Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

4 фактора определят цената на имота

2015-11-30   |  ww.fakti.bg, 27.11.2015

Не веднъж анализатори са споделяли, че една от причините за по-бавната продажба на даден имот е неговото надценяване. Дефакто ключов момент при продажбата на жилище или друг имот се явяват първите две седмици от появата му на пазара, което е още един стимул да бъде обявен на реалната цена, за да може да се намери бързо купувач. Какво трябва да има предвид обаче при формирането на правилната цена? Според анализаторите на компанията Bulgarian Properties четири са факторите при формиране на правилната офертна цена.

1. Местоположението на имота

Оказва най-силно влияние цената, като на него се отдават между 60% и 80%. „Затова статистиките за средните цени на имотите в даден квартал или град могат да бъдат добър ориентир за стойността на даден имот, като към тях се наслагват и отчитат другите характеристики на имота, които повишават или понижават неговата стойност”, обяснява Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Ниската престъпност в даден квартал, близостта до паркове, удобен градски транспорт, наличие на детски градини и училища, както и на удобна търговска мрежа повишават стойността на апартамента или друг имот.

2. Типът строителство

също играе основна роля при определяне на цената. Най-предпочитани са тухлените сгради, респективно там и цените са най-високи. Друг много предпочитан вид строителство ЕПК и ПК. „Повечето такива сгради са старо строителство, но поради високата им здравина и надеждност, често цените на апартаментите в тях са близки, макар и по-ниски от тези в тухлените”, допълва Стойкова.

Най-ниска остава цената на панелките, което е свързано с напредване крайния срок на експлоатация на този тип сгради. Единствено при санираните сгради се наблюдава лек ръст в цената.

3. Етажът, на който се намира жилището

е друг съществен фактор за определяне на офертната му цена. „Първите и последните етажи не са предпочитани за живеене, макар да имат своите предимства – лесен достъп, гледки и др. Презумпцията е, че на партерите и първите етажи, може да има проблеми със сигурността на имотите, а при последните – проблеми свързани с течове от покрива. Ето защо, апартаментите, които се намират там, обичайно се реализират на по-ниски цени в сравнение с жилищата на средните етажи в същите блокове или в сгради със сходно местоположение”, казват от Bulgarian Properties.

4. Състояние на имота, входа и блока

са нещата, върху които собственикът в най-голяма степен може да влияе, а именно като поддържа жилището и общите части към него в добро състояние.

В голяма степен цената на жилището се определя от неговото състояние – дали е за основен или козметичен ремонт, площ, разпределение, изложение, наличие на обзавеждане и други. Ако имотът е по-стар важно за определянето на стойността му е кога за последно е правен ремонт в него, колко поддържано и чисто е, правени ли са реконструкции в него, как и с какви материали е довършван имота, доколко е запазен той в момента.

„Купувачите обръщат все по-голямо внимание и на общите части на сградата. Цените на имотите реално се влияят от състоянието на входа, изправността на асансьора, степента на чистота и уреденост на сградата като цяло, защото една добре уредена и управлявана сграда е предпоставка за по-уютен и спокоен начин на живот на бъдещите купувачи, както и за съхраняване на по-добра стойност на имотите в нея”, казва Стойкова.

Продайте имота си с нас!

  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване