Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Global Property Guide: спадът на цените в България се забавя

2013-03-14   |  Монитор, 14.03.13

През последното тримесечие на 2012 г. е било отчетено реално понижение от 1,2% спрямо предходното тримесечие, когато беше регистрирано поевтиняване от 3,5%. За цялата 2012 г. е отчетено понижение на цените на жилищата от 5,42%, докато през 2011 г. спадът бе 8,67 на сто.

Ирландия вече не е лидер по поевтиняване на жилищните имоти и е паднала до седмото място в класацията точно преди България. През миналата година е регистриран спад на цените на жилищата там от 5,65%, след като през 2011 г. понижението достигна 18,68 на сто. За тримесечието пък дори е отчетен лек ръст от 0,4 на сто.

Лидерската позиция отново се държи от Гърция, където през миналата година е регистриран спад на цените на жилищата от 14,22%, след като през 2011 г. беше отчетено понижение от 9,2%.

Негативният тренд отшумява

Поевтиняването на жилищата за миналата година у нас е най-ниско от началото на кризата, смята Полина Стойкова MRICS, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Виждаме, че пазарът у нас, макар и с малко закъснение, следва общата тенденция към отшумяване на спадовете на цените на имотите в световен план и започващо възстановяване”, казва тя.

„През 2009 г. по данни на НСИ жилищата у нас поевтиняха с рекордните 21,36%, през следващата – с над 10 на сто, а през 2011 г. - с около 6 процента”, припомни експертът. Според Стойкова най-податливи на поевтиняване са имотите в малките селища извън София, Варна, Бургас и Пловдив, защото там търсенето не е голямо и това може да се обясни с демографски тенденции и нива на доходите.

„Положителна тенденция, започнала през миналата година, е нарастването на интереса на чуждите инвеститори към българските ваканционни имоти”, допълни Стойкова.

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване