Най-големите грешки, които хората правят при покупка на имот

2019-06-26   |  profit.bg

Общо 212 586 сделки с имоти са осъществени в България през 2018 г. От тях малко над 90 хил. броя са направени на топ 10 пазари у нас, като София, Пловдив и Варна - като най-големите градове в страната, съвсем логично окупират челните места.

При положение че планирате покупка на първото си жилище в следващите месеци и години, желаете да продадете настоящото, за да купите по-голям имот или такъв в друг квартал, ето няколко грешки, които новодомците често допускат.

1. Да не преговаряте за цената
Една от големите грешки, които хората допускат при покупка на имот, е да не преговарят за намаляването на цената му. Дори и жилището много да ви допада, дори и да имате парите в наличност, това не пречи да се опитате да свалите цената му.

Не забравяйте, че в момента цените на имотите в страната са близо до рекордните стойности, а строителството продължава с бързи темпове, особено в големите градове. Това означава, че на пазара ще излязат още нови имоти, които брокерите и строителните компании ще желаят да продадат бързо.

А това може да се случи, само ако предложат отстъпки за клиентите си.

Ключови думи и фрази, които да използваме: Тази цена е малко над бюджета ни/Бихме могли да предложим.../Бихме искали да огледаме и други жилища с малко по-ниски цени

2. Да купите по-голям дом, отколкото имате нужда
Не забравяйте, че поддръжката на имота често може да струва доста – застраховка, комунални разходи, подръжка и ремонти, обзавеждане. Ето защо е добре да прецените добре големината на жилището, преди да прибегнете до неговата покупка.

Защо да плащате излишни пари (собствени или заемни), при положение че и по-малкото жилище също ще е идеално за вас и семейството ви.

3. Да не проучите кредитния пазар
Повечето новодомци се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те използват, са, че кредитът от банката, с която той/те работят, е един от най-добрите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не означава, че на пазара няма и по-изгодни предложения.

Дали обаче имате време и познания да свършите целия този анализ сами? Ето защо е добре да се обърнете към кредитен консултант, който може да ви помогне, при това безплатно.

4. Малко месечни вноски
Другата голяма грешка, която новодомците правят, е да изплащат заема си с малки месечни вноски. Един 25 или 30-годишен кредит е добър вариант, при положение че нямате големи възможности или сте още млади. Но при положение че сте на 35 или 40 г., това едва ли е добра опция.

На колко години ще сте, когато изплатите имота си? А дали ще получавате същоте доходи и след 10-15 г.? В случай че днес доходите ви са добри, то тогава е добра опция да плащате на банката възможно по-голяма вноска, за да намалите платените лихви за целия период на заема ви.

5. Това е идеалното жилище
Често хората правят 2 или 3 огледа, при това в квартала, в който са израстнали или в който живеят. А защо не разширите търсенето и в съседните квартали? Там може би ви очаква друго жилище-мечта, при това на по-ниска цена.

6. Локацията
Именно локацията е най-важното при покупката на имот. Не забравяйте, че след време може да пожелаете и вие да сте от страната на продавачите, а тогава ще се обедите, че местоположението, както и инфраструкрурата наоколо, са най-важни (пътища, магазини, училища, детски градини, възможност за паркиране).

7. Покупката на имот на зелено
Честа практика днес е имотите да се купуват на зелено или дори, както посочиха брокери по време на 10-о издание на Шумът на парите – на „тъмно зелено“. Какво означава това – че сградата ви дори няма разрешително за строеж, а вие вече правите планове за плащания и нанасяне.

Добра опция при това положение е да имате 10% вноска при подписването на договора, както и одобрение от банката за заем или пък собствени средства, които обаче да са в специална ескроу сметка. Те се използват масово при изповядването на сделки. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при изпълнението на съответно условие - най-често получаването на акт 16.

8. Да купиш имот без брокер
Често измамите се случват точно така – когато знаем и можем всичко, пък и се опитаме да си спестим комисионата на брокерите. Но те са именно за това - да проверят имота и да ви помогнат при изповядването на сделките.

Не е лоша идея обаче още в началото да попитате за дължите суми при евентуалната покупка на имот, защото те често могат да са 2-3%, но има случаи, в които са и по-високи, а това няма да ви хареса.

9. Ремонтът винаги излиза скъпо
При възход на имотния пазар ремонтът на жилището винаги излиза скъпо. Това може да се обясни лесно – майсторите са много заети и повишават цените на услугите си. Ето защо е добре да направите внимателен оглед на жилището, при положение че това не е ново строителство, за да прецените необходимостта от ремонт.

За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 и 20% от покупната цена.

10. Договорът
Една консултация с адвокат никога не е излишна. Договорът ви следва да е перфектен, за да сте защитени максимално, а и да сте сигурни, че продавачът е реален собственик на жилището и освен това върху него няма тежести.

Внимавайте и с детайлите - срокове за прехвърляне, строителство и т.н., както и клаузите за тяхното неспазване.

Разгледайте нашата селекция с топ обекти ново строителство в София

Вижте нашите предложения за недвижими имоти в Пловдив

Вижте нашите предложения за имоти в гр. Варна

Разгледайте нашите имоти за продажба и наем в района на Бургас

Ваканционни апартаменти от Слънчев бряг

Вижте нашите предложения за имоти ново строителство в гр. Стара Загора

  Още новини

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114