Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Обзор на имотния пазар и прогноза за 2013 г.

2013-01-10   |  Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Имотният пазар през изминалите 2 години
През първата половина на 2011 г. имотният пазар в България направи опит да премине във фаза на възстановяване, повлияно от започващия по това време икономически растеж и перспективите за излизане на икономиката от кризата. Тези първи опити обаче бяха помрачени от задълбочаването на дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции, които се засилиха през втората половина на 2011 г. В резултат на това, имотният пазар се върна в кризисен режим, довел до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 година.

Новото през 2012 г.
През втората половина на 2012 г. станахме свидетели на повече позитивизъм, затихване в спада на цените на имотите и повече сключени сделки с ваканционни имоти, основно в морските ни курорти.

Позитивизмът през 2012 г. имаше коренно различен характер от този в началото на 2011 г. За разлика от 2011 г., когато положителните тенденции бяха в резултат на засилваща се икономическа активност и по-добри перспективи пред местните купувачи, през 2012 г. развитието на имотния пазар в положителна посока се диктува най-вече от нарастващия чуждестранен интерес и покупки на имоти от руски купувачи.

Макар да изпратихме една противоречива и като цяло трудна година, през 2012 г. имотният пазар отбеляза следните положителни промени, които са изключително важни и ще подпомагат развитието на пазара през следващите години:
• Обща стабилизация на цените и започващо възстановяване на пазара от кризата.
• Нараснало чуждестранно търсене, което се случва за първи път в толкова осезаеми размери от началото на кризата и в резултат на което са налице:
- Увеличение на продажбите на морски ваканционни апартаменти;
- Нарастване на интереса към селски имоти;
- Започваща стабилизация на цените в зимните курорти.

За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, който е движен основно от български купувачи, изостана от оптимистичните тенденции при ваканционните имоти. За градските имоти изминаващата година донесе стабилизирани цени и добро предлагане, но за съжаление, това не успя да надделее над притесненията на купувачите за сигурността на работните им места и доходите им. Съответно, сделките с градски имоти останаха под натиска на кризисните настроения и забавения икономически растеж, който през цялата 2012 г. не успя да надхвърли 1%.

Прогноза за 2013 г.
При градските имоти търсенето ще продължи да бъде доминирано от български купувачи и ще зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране. За съжаление, икономическите прогнози за 2013 г. са за сходни макроикономически показатели като тези през 2012 г. и не можем да очакваме да настъпи съществено изменение в тенденциите на имотния пазар през следващата година. Все пак, важно е, че спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. цените ще се задържат на нивата от 2012 г.

През последните месеци набира сила един фактор с подчертано индивидуален характер, който връща много от купувачите (особено купувачите на първо жилище) на пазара, а именно – желанието и готовността им най-сетне да предприемат крачка към закупуване на дом – решение, което са отлагали вече повече от 4 години и което не може да бъде отлагано прекалено дълго, тъй като животът си тече и въпреки кризата, всеки продължава напред. Този стремеж към по-добър стандарт на живот и успех в начинанията, в комбинация с добрите цени, които пазарът предлага, ще активира в определена степен пазарите в най-големите градове на страната през 2013 г.

Що се отнася до ваканционните имоти, интересът от страна на руски купувачи ще се запази и ще продължи да нараства и през 2013 г., което ще внася пазарен оптимизъм. Този оптимизъм постепенно ще прелива и в други пазарни сегменти, които неминуемо ще усетят положително влияние от увеличения чуждестранен интерес и вливането на свеж паричен ресурс. Може да се каже, че 2013 година за ваканционните имоти ще бъде отново година на руските купувачи. Това са вече много добре информирани купувачи с голямо желание да придобият втори дом в България, но не на всяка цена и задължително след обстойно проучване на пазара.

Водещо за пазарната реализация на даден имот ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите ще продължават да търсят качествени, бюджетноориентирани имоти и през 2013 г.

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено, само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013

  Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване