Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Банско рекордьор по продажба на имоти

2017-11-10   |  24 часа, бр.306, 10.11.2017, с.9

Банско е рекордьор по продажба на ваканционни апартаменти измежду трите най-известни планински курорта у нас. През третото тримесечие на 2017 г. продажбите на имоти в района на Банско са се увеличили с почти 30% на годишна база. В Пампорово ръстът е 18%. а в Боровец - 5%, показват данни от анализ на Bulgarian properties.

Това се случва за първи път - обикновено продажбите на имоти в тези курорти се повишават през зимните месеци и през пролетта, докато сега ръстът е постигнат през третото тримесечие. което обхваща само летни месеци.

Според анализа една от главните причини за този интерес е фактът, че средните цени на имотите в Банско са достигнали през 2017 г. исторически най-ниските си нива.

В момента средната цена там е 352 евро за квадратен метър, но през лятото е била още по-ниска - 325 евро, при 366 евро през цялата 2016 година. Сделки в Банско и района се сключват средно на нива от 25 000 евро за апартамент. Миналата година средната стойност е била 24 700 евро.

В Боровец цените са около 600 евро на квадратен метър, а в Пампорово - 340 евро. И в двата курорта цените почти не са се променяли в последните 1-2 години. Единствено в Боровец, където предлагането е ограничено, има леко нарастване на цените, се казва в анализа.

Купувачите на имоти в зимните курорти са предимно българи. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties, почти 100% от купувачите на апартаменти в Боровец и Пампорово са българи. „Това са хора. които живеят в София и другите големи градове, като имаме нараснал интерес и от страна на българи, живеещи в чужбина. Купува се за собствено ползване и отдаване под наем през останалото време“, казва Стойкова Банско в това отношение е изключение. Там българите са 40% от купувачите, останалите са чужденци. „Интересен факт е, че има купувачи, които търсят да вложат пари в имот в София или друг голям град. Но като видят нарасналите цени в градовете и големите бюджети, които са нужни за покупка, избират да закупят имот в някой от ски или балнеокурортите, където цените са в пъти по-ниски“, казва Стойкова.

Вижте нашите топ оферти в Боровец

Вижте нашите топ оферти в Банско

Вижте нашите топ оферти в Пампорово

Най-доброто от ски курортите


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024

Изпратете запитване