Жилищата в Пловдив поскъпват най-бързо

2019-02-26   |  Труд, 26.02.2019, с. 20

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с по-бързи темпове. През третото тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите е отчетен в Пловдив. Апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 9,6% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София повишение на цените със 7%.

Бургас също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в морския град е със 7,4%. Така се оказва, че София остава на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Варна, Русе и Стара Загора. Във Варна и Русе имотите поскъпват в рамките на година с 6,6%, а в Стара Загора - с 4,4%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Варна и Бургас поскъпването на новите жилища в рамките на година изпреварва повишението на цените при старото строителство. В другите три големи града Пловдив, Русе и Стара Загора ситуацията е различна и преимущество имат старите апартаменти.
В София поскъпването при новото строителство е в размер на 8,1 %, докато при старите жилища повишението на цените е с 6,5% спрямо същия период на предходната година. Най-драстична е разликата в Пловдив, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват с 11,5% за година, а при новите увеличението е само с 6,2%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.

След като в София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца ситуацията вече е променена и цените вървят нагоре. През второто тримесечие на 2018 г.лри новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март. А през третото тримесечие повишението на цените при новите жилища продължава с бързи темпове от 3,1%. В Русе обаче има минимален спад в цените спрямо предходното тримесечие както при новите, така и при старите апартаменти.

Общо за страната цените на жилищата са нараснали с 6,3% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на националната статистика. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-малък - 5,8%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията е подобна. При новите жилища поскъпването е с 2%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко - с 0,2%.

Вижте нашите предложения за жилища ново строителство в гр. Пловдив

Атрактивни имоти от центъра на културната столица Пловдив

  Още новини

Споделете
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Още Новини

Последни регионални новини
Томичовият псалтир за първи път в България, ще бъде показан във Велико Търново и в София

Томичовият псалтир ще гостува за първи път в България. Заедно с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие, той е от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14-и век. Изданието е изработено в Търновската книжовна школа и се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Велико Търново и София ще са двата български града, където по месец и полов... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
Много млади групи на Миндя рок фест тази година

Поредното издание на Миндя рок фест ще се състои от 23 до 25 август в едноименното село.

Миндя е домакин на 11-то поредно издание на музикалния фестивал. По пет групи ще свирят на вечер във всеки от фестивалните дни.

Преди 11 години започнахме с просветно усилие, защото тогава върлуваше чалгата, сподели пред „Хоризонт“ идеологът на фестивала Евгений Дайнов. „Ние реших... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
В Орешак започва най-големият Панаир на занаятите

Занаятчии от цялата страна се събират следващата седмица в троянското село Орешак за традиционния Панаир на занаятите, който е най-големият в Северна България и води началото си още от 18-и век. Той се организира в дните около храмовия празник на Троянския манастир \"Успение Богородично\" 15 август.

В парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в артателие... прочети повече

13 Август, 2019
Последни регионални новини
22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско

Започна 22-рото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Най-голямото лятно джазсъбитие у нас се провежда от 6 до 10 август на площад „Никола Вапцаров“ в Банско. Концертите стартират в 19 часа.

Световни имена и най-добрите български джаз музиканти ще изнесат концерти на сцената, която по традиция е в центъра на града. Планинският ни курорт е пълнен с гости и фенове на музика... прочети повече

09 Август, 2019

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-news.php(297): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114