Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Чиновниците и бизнесмените си купуват най-много жилища

2013-08-05   |  Econ.bg, 01.08.2013

Несигурната политическа обстановка от последните месеци не оказва осезаем негативен ефект върху жилищния пазар в страната, отчитат от "Пощенска банка". Сред причините за това могат да се отличат стабилизирането на цените на имотите, фискалната стабилност, липсата на сътресения в икономиката, както и фактът, че политическата нестабилност е феномен, който съпътства икономическото развитие на региона от десетилетия и поради тази причина не представлява изненада за инвеститорите.

Понижението на лихвените проценти по жилищните кредити, което започна още през 2009 г., продължи да се проявява през цялата 2012 г. и през първата половина на 2013 г., като очакванията ни са до края на годината нивата да се запазят. Поради активността на големите финансови институции и фокусирането им върху жилищно- ипотечното кредитиране вече се вижда достигане на исторически ниски нива на лихвите за жилищни кредити, особено за тези във валута лева. Според данни на БНБ, през месец юни 2013 г. годишният процент на разходите по жилищни кредити в лева се понижава спрямо юни 2012 г. с 0,71 % до 7,59%, а по жилищните кредити в евро запазва нивото си от 8,19%.

Националният статистически институт обяви средно намаление на пазарните цени на жилищата през второто тримесечие на 2013 г. от 0.1% спрямо първото. Спрямо година по-рано поевтиняването е с 2.1%. За второто тримесечие жилищата поевтиняват най- значително в Кюстендил (с 2.4%), Хасково (с 2.0%) и Ловеч (с 1.7%). Поскъпване е регистрирано в 8 областни града, но минимално - с под 1%. Средната пазарна цена на жилищата в страната е 866.31 лева за кв. м. Най-скъпи остават апартаментите в София-град - 1 435.17 лева на кв. м., с 0.9% повече, отколкото между януари и март. Следват Варна - 1 395.83 лева на кв. м. и Бургас - 1 118.33 лева на кв. м., и в двата града поевтиняването през тримесечието е с 1%.

По данни на Националната агенция по вписванията продажбите на имоти през първите 6 месеца на 2013 г. спрямо първите 6 месеца на 2012 г. са се увеличили с 10% в София, 24% в Пловдив, 13% във Варна и 11% в Бургас. За страната като цяло нарастването е с 11%. В същото време през първите 6 месеца на 2013 г. законовите и договорни ипотеки в София са нараснали с 9% на годишна база, докато във Варна е регистриран спад от 4%. Ръст се наблюдава в Бургас и Пловдив – 5% и 4% съответно, докато общо за страната растежът е 2%, разкриват още данните на Агенцията по вписванията.

За поредно тримесечие интересът на потребителите остава фокусиран върху столицата, Варна, Пловдив и Бургас. Над 50% от отпуснатите жилищни кредити са предназначени за сделки именно в тези четири града, което говори за устойчиво възстановяване на пазара в тези региони. София продължава да е основният град за "Жилищното кредитиране" с генерирани близо 40 % от общо отпуснатите обеми. Във Варна и Бургас се през второто тримесечие се наблюдава ръст на усвоените кредити.

Наблюдаваното възстановяване от края на 2012 г. продължава да набира скорост, като второто тримесечие на годината ще бъде запомнено с ясно изразената тенденция на нарастване на дела на отпуснатите жилищни кредити в левове. Този процент достигна 92,6% от 74,5% през първото тримесечие на годината – знак за нарастващото доверие във валутната и банкова система на страната. По този начин търсенето на кредити в евро и други валути придобива по-скоро инцидентен характер.

Средният размер на усвоените кредити за първата половина на 2013 г. се запазва на около 30 000 евро. Като размер през второто тримесечие на годината отново най-предпочитани остават жилищните кредити до 20 хил. евро – 44% от всички отпуснати кредити спрямо 40,6% през първото тримесечие. Делът на отпуснатите кредити в размер между 20 и 40 хил. евро остава около 36%, докато този на кредитите между 40 и 60 хил. евро – около 14%.

По градове средният размер на усвоените през второто тримесечие кредити е нараснал за Варна и особено осезаемо за Пловдив. Нивата при останалите областни градове са много близки до средните за първото тримесечие. По-сериозна промяна има само при по-малките населени места, където средният размер на кредитите е намалял средно с близо 6 000 евро.

И през второто тримесечие около една трета от отпуснатите жилищни кредити са със срок на изплащане над 25 години, като осезаем ръст през изминалото тримесечие се наблюдава при кредитите с матуритет между 10 и 15 години. Делът на този вид кредити достигна 20% спрямо 13,8% през първото тримесечие на 2013 г. Запазва се тенденцията за преобладаващия дял на апартаментите като обезпечение. Над 88% от жилищните кредити и през второто тримесечие се отпускат срещу вид обезпечение апартамент. Наблюдава се лек спад при къщите за сметка на увеличение при останалите видове, особено по отношение на земя и извънградски имоти като обезпечение.

Тенденциите при разпределението на кредитополучателите от първото тримесечие се запазва, като лидерството принадлежи на държавните служители - те продължават да са едни от най-активните, следвани от собствениците на фирми и IT специалистите. В дъното на класацията през второто тримесечие са земеделските производители, преподавателите и журналистите. Нарастване процентът на отпуснатите жилищни кредити за служители, работещи на трудов договор до 70,2% спрямо 67,1% през първото тримесечие на годината. Мъжете запазват лидерството си като кредитополучатели, като разликата с нежния пол през второто тримесечие е по-осезаема – 59% в полза на мъжете.

И през второто тримесечие на 2013 г. най-много кредити се отпускат на семейни хора – 52,9%. 56.2% от всички отпуснати жилищни кредити през второто тримесечие са усвоени от клиенти с висше образование. В сравнение с първото тримесечие обаче кредитополучателите със средно образование бележат ръст от 4.3%

Прогнозата на Пощенска банка за пазара на жилищното кредитиране в България до края на годината остава оптимистична, в контекста на стабилизирането на цените на недвижимите имоти и положителния тренд на търсенето на финансиране от страна на клиентите.

  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване