Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българи до пистата

2016-12-12   |  capital.bg

Жилището в ски курорт може да се приема и за лукс, но след оттеглянето на чужденците от ваканционния пазар и падането на цените на някои имоти, а и при ниските лихви по депозитите все повече българи се решават на подобна покупка.

Част от запитванията са за инвестиция или като алтернатива на спестявания в банки, но повечето от клиентите не са достатъчно информирани и нямат ясна концепция за какво ще използват жилището, посочват от агенциите. Късият сезон и силното предлагане правят възможно апартамент да бъде купен за 20-30 хил. евро.

Пазарно затопляне в Банско

Летният сезон тази година е бил активен за ски курортите и най-вече за имотния пазар в Банско, където за периода юли-септември продажбите са с 50% повече от същия период на миналата година, показват данните на Bulgarian Properties. "Интересът и покупките ще се засилват със старта на активния сезон и като цяло очакванията ни са за може би върхов период за последните десет години по отношение на обем продажби", коментира изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова. По-различна е картината, представена от друга агенция, която предлага имоти в Банско. "Тази година тръгна много положително, имахме доста клиенти от Западна Европа, българи, живеещи в чужбина, и въпреки че цените на имотите не бяха по-различни от това, което са в момента, сделки се случваха", коментира Милена Миленкова от агенция "Имоти Банско БГ".

"За разлика от 2015 г., когато пазарът се раздвижи след март месец, тази година беше точно обратното и пазарът беше добър до август", коментира консултантът.

Въпреки разликата в периода на активност брокерите се съгласяват за едно - бюджетите на клиентите са по-ниски. "Средният бюджет падна доста тази година и търсенето е до максимум 18 000 евро за апартамент с една спалня до 12 000 евро за студио и до 28 000 - 30 000 евро за апартаменти с две спални", обобщава Миленкова.

По данни на Bulgarian Properties средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 320 евро на кв.м, а средната обща покупна цена е 20 000 евро.

"От пролетта до есента регистрирахме лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка в Банско - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, който се дължеше на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени", коментира Стойкова.

Постепенно с изчерпването на това предлагане за периода от октомври до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско е нараснала до 32 000 евро или 443 евро на кв.м - стойност, която агенцията не е отчитала от 2012 г.

Търсенето е основно два типа - апартаменти в комплекси с екстри и апартаменти без екстри и поддръжка. А клиентите, както и в другите ски курорти, са основно българи (виж графиката).

Ръст в Боровец, спад в Пампорово

Най-скъпият ски курорт е Боровец, където средната цена на продадените имоти за третото тримесечие от Bulgarian Properties е 570 евро нa кв.м, а средната покупна цена е 36 800 евро. "Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти", коментира Стойкова. Според нея през тази година продажбите в Боровец и региона са нараснали двойно на годишна база и са само от българи.

В Пампорово, за разлика от другите два курорта, агенцията е отчела спад в интереса и сделките през 2016 г. "Там имаше мини бум и оживление през 2015 г., което отслабна през тази. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в харесваните от българите комплекси.

И тук пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения", заключва експертът. В курорта има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, а цената на кв.м е около 200 евро средно за обзаведени апартаменти.

Лукс срещу поддръжка

В 95% от случаите покупките на имот в курортите са с ваканционна цел, сочат данните на "Имоти Банско БГ". "Този тип жилища се ползва от купувачите за почивка и е един вид лукс. Ако те нямат ясната представа защо инвестират в такъв имот, той ще им бъде само разход", подчертава Миленкова. За да бъде в нормално състояние и да не се руши, жилището трябва да се поддържа, особено в зимен курорт.

"Поддръжката на един имот е различна, но средно за апартамент с една спалня излиза около 1000 лв. на година", коментира Миленкова. Ако е в комплекс с екстри, се заплаща за басейн, спа център, фитнес, плюс поддръжка на общите части.

Ако няма екстри, се включват например охрана, поддръжка на градини, видеонаблюдение, паркинг, интернет, почистване на снега през зимата и други. "Не споря, че на някои места поддръжката е завишена, но ако успеят да се организират, собствениците могат да предоговорят условията", коментира експертът.

"Най-често стойността е около 10 евро на кв.м от квадратурата на апартамента, като тази такса включва и охрана, ремонти, поддръжка на общите части, чистене на сняг и т.н.", коментира Стойкова. Трябва да се вземе предвид и застраховката на имота като допълнителен разход. "Тя зависи от стойността, но ориентировъчно е около 100-150 лв. на година и добре да я има, особено ако имотът се дава под наем", посочва консултантът.

Вижте нашите имоти в ски курорти


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване