Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотните сделки в София стават със седмица по-бързо

2015-07-28   |  Монитор, 28.07.2015, Иван Петров

Със седмица по-бързо са се сключвали имотните сделки в София през второто тримесечие, отчитат от агенциите в столицата.

Средният престой на продадените през второто тримесечие имоти е 73 дни при 80 дни за първото тримесечие и 104 дни средно за 2014 г.

Тухлените жилища остават най-предпочитани и задържат дела си от 70% от продадените апартаменти за тримесечието. 50% от купените са жилища са с централно топлоснабдяване. Средната площ на купените жилища нараства на 100 кв.м при 74 кв.м в началото на годината, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES.

„Лозенец” остава един от най-предпочитаните столични квартали и през второто тримесечие, като също така той държи и най-високи цени - сделки се сключват на около 1100 евро/кв.м. Сходни са нивата и в центъра, който постепенно възвръща интереса на купувачите. Други популярни квартали са Студентски град и „Витоша”, където има изгодно предлагане на качествено ново строителство.

Раздвижването на пазара от началото на годината доведе до рязко увеличение на броя на започнатите нови сгради жилищни в София. Той е около 6 пъти по-голям спрямо година по-рано. Причината е нарастващият дефицит на качествени апартаменти в столицата. За това през първото тримесечие в столицата активно са се продавали имоти, излезли на пазара преди 5 и дори 10 месеца, което е сравнително дълъг за този сегмент период. През април и май преобладаващ е делът на продажбите, реализирани за 2 до 5 месеца - 41%, следван от имотите, които са на пазара от 6 месеца до 1 година - близо 25% от всички.

„Ако купувачите, водени от убеждението, че доминират пазара, имат твърде високи очаквания, може да „изпуснат” добрите предложения и да се наложи да чакат да завърши следващата вълна ново строителство”, коментира Георги Павлов, шеф на една от столичните агенции. „Продавачите от своя страна трябва да бъдат гъвкави спрямо промените, които са много динамични в момента - от една страна, имаме растящ недостиг на качествени апартаменти, а от друга - доста активно строителство на нови обекти. Всеки, който иска да продаде на добра цена, трябва да намери пазарно решение и да открие логичен баланс между тези две тенденции”, обяснява още той.

Поне до края на годината ще се чувства известен недостиг на качествени жилища в София, смятат столичните брокери. Тогава се очаква да излязат на пазара някои нови проекти, които донякъде да задоволят търсенето на апартаменти в хубави квартали с добри комуникации.




Вижте най-новите ни оферти от София

Разгледайте нашите оферти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване