Имотни ценови индекси на BULGARIAN PROPERTIES (BPI) - юни 2013 г.

2013-07-09   |  Полина Стойкова MRICS, Oперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

През месец юни за трети пореден месец офертните цени на апартаментите в София продължиха да бележат положителни изменения на месечна база, завръщайки се до нивата си от есента на 2012 г. Тази тенденция беше подкрепена от увеличена пазарна активност и повишаване на броя на сделките през второто тримесечие по данни на Агенцията по вписванията, които наскоро обявихме. Активният туристически сезон в Слънчев бряг допринесе за продължаващо покачване на офертните цени, докато в Банско се забелязва тенденция на спад в цените през неактивния летен сезон и в момента пазарната ситуация там много напомня на тази от лятото на 2012 г.

Индексите на BULGARIAN PROPERTIES измерват офертните цени на апартаментите в 4 основни локации – София, Варна, Слънчев бряг и Банско. Целта е да се предостави актуална информация за тенденциите на пазара в най-големите градове в страната и на пазара на ваканционни имоти.

Основните показатели за всеки индекс през юни 2013 г. са както следва:

София
• Промяна през последния месец: +1.36%
• Промяна през последните 12 месеца: -1.93%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -40.78

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в София за юни 2013 г. е 59.22 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата през юни е 885 Евро/кв.м.

Варна
• Промяна през последния месец: -1%
• Промяна през последните 12 месеца: -2.37%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -44.27%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите във Варна за юни 2013 г. е 55.73 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите във втория по големина град в страната е 830 Евро/кв.м.

Слънчев бряг
• Промяна през последния месец: +5.93 %
• Промяна през последните 12 месеца: +6.81%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -32.52%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в Слънчев бряг за юни 2013 г. е 67.48 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни морски курорт е 817 Евро/кв.м.

Банско
• Промяна през последния месец: -3.77%
• Промяна през последните 12 месеца: -3.19%
• Промяна в сравнение с пиковата стойност: -55.99%

Индексът на BULGARIAN PROPERTIES за офертните цени на апартаментите в Банско за юни 2013 г. е 44.01 процентни пункта. Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни ски курорт е 563 Евро/кв.м.

Следващото издание на месечните индекси на BULGARIAN PROPERTIES ще бъде публикувано на 9 август 2013 г.

За повече информация или за да получите последните ни анализи на пазара, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни изпратете имейл.

Информация за индексите на BULGARIAN PROPERTIES и методологията

Разгледайте архива с индексите на BULGARIAN PROPERTIES за предишни месеци

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.

  Още новини

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още
Нова вълна морски оферти - 2019 г.!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
България е на 15-о място в света по ръст на цените на жилищата

България е на 15-о място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата на годишна база през второто тримесечие в индекса на консултантската компания Knight Frank с повишение от 7,3%.

Страната ни се изкачва с три места спрямо първото тримесечие на тази година, когато заемаше 18-о място. Между четвъртото тримесечие на миналата година и второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата ...

10 Септември, 2019
Медиите за нас
Колко струва имот по Южното Черноморие?

Преди седмица ви информирахме за цените на имотите по Северното Черноморие, а днес ще се разходим и до Южното, където се намират курорти, като Лозенец, Созопол, Приморско, Китен, Слънчев бряг и др.

Belle Epoque Beach Residence
Къде: Лозенец
Цени: 68 100 - 98 100 евро

Belle Epoque Beach Residence е напълно завършена и функционираща морска резиденция с лук...

09 Септември, 2019
Медиите за нас
20 хил. евро за едностаен апартамент в Слънчев бряг

Интересът на британците към покупка на имот в България нараства. Въпреки че британските купувачи, които обмислят да се установят в България за живот през цялата година, е по-вероятно да търсят спокоен селски имот във вътрешността на страната, хората, които искат ваканционен дом на слънце, се насочват към черноморското крайбрежие.

Това отбелязва британският сайт Aplaceinthesun в сво...

04 Септември, 2019
Фирмени
Брокерите на месец септември на BULGARIAN PROPERTIES

Здравей, Септември!

Започна новият сезон и ви очакваме в офисите ни в цялата страна, за да сбъднем всички ваши имотни мечти и да ви помогнем да купите, продадете, наемете или отдадете имот лесно, приятно и сигурно!
А ето и кои са нашите топ консултанти, които ви препоръчваме с две ръце!

Те заслужиха титлата Брокер на месеца на база резултатите, които постигнаха...

04 Септември, 2019

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: