Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред Imoti.net: Имотите остават най-желаното и най-сигурно средство за вложение

2022-05-16   |  Imoti.net


На 17 май на официална тържествена церемония в хотел „Хаят“ ще бъдат отличени победителите сред най-успешните агенции и експерти в имотния сектор за изминалата 2021 г. в седмото издание на „Годишните награди на Imoti.net“. Наградите имат за цел да допринесат за по-голямата разпознаваемост и видимост на добрите компании в имотния сектор сред обществото. Паралелно с това, единственият национален конкурс за недвижими имоти в страната помага на потребителите и клиентите на агенциите в сектора да се насочат към услугите на доверените компании и експерти в сектора.

Преди церемонията разговаряме с някои от представителите на сектора, коментирайки предизвикателствата пред недвижимите имоти и икономиката, влиянието на войната в Украйна и други глобални събития, както и най-важните уроци от кризите през последните години.


Полина Стойкова е изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, която е многократен носител на награди в едни от най-престижните категории, а тази година е партньор на Годишните награди на Imoti.net. Тя сподели пред Investor.bg своите впечатления за пазара:

- Защо подкрепяте Годишните награди на Imoti.net?

Наградите на imoti.net се утвърдиха като стандарт за постижения в бранша и което е по-важното – бяха разпознати от практикуващите брокерската професия като значимо отличие, като нещо, към което да се стремят и заради което да се стараят през цялата година. Една добра инициатива, която смятам, че носи ползи за бранша и ни кара да бъдем по-добри.

Ние от BULGARIAN PROPERTIES сме носители на награди от повечето категории през годините и мисля, че можем смело да кажем, че те определено са затвърдили нашата лидерска позиция и са ни дали възможност да покажем под формата на грамоти какво можем и какво сме постигнали.


- Какви очаквате да са най-големите предизвикателства в сектора на недвижимите имоти и икономиката като цяло през тази година? А в следващите 5 години?

Предизвикателствата са с нас през всяка година и те идват от най-неочаквани източници. За последните 20 години, откакто ние сме на пазара, мога да кажа, че не е имало година без някакво сътресение.

В хода на случващото се през тази година предизвикателствата обещават да са дори повече като количество, характер и трайност. На първо място, имаме война – нещо, което до момента не бяхме преживявали и се надявам то да приключи възможно най-скоро. Наред с това, остава пандемията, а инфлацията достига нови върхове. Променят се и пазарите на чужденците, които ще идват на туризъм и които ще купуват имоти в България (това за пореден път).

Това съчетание от кризи, каквито не сме имали до момента, ще начертае в голяма степен съдбата на икономиката и на пазара на имоти в следващите 5 години. За съжаление, трудно е да се определи как.

Едно със сигурност може да се каже като извод от кризите през последните 2 години, а то е, че имотите остават най-желаното и най-сигурно средство за вложение и за предпазване на спестяванията, а жилищните нужди, които те покриват, стават все повече, по-разнообразни, а купувачите – все по-взискателни. Това дава надежда, че ни предстоят силни 5 години за пазара на жилища.

- Как се отразява войната в Украйна на сектора, в който работите?

Веднага след старта на войната започнахме да имаме много голям брой запитвания за наеми за период между 1 и 3 месеца. BULGARIAN PROPERTIES като социално отговорна компания успя много бързо да реагира на това търсене и да мобилизира всички ресурси, с които разполага.

Премахнахме всички такси и комисионни за наематели и наемодатели на украински бежанци и превърнахме нашата изградена инфраструктура от сайтове, социални медии, кол център и целия човешки ресурс, с който разполагаме, в платформа за съдействие за намиране на дом за бежанците.

Мога да се похваля, че това имаше много добър резултат – само в първите 3 седмици успяхме да настаним над 40 групи бежанци на различни места в страната.

Към момента търсенето е намаляло, но все още го има и ние продължаваме да съдействаме.

- Какво влияние очаквате да има приливът от бежанци от Украйна върху пазара на имоти у нас?

Засега те остават основно търсещи жилища за краткосрочен наем, но вероятно част от тях биха се замислили и за покупка при определени обстоятелства. Рано е да се говори още какви биха били дългосрочните влияния върху пазара, те в много голяма степен зависят от развитието на военния конфликт.

- Кой е най-полезният урок, който научихте от пандемията като компания?

Че дори и разделени, ние можем да бъдем заедно и да работим ефективно, носейки ползи за нашите клиенти. Бих казала, че съумяхме да ползваме всички налични електронни канали и платформи, за да запазим близки отношения, да съхраним и надградим ценностите и стандартите си и да се почувстваме като едно голямо семейство, разположено в офисите ни в цялата страна.

Но най-вече научихме, че без значение с какви технологии боравим, най-важното в работата ни е личното отношение към клиента. То няма с какво да бъде заместено, но всички разбрахме, че то може да се случва по много различни канали и с различни средства – по-бързо и по-ефективно от преди.

- Какво влияние оказа върху пазара на недвижими имоти моделът на дистанционна или хибридна работа, наложен от пандемията? Очаквате ли тези промени да останат трайни?

Тази гъвкавост, която дойде в резултат на ограниченията, в някаква степен беше като глътка въздух за много от хората, като откриване на непознати хоризонти и възможност за по-качествен живот. Неслучайно, именно в тези две години нарасна броят на хората, които се завърнаха на село и това доведе до 70% ръст на продажбите на селски къщи. Същото се случи и с ваканционните имоти – търсенето дотолкова се увеличи, че предлагането вече почти се изчерпва. Очаквам тези процеси да продължат и макар много от хората да се върнаха вече в офисите, смятам, че те ще търсят и ще намират начин да вземат най-доброто от тези два свята – преди и след пандемията.

- Как се отразява ускореният преход към дигитализация на пазара на имоти? Възможно ли е вече целият процес по покупко-продажба на имот да се извърши изцяло онлайн?

Дигитализация има на отделни елементи от процеса на покупко-продажба на имот и то най-вече в сферата на маркетинга и работата с клиенти. Да, възможно е да се закупи имот изцяло онлайн и немалко от нашите чуждестранни клиенти го правят от дълги години насам, но това винаги ще е по-скоро компромисно решение. Един имот трябва да се посети, за да се усети.

След това следват множество понякога сложни процедури и преговори, които винаги могат да бъдат поети от професионално работещите брокери, но те не могат да бъдат дигитализирани или автоматизирани именно поради тяхната специфичност и комплексност. Така че технологиите ще ни помагат, но няма да могат напълно да поемат процеса по покупко-продажба на имот.

Вижте подробно за нашите награди за 2020 г.

Награди за сайт, агенция и брокер на 2019 г.

Агенция на годината и брокер на годината за 2018 г.






  Още новини

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване