Най-големите грешки, които хората правят при покупка на имот

2019-06-26   |  profit.bg

Общо 212 586 сделки с имоти са осъществени в България през 2018 г. От тях малко над 90 хил. броя са направени на топ 10 пазари у нас, като София, Пловдив и Варна - като най-големите градове в страната, съвсем логично окупират челните места.

При положение че планирате покупка на първото си жилище в следващите месеци и години, желаете да продадете настоящото, за да купите по-голям имот или такъв в друг квартал, ето няколко грешки, които новодомците често допускат.

1. Да не преговаряте за цената
Една от големите грешки, които хората допускат при покупка на имот, е да не преговарят за намаляването на цената му. Дори и жилището много да ви допада, дори и да имате парите в наличност, това не пречи да се опитате да свалите цената му.

Не забравяйте, че в момента цените на имотите в страната са близо до рекордните стойности, а строителството продължава с бързи темпове, особено в големите градове. Това означава, че на пазара ще излязат още нови имоти, които брокерите и строителните компании ще желаят да продадат бързо.

А това може да се случи, само ако предложат отстъпки за клиентите си.

Ключови думи и фрази, които да използваме: Тази цена е малко над бюджета ни/Бихме могли да предложим.../Бихме искали да огледаме и други жилища с малко по-ниски цени

2. Да купите по-голям дом, отколкото имате нужда
Не забравяйте, че поддръжката на имота често може да струва доста – застраховка, комунални разходи, подръжка и ремонти, обзавеждане. Ето защо е добре да прецените добре големината на жилището, преди да прибегнете до неговата покупка.

Защо да плащате излишни пари (собствени или заемни), при положение че и по-малкото жилище също ще е идеално за вас и семейството ви.

3. Да не проучите кредитния пазар
Повечето новодомци се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която той/те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения.

Дали обаче имате време и познания да свършите целия този анализ сами? Ето защо е добре да се обърнете към кредитен консултант, който може да ви помогне, при това безплатно.

4. Малко месечни вноски
Другата голяма грешка, която новодомците правят, е да изплащат заема си с малки месечни вноски. Един 25 или 30-годишен кредит е добър вариант, при положение че нямате големи възможности или сте още млади. Но при положение че сте на 35 или 40 г., това едва ли е добра опция.

На колко години ще сте, когато изплатите имота си? А дали ще получавате същоте доходи и след 10-15 г.? В случай че днес доходите ви са добри, то тогава е добра опция да плащате на банката възможно по-голяма вноска, за да намалите платените лихви за целия период на заема ви.

5. Това е идеалното жилище
Често хората правят 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израстнали или в който живеят. А защо не разширите търсенето и в съседните квартали? Там може би ви очаква друго жилище-мечта, при това на по-ниска цена.

6. Локацията
Именно локацията е най-важното при покупката на имот. Не забравяйте, че след време може да пожелаете и вие да сте от страната на продавачите, а тогава ще се обедите, че местоположението, както и инфраструкрурата наоколо, са най-важни (пътища, магазини, училища, детски градини, възможност за паркиране).

7. Покупката на имот на зелено
Честа практика днес е имотите да се купуват на зелено или дори, както посочиха брокери по време на 10-о издание на Шумът на парите – на „тъмно зелено“. Какво означава това – че сградата ви дори няма разрешително за строеж, а вие вече правите планове за плащания и нанасяне.

Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие - най-често получаването на акт 16.

8. Да купиш имот без брокер
Често измамите се случват точно така – когато знаем и можем всичко, пък и се опитаме да си спестим комисионата на брокерите. Но те са именно за това - да проверят имота и да ви помогнат при изповядването на сделките.

Не е лоша идея обаче още в началото да попитате за дължите суми при евентуалната покупка на имот, защото те често могат да са 2-3%, но има случаи, в които са и по-високи, а това няма да ви хареса.

9. Ремонтът винаги излиза скъпо
При възход на имотния пазар ремонтът на жилището винаги излиза скъпо. Това може да се обясни лесно – майсторите са много заети и повишават цените на услугите си. Ето защо е добре да направите внимателен оглед на жилището, при положение че това не е ново строителство, за да прецените необходимостта от ремонт.

За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 и 20% от покупната цена.

10. Договорът
Една консултация с адвокат никога не е излишна. Договорът ви следва да е перфектен, за да сте защитени максимално, а и да сте сигурни, че продавачът е реален собственик на жилището и освен това върху него няма тежести.

Внимавайте и с детайлите - срокове за прехвърляне, строителство и т.н., както и клаузите за тяхното неспазване.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

Вижте нашите предложения за недвижими имоти в Пловдив

Вижте нашите предложения за имоти в гр. Варна

Разгледайте нашите имоти за продажба и наем в района на Бургас

Ваканционни апартаменти от Слънчев бряг

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Стара Загора

  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване