Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Да очакваме ли бум на сделки с имоти до края на 2018 г.?

2018-10-02   |  https://profit.bg

Можем ли да очакваме бум на покупките на имоти в седмиците и месеците до Нова година? Отговорът на този въпрос ни дават, както статистиката от Имотния регистър към Агенцията по вписванията, така и от една от най-големите имотни агенции у нас.

Средногодишно, на база сключените сделки с имоти в последните 10 години, можем да заключим, че в периода от 1 октомври до 31 декември ще се осъществят близо 70 хил. сделки с имоти.

Именно толкова (69 542) е средният им брой за периода 2008 – 2017 г., ако се вземе предвид само четвъртото тримесечие на годината.

В последните три години бройката е подобна, като варира от 66 до 70 хил. броя.

Нещо повече – освен че последното тримесечие е най-силното за имотния пазар, справката ни сочи, че именно в него се осъществяват около 30-31% от всички сделки през годината.

В последните 10 години този процент варира от 29.06% през 2013 г. до 33.69 на сто за 2009 г. Или иначе казано, дори и в първата цяла година след кризата, настъпила през 2008 г., четвъртото тримесечие отново е най-силното за пазара.

За миналата година този процент бе 30.98%, а за рекордната за момента като сделки 2008 г. - 30.78%.

Мнението си за пазара на имоти в следващите три месеца сподели с нас Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

"Действително предстоят най-силните месеци през годината, както с оглед приключване на вече започнати сделки, така и за стартиращите търсене на имот, тъй като много от хората са направили план да закупят преди края на тази година.

Заедно с активизацията на градските пазари, в последните месеци на годината се усеща подем и във ваканционните курорти. От една страна, това се случва в морските курорти, където след активния летен сезон се активизират купувачите, на които им е харесала почивката в морските ни курорти и които се подготвят със собствен дом за следващото лято", споделя Стойкова.

"От друга страна, планинските курорти също се активизират в очакване на зимния сезон. Така че можем да кажем, че последното тримесечие на годината, а и цялото второ полугодие, са период на подем за имотния пазар, в който проличават ясно назряващите по-рано през годината тенденции.

А тази година тенденциите бяха за активен пазар в цялата страна. За пръв път от 10 години насам всички пазарни сегменти се движат синхронно и в положителна посока, така че предстои да изпратим една много успешна година", допълва още тя.

Припомняме, че за второто тримесечие на 2018 г. се отчиташе ръст на сделките с имоти във Варна и Пловдив, но и спад за София.

Въпреки по-малкото нови сделки и то по данни на Агенцията по вписванията, където не се отчитат сделките на зелено, налице е сериозен ръст на цените в повечето от кварталите на столицата.

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. София

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Пловдив

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Варна

Вижте нашите предложения за имоти в морските курорти

Вижте нашите предложения за имоти в планинските курорти

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване