Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Бум в продажбите на жилища на зелено

2016-03-09   |  http://profit.bg/

Бум в продажбите на жилища "на зелено“ в София, отчитат агенции за недвижими имоти и кредитни експерти.

„От началото на годината забелязваме значително увеличение в продажбите на апартаменти в София и другите големи градове, но изненадващо голям е интересът към покупка на жилища "на зелено“. Причината е, че на пазара се изчерпаха добрите жилища старо строителство и хората вече предпочитат да купят апартамент, който могат да преустроят още докато се изгражда", заяви пред „Труд“ Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Според експерта най-много се търсят двустайни и тристайни жилища, като тази година купувачите предпочитат да платят с кредит, за разлика от миналата, когато сделките са ставали предимно в кеш.

„Постоянно одобряваме клиенти за кредитиране за имоти "на зелено“. Банките не отпускат подобни заеми и затова тези, които сега купуват апартамент на изкоп или на първа плоча, получават от нас първоначално одобрение за кредит и след взимане на Акт 14 им се дава кредит. При тристайните апартаменти бюджетът на купувачите е между 80 000 и 100 000 евро, а за двустайните между 60 и 80 000 евро на зелено“, обясни шефът на Кредит Център.

Тошев прогнозира 10% поскъпване на жилищата до края на годината и увеличение на покупките на имоти ново строителство.

Сериозен ръст в продажбите на жилища "на зелено“ отчитат и агенциите за недвижими имоти.

„Докато миналата година по това време се купуваха основно апартаменти в завършени сгради с акт 16 или в доста напреднал етап на строителство, то през тази година 80% от реализираните продажби са в комплекси, които са "на зелено", или в много ранен етап на строителството“, заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Стойкова даде пример за комплекс в Кръстова вада, от който само за 3 месеца са разпродадени "на зелено“ 70% от жилищата.

„Най-много се купуват двустайни жилища, но има голям интерес и към тристайни и многостайни, като в някои от комплексите инвеститорите дават възможност и за обедняване на жилища с цел формиране на по-голямо жилище според нуждите на купувачите, което предизвиква доста голям интерес“, допълни Стойкова.

Цените на имотите ново строителство и "на зелено" започват от 800 евро/кв. м и надхвърлят 2000 евро/кв.м. Купувачите са млади семейства, както и хора над 40-те със стабилен бизнес и доходи. Те купуват жилища както за собствено ползване, така и за инвестиция. Нерядко покупките са и от българи, живеещи в други градове на страната, както и в чужбина, отчитат от Bulgarian Properties.

„Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в столицата с около 7%“, прогнозира Полина Стойкова.

По думите й новото строителство ще бъде хит през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени.

Вижте нашите имоти ново строителство в София


За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас



  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване