Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в България – сред най-бързо растящите

2017-03-27   |  24 часа, бр.84, 27.03.2017

Жилищният пазар в България е сред най-бързо растящите в света, показва класацията на консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 пазара. По данни от Евростат консултантите поставят страната ни на 12-о място по ръст на цените - повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо последното на 2015 г. и 1,6% в сравнение с предходното.

В същото време средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара е стигнал до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година.

В Европейския съюз България се нарежда на пета позиция по поскъпване след Малта, Литва, Естония и Германия. Начело на класацията за периода октомври - декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път.

На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7 и 3,2%. Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието. Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.

Украйна остава най-слабият пазар в света с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното тримесечие. На второ място по спад е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%. Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея.
Повечето държави от ЕС са сред държавите с умерен и слаб ръст - от 1 до 5%. На повечето пазари се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическата несигурност. През тази година се очаква и ръст на инфлацията и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Близо 200 млн. лева нови кредити са изтеглени от банките и са вложени в имоти в България през 2016 г., показват данните на БНБ. Според тях през миналата година ипотечните кредити са нараснали с 2% и са вече над 8,8 млрд. лева.

Това означава, че само чрез изтеглени кредити са купени имоти за близо 180 млн. лева. Заедно със започнати преди това, но финализирани през миналата година сделки и с тези, сключени с готови пари, без да се тегли заем, на имотния пазар са завъртени близо 1 млрд. лева, твърдят брокери.
За засиления интерес към покупката на жилища говорело поскъпването им. Брокерите отчитат двуцифрен ръст в търсенето и в цените в България през втората половина на миналата година. Това се случвало за първи път от 10 години насам. За 6 месеца жилищата поскъпнали с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Най-търсени били по-малки апартаменти - например до 60 кв. метра. Жилища с две или три спални се търсели основно от семейства, които били готови да купуват и в по-непрестижни квартали.

В София на най-голям интерес се радват кварталите по южната дъга – от "Младост" до "Овча купел", включително и затворени комплекси с изглед към Витоша. Интересни за купувачите стават и кварталите "Банишора", "Дианабад", "Кръстова вада", "Витоша", "Изток", както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.

По данни на Агенцията по вписванията търсенето и предлагането са били големи и във Варна, където повишението в броя на сделките е с почти 32%.

В Пловдив продължава тенденцията на растеж, но малко по-умерено - с 8,75%. Следват Бургас и Русе със съответно почти 5 и 4% ръст. Следвайки по-големите градове, с между 1000 и 1500 сделки за октомври - декември миналатагодина са Ямбол, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Казанлък и Велико Търново.

Най-малко сделки - между 30 и 50, за последното тримесечие са сключени в градове като Трън, Ивайловград, Малко Търново, Златоград, Ардино.

Заради ниските лихви по депозити основно имоти се търсели с инвестиционна цел - след покупката да бъдат давани под наем. В тези случаи купувачите били по-претенциозни и не бързали със сключването на сделка. С цел инвестиция се търсели жилища ново строителство и в райони, където имало голям брой потенциални наематели. Според брокери политиката на банките да свалят лихвите и по ипотечни кредити е преобразила пазара и търсенето се е увеличило с 30%.

Новите строителни проекти се опитвали да отговорят на повишеното търсене, а 25% от купувачите влагали в имот още със започването на строежа, въпреки че сделките "на зелено" се считат за сравнително рискови. Прогнозите за тази година са, че цените ще се задържат и дори може леко да се повишат.

През тази година само в имоти по света ще бъдат вложени 1,6 трилиона евро. Това сочи доклад на консултантската компания CBRE.

По-високата доходност от вложенията в имоти продължава да е основният двигател на интереса към сектора, твърдят от компанията. Най-предпочитаният регион бил Северна Америка.
Като най-популярни за покупка на жилища били градове като Лондон, Лос Анджелис и Сидни, а най-притегателният сегмент от пазара са офис площите, логистичните имоти също ставали все по-популярни.

Повечето инвеститори посочвали, че през тази година ще разполагат или с по-голям капитал за инвестиции в имоти в сравнение с 2016 г., или поне със същия. Само 16% от анкетираните възнамерявали да намалят инвестициите си в недвижимости.

Въпреки нестабилната политическа среда в глобален план и предстоящите избори във Франция и Германия инвеститорите в имоти оставали сравнително спокойни. Основните им опасения са свързани с възникването на нов икономически шок и по-бърз от очакваното ръст на лихвите.

Експертите посочват, че по същото време на миналата година инвеститорите били притиснати от несигурността на капиталовите пазари, но сега акциите поскъпвали, а икономическото доверие се увеличавало. Има обаче несигурност около това накъде ще се насочи икономическата политика, като повечето очаквания са промените да отблокират растежа.

В доклада на консултантите се посочва, че дълговете на развиващите се икономики изглеждат проблематични, както и финансовата ситуация в Гърция.

Според проучването тенденцията за покупка на първокласни активи, както и на качествени второкласни ще се обърне частично през 2017 г. Засилвал се интересът към активи, които се смятат за неатрактивни, но са подценени и имат голям потенциал за поскъпване.

Почти половината от инвеститорите изразяват опасения заради цените на водещите пазари.

Вижте нашите имоти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване