Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

2019-02-26   |  Труд, 26.02.2019, с. 20

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с по-бързи темпове. През третото тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите е отчетен в Пловдив. Апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 9,6% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София повишение на цените със 7%.

Бургас също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в морския град е със 7,4%. Така се оказва, че София остава на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Варна, Русе и Стара Загора. Във Варна и Русе имотите поскъпват в рамките на година с 6,6%, а в Стара Загора - с 4,4%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Варна и Бургас поскъпването на новите жилища в рамките на година изпреварва повишението на цените при старото строителство. В другите три големи града Пловдив, Русе и Стара Загора ситуацията е различна и преимущество имат старите апартаменти.
В София поскъпването при новото строителство е в размер на 8,1 %, докато при старите жилища повишението на цените е с 6,5% спрямо същия период на предходната година. Най-драстична е разликата в Пловдив, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват с 11,5% за година, а при новите увеличението е само с 6,2%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.

След като в София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца ситуацията вече е променена и цените вървят нагоре. През второто тримесечие на 2018 г.лри новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март. А през третото тримесечие повишението на цените при новите жилища продължава с бързи темпове от 3,1%. В Русе обаче има минимален спад в цените спрямо предходното тримесечие както при новите, така и при старите апартаменти.

Общо за страната цените на жилищата са нараснали с 6,3% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на националната статистика. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-малък - 5,8%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията е подобна. При новите жилища поскъпването е с 2%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко - с 0,2%.

Вижте нашите предложения за жилища ново строителство в гр. Пловдив

Атрактивни имоти от центъра на културната столица Пловдив

  Още новини

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Капитал: Банско се връща на имотната писта

Пазарът на недвижими имоти в Банско започна да се възстановява от срива през 2012 г. От две-три години сделките в най-големия български ски курорт се увеличават като брой, пазарът е оживен, преобладават български купувачи. Вече се наблюдава и ръст в средните цени, които бяха паднали до нива от около 350 евро на кв.м.

По данни на Агенцията по вписванията за деветмесечие...

12 Декември, 2019
последни новини
България привлича рекордни технологични инвестиции

Чуждестранните софтуерни и ИКТ проекти у нас през 2018 г. са били на стойност 240 млн. долара

България, най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС), привлича поток от чуждестранни инвестиции в информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Самата страна допринася за всичко това, след като през април 2019 г. отвори собствен технологичен център със 110 служители. Сред...

11 Декември, 2019
последни новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2019 г.

Приключваме пореднатa динамична година за жилищния пазар в София!

Новото строителство продължава да бъде абсолютен хит сред купувачите. Продажбите на имоти в комплекси ново строителство в столицата съставляват 90% от реализираните покупко-продажби през тази година.

Представяме ви традиционната годишна класация на BULGARIAN PROPERTIES на НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ н...

10 Декември, 2019
Медиите за нас
Вижте най-новата луксозна сграда в Лозенец

Това е най-новата сграда премиум клас в столицата, по-специално в престижния квартал Лозенец. Тя се предлага за продажба от BULGARIAN PROPERTIES.

Сградата е проектирана от френско-българска архитектурна фирма със световни постижения в архитектурата и се намира до Борисовата градина и Химическия факултет на Софийския университет.

Проектът е уникален както...

09 Декември, 2019

Изпратете запитване