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

05 Декември, 2019

Изпратете запитване