Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

96% от българите живеят в собствено жилище

2013-06-05   |  Дом dir.bg, 04.06.2013

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4% обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени - сочи анализът на Евростат на база данните на НСИ.

По данни на европейската статистика - около 41% от жителите на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета (34%) - в еднофамилни къщи, а около 23 на сто - в къщи-близнаци.

Делът на хората в ЕС, които живеят в апартаменти е най-голям в Латвия - над 65%, Испания - около 65% и Естония - 64%.

Делът на хората, които живеят в къща, е най-голям в Норвегия, Великобритания, Белгия и Холандия - между 60 и 70%. Висок дял на хората, които живеят в еднофамилни къщи е регистриран и в Словения - 66 на сто, Унгария - 64 на сто, Румъния - 60 на сто, Дания - 59 на сто.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища, е регистриран в Румъния - близо 97% от населението на страната живее в собствени домове. Следват България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др.

В Швейцария около 5% от хората живеят в собствен дом, а близо 60% живеят като наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто.

Около 20% от жителите на ЕС обитават домове с много нисък наем или безплатно, сочат данните на Евростат.

В някои страни като Германия, Дания, Холандия, Швеция, Люксембург и Австрия повече от 1/4 от населението живее в жилища под наем на пазарни цени, като в Швейцария този процент надхвърля 51 на сто.

Като основен елемент от качеството на жилищните условия е наличие на достатъчно пространство в жилището и по този показател най-добре се живее в Холандия - 1,7%, и Белгия - 2,2%, отчита анализът.

Въпреки високия процент собствени апартаменти - най-пренаселени са жилищата в страни като Румъния - 54 на сто, България, Полша, и Унгария - 47 на сто. Висок процент на пренаселеност се отчита предимно в страните, които са изложени на риск от бедност, анализира европейската статистика.

В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд. Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата. В градовете живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 млн. Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. кв. метра, а в селата - около 94 млн. кв. метра.


  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване